«Ατιμώρητη και νομιμοποιημένη» είναι η ρατσιστική βία στην Ελλάδα, όπως τόνισε η Μαρία Ρεπούση μιλώντας στο Κρίση-μο σεμινάριο με θέμα «Ρατσισμός και Αντιρατσισμός: Ποια πρέπει να είναι η θέση της Αριστεράς», που διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση της Κοινωνίας και της Δημοκρατίας. Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ επισήμανε πως πλέον είναι επιτακτική η ανάγκη να ψηφιστεί ένας νόμος για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας και επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός πως κατέθεσε διαφορετικό σχέδιο νόμου από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, που ουσιαστικά κατέθεσαν το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη. «Πλέον είναι δύσκολο να ψηφιστεί κάτι προς τη σωστή κατεύθυνση» εκτίμησε. 
 

Ads

Η Μαρία Ρεπούση έχει δεχτεί έντονη κριτική για τις επισημάνσεις της σε ιστορικά ζητήματα και την άποψή της πως η ιστορική επιστήμη δεν μπορεί να αποδέχεται απλά ότι ψηφίζουν τα κοινοβούλια. Κατά την ομιλία της στο Κρίση-μο σεμινάριο επανέλαβε πως «τα εθνικά κοινοβούλια δεν έχουν καμία δουλειά να αναγνωρίζουν γενοκτονίες». «Αυτό θα πρέπει να γίνει από μια επιτροπή ιστορικών υπό την Unesco ή από τον ΟΗΕ και με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί να κρίνεται να υπάρχει γενοκτονία ή όχι. Ωστόσο δεν θα πρέπει να ποινικοποιείται η όποια αμφισβήτηση», πρόσθεσε. 

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου χαρακτήρισε «υπαρξιακό» το αντιρατσιστικό ζήτημα και όχι απλά ιδεολογικό. «Η ρατσιστική βία είναι καθημερινή και αυξανόμενη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η πολιτεία δείχνει ότι όχι μόνο δεν είναι αποφασισμένη να τη σταματήσει αλλά ενδέχεται να αφήσει το φαινόμενο να συνεχίζεται», δήλωσε και έκανε λόγο για «αναγκαιότητα να σταματήσουμε τη ρατσιστική βία μέσω ενός θεσμικού πλαισίου».

 
Επισήμανε επίσης πως «αν δεν είχε αποσυρθεί το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη ο ΣΥΡΙΖΑ θα το ψήφιζε επί της αρχής». «Θα κάναμε τις προτάσεις μας για αλλαγές ή προσθήκες αλλά τον πυρήνα του νομοσχεδίου τον θέλαμε, ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση και είχαμε αποφασίσει να το ψηφίσουμε χωρίς μικροπολιτικές σκέψεις».
 
Όπως είπε η κ. Κατριβάνου η απόσυρση του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη «είναι η πιο επίσημη έκφραση της ΝΔ για πράσινο φως στη Χρυσή Αυγή». «Το νομοσχέδιο που προτείνει η ΝΔ είναι μόνο κατ’ επίφαση αντιρατσιστικό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Αναλύοντας τους βασικούς άξονες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ η Βασιλική Κατριβάνου αναφέρθηκε στα παρακάτω τέσσερα σημεία:
 

Ads
  • Καταπολέμηση ρατσιστικού εγκλήματος και δίωξη της πράξης όχι του φρονήματος.
  • Ελευθερία του λόγου. Το αντίθετο θα είναι ολίσθημα.
  • Προστασία των θυμάτων και των μαρτύρων, από την στιγμή της καταγγελίας και όχι από την στιγμή της ποινικής δίωξης όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
  • Αυστηρότερες ποινές για δημόσιους λειτουργούς και νομικά πρόσωπα που ασκούν ρατσιστική βία

 
«Το πρόβλημα είναι γενικότερο όμως όχι μόνο θεσμικό. Στο επίκεντρο θα πρέπει να βρεθεί η Παιδεία και η Κοινωνία. Να κατευθύνουμε τον κόσμο στην αλληλεγγύη», τόνισε μεταξύ άλλων.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την κατάθεση ξεχωριστής πρότασης – κάτι που ανέφερε και η κ. Ρεπούση – η κ. Κατριβάνου επισήμανε πως «αυτό έγινε για να καταγραφούν οι θέσεις» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη συνέχεια άφησε αιχμές για το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, σημειώνοντας πως μια πιθανή συνεργασία για το αντιρατσιστικό του ΣΥΡΙΖΑ με τους κυβερνητικούς εταίρους θα είχε προβλήματα, καθώς συνεργάζονται ταυτόχρονα με τη ΝΔ που «ο πιο πετυχημένος υπουργός της είναι ο Δένδιας».  «Τι να πιστέψουμε; Το αντιρατσιστικό ή όλα τα άλλα», διερωτήθηκε, ωστόσο κάλεσε τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ σε σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ «απέναντι στην καθημερινή καταστρατήγηση της δημοκρατίας».

«Δεν γίνεται να συνεργαστούμε όταν επισημαίνουμε τις διάφορες και όχι τα κοινά σημεία. Μαζί ήμασταν στο Χυτήριο. Μαζί στο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά. Έχουμε κοινά σημεία», ήταν το σχόλιο της Μαρίας Ρεπούση.
 

Διαβάστε επίσης: Α. Λιάκος: Να διαχωρίσουμε τον λόγο μίσους από τον ιστορικό λόγο

Ο καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Λιάκος, κατά την τοποθέτησή του χαρακτήρισε «ιστορική ήττα» το γεγονός πως δεν κατατέθηκε τελικά το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης μπορούσαν να σταματήσουν τον ναζισμό, αλλά δεν το έκαναν γιατί αλληλοκατηγορούνταν», σημείωσε κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για «κρίση ταυτότητας της ΝΔ».
 
«Ένα μέρος της ΝΔ θεωρεί πως είναι κοινή παράταξη με την ακροδεξιά», δήλωσε, ενώ αναφέρθηκε και στη διάσπαση της Αριστεράς και τις ιστορικές συνέπειες που θα έχει. «Ένας μεγάλος συνασπισμός θα μπορούσε να δώσει μια μακροχρόνια προοπτική», πρότεινε.
 
Σχετικά με το ζήτημα της ποινικοποίησης της ιστορικής έρευνας, ο Αντώνης Λιάκος σημείωσε πως ο καθένας μπορεί να δει τη διαφορά μεταξύ της ιστορικής ερευνητικής διάστασης και τη χρήση της Ιστορίας στην καθημερινή και την πολιτική ζωή. 

Την ανάγκη να δημιουργηθεί θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού επεσήμανε και ο καθηγητής της Παντείου, Δημήτρης Χριστόπουλος σχολιάζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη χρονική συγκυρία εμφανίζοντας πρωτοφανή στοιχεία διαίρεσης της κοινωνίας. «Όμως το θέμα που μας απασχολεί [σ.σ. αντιρατσιστικό νομοσχέδιο] δεν χωρά διαιρέσεις. Σε άλλες εποχές ο ήδη υπάρχων ποινικός κώδικας μπορεί να ήταν αρκετός. Σήμερα, όμως, δεν είναι», είπε τονίζοντας όμως ότι «δεν πρέπει αυτός που φέρει σουγιά και μαχαίρι να γυρίσει και να μας πει ότι μου κλείσατε το στόμα. Το όπλο πρέπει να του πάρουμε».