Σε πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση διακίνησης μαύρου χρήματος με αφορμή τη σύμβαση των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού κατά την περίοδο της θητείας του Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καταλήγει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ύστερα από τη μελέτη των δικογραφιών που διαβίβασε στη Βουλή η Εισαγγελία.

Ads

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ με τη διαδικασία αυτή, εξασφαλίζεται με τον ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο “ενεργές ποινικές ευθύνες για το πιο κρίσιμο τόσο από νομικής, όσο και από ηθικής πλευράς ζήτημα, για το οποίο υπάρχουν ενδείξεις που επιβάλλουν την σε βάθος διερεύνηση από τη Βουλή και τελικά από τη Δικαιοσύνη χωρίς να τίθεται φραγμός λόγω της τυχόν παραγραφής ή λήξης της αρμοδιότητας της Βουλής“.

Η σχετική πρόταση με τις απαιτούμενες από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής υπογραφές, αλλά και τα πρόσωπα για τα οποία θα ζητηθεί διερεύνηση, θα κατατεθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενώ η λήψη απόφασης και η συγκρότησης της επιτροπής μετατίθεται για μετά τις εορτές του Πάσχα.

Όλες οι άλλες πτυχές της υπόθεσης των υποβρυχίων, αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, έχουν σε μεγάλο βαθμό ήδη συζητηθεί στην αρμόδια ειδική διαρκή επιτροπή αμυντικών εξοπλισμών και συμβάσεων.

Ads

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, καθώς και τον πρόεδρο της επιτροπής αμυντικών εξοπλισμών και συμβάσεων Ευτύχη Δαμιανάκη και τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, για την κίνηση της σχετικής διαδικασίας σε συνεννόηση με τα κόμματα.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Μιχελάκης, ανέφερε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητήσει προανακριτική επιτροπή για την περίοδο 1998-2002. Θα προτείνει εξέταση όσων συνέβησαν από το 2002 έως σήμερα από η Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων της Βουλής. Όπως ανέφερε, η Ν.Δ. θα καθορίσει τη στάση της ανάλογα με το σχετικό πόρισμα.

Κατάθεση Νίκου Χατζηνικολάου για την υπόθεση των υποβρυχίων

Κατάθεση στην εισαγγελέα του Οικονομικού Τμήματος, Πόπη Παπανδρέου, για την υπόθεση των υποβρυχίων, έδωσε ο εκδότης της εφημερίδας Real News, Νίκος Χατζηνικολάου.

Ο κ. Χατζηνικολάου κλήθηκε για δημοσιεύματα της εφημερίδας σχετικά με τη διερευνώμενη από το Οικονομικό Τμήμα υπόθεση των προμηθειών, που φέρεται να δόθηκαν για την αγορά των τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214 από το ελληνικό δημόσιο.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του ο κ. Χατζηνικολάου δήλωσε: «Συνάντησα την εισαγγελέα, την κυρία Παπανδρέου και της προσκόμισα φάκελο με δημοσιεύματα και στοιχεία από δημοσιογραφική αποστολή της Real News στη Γερμανία, τα οποία είμαι βέβαιος ότι θα αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο τρόπο».

Γερμανία: Διώξεις δύο πρώην μάνατζερ της Ferrostaal για τα υποβρύχια

Ποινική δίωξη εναντίον δύο πρώην μάνατζερ της Ferrostaal για δωροδοκία δημόσιων λειτουργών άλλης χώρας, προκειμένου να προωθηθούν συμφωνίες πώλησης υποβρυχίων άσκησε η εισαγγελία του Μονάχου. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ το μεγαλύτερο μέρος της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σχετίζεται με τις πωλήσεις υποβρυχίων στην Ελλάδα και την Πορτογαλία. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εισαγγελίας η μήνυση έχει ασκηθεί στις 18 Μαρτίου. Κατηγορούμενοι είναι ένα πρώην μέλος του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου και ένας πρώην πληρεξούσιος της Ferrostaal.

Για την περίπτωση της Ελλάδας, σύμφωνα με το πρακτορείο ap/dapd, πρόκειται για τις δύο συμφωνίες που έκλεισε το κονσόρτσιουμ της Ferrostaal και της κατασκευάστριας εταιρείας Howardtswerke Deutsche Werft AG (HDW) μεταξύ 2000 και 2002 για την πώληση των υποβρυχίων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι δύο κατηγορούμενοι φέρεται να χρησιμοποίησαν ενδιάμεσους «συμβούλους» για τις απαραίτητες επαφές με φορείς αποφάσεων στην Ελλάδα. Μέσω των «συμβούλων» διατέθηκαν 50 εκ. ευρώ μόνο για το διάστημα μεταξύ 2000 και 2003, ενώ άλλα 11 εκ. διατέθηκαν το 2007.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, προμήθειες φέρεται να καταβλήθηκαν και στην περίπτωση της πώλησης υποβρυχίων στην Πορτογαλία και μάλιστα σε Πορτογάλο Γενικό Πρόξενο, για να προωθήσει τις απαραίτητες επαφές με εκπροσώπους της πορτογαλικής κυβέρνησης.

Η Ferrostaal ήταν μέχρι το Μάρτιο του 2009 θυγατρική της ΜΑΝ, η οποία πούλησε το 70% στην αραβική IPIC. Εξαιτίας του σκανδάλου των προμηθειών και του οικονομικού κόστους που συνεπάγεται, η IPIC αρνείται να αγοράσει και το υπόλοιπο 30% και απειλεί μάλιστα με ακύρωση της συμφωνίας εξαγοράς.