Σε μείζον ζήτημα έχει εξελιχθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη. Ήδη οι σχέσεις του με τον Γραμματέα της κυβέρνησης, Τάκη Μπαλτάκο κινούνται σε τροχιά ρήξης. Ο κ. Ρουπακιώτης απολαμβάνει τη στήριξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη και του ΣΥΡΙΖΑ που διαμηνύει ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο αρκεί να μη γίνουν τροποποιήσεις που θα αλλοιώνουν την ουσία του. Το μεγάλο αγκάθι είναι πάντως οι βουλευτές της ΝΔ που αντιδρούν σε αρκετά σημεία. Ο υπ. Δικαιοσύνης προχώρησε σήμερα σε νέα παρέμβαση ζητώντας να ψηφιστεί άμεσα το νομοσχέδιο και υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει ταυτότητα, δεν φωτογραφίζει κανέναν και δεν στρέφεται εναντίον κανενός».
Ads
«Όσοι παραβούν το Σύνταγμα, ο εισαγγελέας και στη συνέχεια τα δικαστήρια θα έχουν λόγο για αυτούς» σημείωσε ο Αντώνης Ρουπακιώτης μιλώντας στη ΝΕΤ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο επικαιροποιούνται παλαιότεροι νόμοι σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο. «Είναι ίσως το επιεικέστερο νομοσχέδιο σε σχέση με αυτά που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της ΕΕ» τόνισε.
Υπογράμμισε δε ότι «κανένα κόμμα δεν δικαιούται να αντιμετωπίσει το φάσμα του νεοναζισμού με εκλογικά κριτήρια». Τόνισε, επίσης, ότι όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου είναι υποχρεωμένα να βρουν συγκλίσεις για την αντιμετώπιση των φαινομένων του ρατσισμού.
Κάλεσε τα κόμματα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, κρατώντας τους βασικούς άξονες και άφησε ανοιχτό παράθυρο για αλλαγές. «Θέλω να πιστεύω ότι και τα τρία κόμματα της κυβέρνησης θα φανούν συνεπή, θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για να προχωρήσει το γρηγορότερο η διαδικασία», υπογράμμισε.
Αναφορικά με τα όσα εξελίχθηκαν την Παρασκευή στη Βουλή με πρωταγωνιστή τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Π. Ηλιόπουλο, υποστήριξε ότι «οι πράξεις ήταν τόσο βάναυσες σε βάρος του κοινοβουλευτικού θεσμού, του κοινοβουλίου και των βουλευτών ώστε να θέτουν σε εγρήγορση εκείνους που διαχειρίζονται τα κοινά». «Τα πράγματα είναι σοβαρά», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «αν θέλουμε να αποκρούσουμε το νεοναζισμό όσο είναι ακόμη νωρίς, πρέπει να πράξουμε σε επίπεδο κοινωνίας, θεσμών, κυβέρνησης και κομμάτων».
Κληθείς τέλος να σχολιάσει τις προτάσεις να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, απάντησε ότι το Σύνταγμα δεν παρέχει τέτοια δυνατότητα για ένα κόμμα, ωστόσο οι νόμοι προβλέπουν την τιμωρία των εγκληματικών πράξεων. «Τα δικαστήρια ήδη διαπιστώνουν το μέγεθος αυτού του προβλήματος και την επικινδυνότητα αυτών των πρακτικών» σημείωσε ο κ. Ρουπακιώτης.
ΝΔ, αντιρατσιστικό και Εκκλησία
Το νομοσχέδιο έρχεται να αυστηροποιήσει το νομικό πλαίσιο για πολίτες, κόμματα, βουλευτές, αλλά και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που «παροτρύνουν, προκαλούν ή διεγείρουν σε βιαιοπραγίες ή μίσος κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων», σε εφαρμογή απόφασης–πλαισίου της 2008/913/ΔΕΥ του Συμβουλίου της Ε.Ε. Συνεργάτες του πρωθυπουργού διαρρέουν, σύμφωνα με την Καθημερινή, ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διώξεις ιεραρχών της Εκκλησίας, φέρνοντας έτσι τη Ν.Δ. σε ρήξη με ένα κρίσιμο για την ίδια πολιτικό ακροατήριο.
Δεύτερο «προβληματικό» σημείο αποτελεί η αναφορά στους αρνητές ή εγκωμιαστές «εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου, όπως αυτά ορίζονται από το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του Διεθνούς Στρατοδικείου, καθώς και των εγκλημάτων του ναζισμού». Σημειώνουν ότι η ελληνική Βουλή έχει αναγνωρίσει τρεις γενοκτονίες (Ελλήνων του Πόντου, Αρμενίων, Ελλήνων της Μικράς Ασίας), οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στην παραπάνω περιγραφή. Επιπλέον υποστηρίζουν ότι σε απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, από τον Απρίλιο του 2009, έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τόσο ο ναζισμός όσο και ο κομμουνισμός. Τονίζουν λοιπόν ότι η υιοθέτηση της διάταξης ως έχει θα προκαλούσε αντιδράσεις για τη μη νομική κάλυψη των διωγμών εναντίον του ποντιακού ή του μικρασιατικού ελληνισμού και των Αρμενίων και θα έδινε επιχειρήματα στη Χρ. Αυγή. Τέλος υποστηρίζουν ότι ενδεχόμενη υιοθέτηση της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου στο σύνολό της θα οδηγούσε, άμεσα, στα δικαστήρια το σύνολο των στελεχών του ΚΚΕ, όπως αντιστοίχως και την κ. Μαρία Ρεπούση για τη Μικρασιατική Καταστροφή, πιθανόν ύστερα από μηνύσεις των ίδιων των χρυσαυγιτών.
Συνάντηση Ρουπακιώτη – Μανιάτη
Ο κ. Ρουπακιώτης συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον γραμματέα της ΚΟ του Κινήματος, Γιάννη Μανιάτη, με στόχο τη βελτίωση των διατάξεων του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν την άμεση προώθηση στην Βουλή και την ψήφισή του νομοσχεδίου, ως μια θεσμική τομή που αφορά την προστασία της κοινωνίας, του πολίτη, των δημοκρατικών θεσμών.
Όπως δήλωσε ο κ. Μανιάτης, «είναι ένα θέμα που εμείς πρώτοι ως ΠΑΣΟΚ εισηγηθήκαμε, καταθέσαμε μάλιστα και σχετική πρόταση νόμου στην Βουλή. Το Σ/Ν του Υπουργείου στηρίζεται κατά βάση στις δικές μας επεξεργασίες, είναι σε θετική κατεύθυνση, το στηρίζουμε και φυσικά μέσα στην Βουλή θα συζητηθούν και προτάσεις ή προσθήκες ώστε να επιτελέσει πλήρως τον στόχο που θέσαμε».
Το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι το νομοσχέδιο πρέπει να προχωρήσει χωρίς συμβιβασμούς. «Καμία συντηρητική λογική δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο. Όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου οφείλουν να το στηρίξουν. Και ας σταματήσουν επιτέλους η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ τις αλληλοκατηγορίες που στον βωμό της συντήρησης ενός ανιστόρητου διπολισμού με μικροκομματικούς στόχους, αποδυναμώνουν την αναγκαία κοινή προσπάθεια κατά του νεοναζισμού και των εκφραστών του, της Χρυσής Αυγής. Εδώ κρινόμαστε όλοι και επί της ουσίας».
Σημειώνει ακόμη ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα από το προεδρείο της Βουλής – και με αλλαγή του Κανονισμού όπου αυτό απαιτείται – για έμπρακτες απαντήσεις απέναντι στην υποβάθμιση του Κοινοβουλίου από όπου και αν προέρχεται.
ΣΥΡΙΖΑ: Φαρσοκωμωδία με το αντιρατσιστικό ν/σ
Για «κυβερνητική φαρσοκωμωδία» έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι βρίσκεται «υπό την ομηρία της Χρυσής Αυγής».
«Κατατέθηκε για να αποσυρθεί και μετά να ξανακατεθεί, για να παραπεμφθεί εν συνεχεία στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και μετά ίσως κάπου, κάπως, κάποτε, να το ξαναδούμε», σχολίασε η Κουμουνδούρου. «Πέρα όμως από τους εσωτερικούς σκυλοκαβγάδες της τρόικας εσωτερικού», πρόσθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, «η συνεχιζόμενη άρνηση του πρωθυπουργού, να δώσει πράσινο φως στο νομοθέτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν αφήνει αμφιβολίες για το ότι η κυβέρνηση βρίσκεται υπό την ομηρία της Χρυσής Αυγής».
Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «κάνει ό,τι μπορεί για να μένει ανοιχτή η πόρτα της γαλάζιας πολυκατοικίας στη ναζιστική συμμορία», ενώ έστρεψε τα βέλη της και προς το ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στις επικρίσεις που διατύπωσε νωρίτερα η Ιπποκράτους κατά του ΣΥΡΙΖΑ. «Μέσα σε όλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον… ΣΥΡΙΖΑ ότι δίνει άλλοθι στη Χρυσή Αυγή. Υποθέτουμε ότι σε επόμενη ανακοίνωση θα μάς κατηγορήσει ότι φέραμε και το Μνημόνιο», σημείωσε.
ΔΗΜΑΡ: Πρέπει να υψωθεί τείχος απέναντι στη Χρυσή Αυγή
Την ανάγκη να υψωθεί ένα τείχος απέναντι στη Χρυσή Αυγή επισημαίνει η Δημοκρατική Αριστερά. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως αναφέρει, αποτελεί επιτακτική δημοκρατική ανάγκη η προώθηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. «Κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες της μισαλλοδοξίας και των ακροτήτων της Χρυσής Αυγής», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, «τα τελευταία “επεισόδια” περιλαμβάνουν την οπλοφορία βουλευτών ακόμα και εντός της βουλής, την προσπάθεια μετατροπής του κοινοβουλίου σε αρένα, τις ρατσιστικές συμπεριφορές, τις παράνομες δραστηριότητες, τις βιαιοπραγίες κατά ανυπεράσπιστων μεταναστών». «Τις περισσότερες φορές θλιβεροί πρωταγωνιστές είναι οι ίδιοι οι βουλευτές του νεοναζιστικού μορφώματος», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >