Σήμερα το βράδυ αναμένεται να διεξαχθεί στη Βουλή η κρίσιμη ψηφοφορία επί του ειδικού τέλους στα ακίνητα, την ώρα που συνεχίζονται οι εσωκομματικές διαφωνίες εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ αλλά και της κυβέρνησης. Η σημερινή ψηφοφορία θεωρείται κρίσιμη καθώς δεν λείπουν αυτοί που πιστεύουν ότι ενδεχομενώς θα υπάρξουν διαρροές από την κυβερνητική κοινοβουλευτική ομάδα. Πάντως χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μοσιαλος, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγω για υψηλή αίσθηση καθήκοντος των βουλευτών. Εκτενείς αναφορές για την συγκεκριμένη ψηφοφορία υπάρχουν και στον ξένο Τύπο.

Ads

Την ώρα που η σημερινή ψηφοφορία για το τέλος ακινήτων θεωρείται κρας – τεστ για την επόμενη ψηφοφορία που θα αφορά το νέο, σκληρό πακέτο μέτρων, οι διαφωνίες στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ αλλά και της κυβέρνησης συνεχίζονται, ενώ και η εκλογολογία αντί να κοπάζει, όπως είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός, τροφοδοτείται.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής επί παραδείγματι χθες άφησε αιχμές κατά άλλων υπουργών αλλά και βουλευτών λέγοντας ότι «κάποιοι εντός κι εκτός κυβέρνησης έχουν πλεόνασμα ανευθυνότητας». Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι αν ο λαός θέλει εκλογές και κρίνει ότι αυτή είναι η αναγκαιότητα της χώρας, τότε να γίνουν εκλογές. Την ίδια στιγμή, η βουλευτής του κόμματος, Τόνια Αντωνίου τασσόταν υπέρ της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ και με άλλα κόμματα, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χ. Πρωτόπαπας κατηγόρησε τους υπουργούς της κυβέρνησης ότι διακινούν τα σενάρια των εκλογών. Επιπλέον, ο Δημ. Κρεμαστινός υποστήριξε ότι οι εκλογές μπορεί να προκληθούν αυτόματα εάν συνεχίσει το κράτος να μη λειτουργεί, ενώ ο Θαν. Οικονόμου υποστήριξε στον Βήμα fm ότι στην κυβέρνηση υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές, καθώς ορισμένοι υπουργοί δίνουν ανούσιες μάχες οπισθοφυλακής.

Πάντως, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, σε μια προσπάθεια κατευνασμού των πνευμάτων ενόψει της ψηφοφορίας, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, εκθειάζοντας την υψηλή αίσθηση καθήκοντος, όπως υποστήριξε, έχουν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Ads

Οι αντιδράσεις δεν σταματούν στο εσωτερικό φυσικά καθώς η αντιπολίτευση έχει κατ’ επανάληψη επιτεθεί στην κυβέρνηση για τη συγκεκριμένη πολιτική. Την ίδια ώρα, η ΑΔΕΔΥ, ζητά από τους βουλευτές να καταψηφίσουν το νέο χαράτσι στα ακίνητα, ενώ νέες ενστάσεις διατυπώνει και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ επισημαίνοντας το ενδεχόμενο να μετατραπεί η ΔΕΗ σε προβληματική επιχείρηση με αφορμή την επιβολή του τέλους ακινήτων που θα οδηγήσει σε νέους ανεξόφλητους λογαριασμούς.

Εκτενείς αναφορές και στον ξένο τύπο

Εκτενείς αναφορές στην κρίσιμη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το βράδυ στη Βουλή για το ειδικό τέλος ακίνητων φιλοξενούν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, εστιάζοντας στο πώς θα συμπεριφερθούν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Έλληνας πρωθυπουργόςΓ.Παπανδρέου θα δοκιμάσει σήμερα τις δυνάμεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε μια ψηφοφορία που χαρακτηρίζεται κρίσιμη για να πεισθούν η ΕΕ και ΔΝΤ να απελευθερώσουν την έκτη δόση και να αποτρέψουν την χρεοκοπία. Σύμφωνα με αναλυτή που επικαλείται το πρακτορείο μερικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν να παραιτηθούν πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, αλλά σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αναμένεται να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική έγκριση και θα πετύχει την απελευθέρωση των 8 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της η Wall Street Journal αναφέρει πως οι Σοσιαλιστές που  κυβερνούν την Ελλάδα αντιμετωπίζουν μια βασική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, εν μέσω φόβων ότι η αυξανόμενη δυσαρέσκεια εντός του κυβερνώντος κόμματος θα μπορούσε να επιφέρει κυβερνητική αλλαγή και να ανοίξει ένα επικίνδυνο νέο κεφάλαιο στην κρίση χρέους της Ευρώπης. Η εφημερίδα επικαλείται αναλυτές, σύμφωνα με τους οποίους η ψηφοφορία αποτελεί μία πρώτη δοκιμασία για τη σοσιαλιστική κυβέρνηση, καθώς προσπαθεί να προωθήσει αντιλαϊκά μέτρα. Οι αναλυτές επισημαίνουν επιπλέον ότι τα μέτρα λιτότητας που θα πρέπει να ψηφιστούν τις επόμενες εβδομάδες μπορεί να επιφέρουν «εξέγερση» εντός του ΠΑΣΟΚ, αναγκάζοντας τον Γιώργο Παπανδρέου να πάει στις κάλπες.