Κλίμα συναίνεσης φαίνεται να επιδιώκει ο Γιώργος Παπανδρέου, καθώς το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει νέα μέτωπα λόγω των μέτρων που θα πάρει. Βασικός στόχος της κυβέρνησης φαίνεται να είναι η προσέγγιση του Αντώνη Σαμαρά, ώστε να επιτευχθεί ένα «moratorium στην οικονομία».

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», μία από τις πρώτες κινήσεις του πρωθυπουργού το επόμενο διάστημα θα είναι η σύγκλιση του Συμβουλίου των αρχηγών ή οι κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να επιτευχθεί ένα κλίμα συναίνεσης στην οικονομία.

Η τρόικα αναμένεται να ζητήσει νέα μέτρα και σε συνδυασμό με την αναθεώρηση του ελλείμματος από τη Eurostat, οι πιέσεις προς την κυβέρνηση θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου στοχεύει στη συναίνεση, ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυρίως στα μέτωπα που θα ανοίξουν με τις επικείμενες αποφάσεις για τις ΔΕΚΟ, τις επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας, τις συμβάσεις εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις οργανισμών και την εκποίηση, αξιοποίηση, της δημόσιας περιουσίας.

Για την επίτευξη της συναίνεσης, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», ο Γιώργος Παπανδρέου σκέπτεται να προτείνει στον Αντώνη Σαμαρά να αποδεχτεί το ύψος του ελλείμματος που άφησε πίσω της η κυβέρνηση Καραμανλή και να υπάρξει, από την πλευρά της κυβέρνησης, υπαναχώρηση για το θέμα της εξεταστικής για την οικονομία.

Ads

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι το καταλληλότερο σημείο ώστε να γίνει το «άνοιγμα» στον Αντώνη Σαμαρά, είναι η ανακοίνωση του αναθεωρημένου ελλείμματος από τη Eurostat. Ωστόσο, υπάρχουν και σκέψεις για μετάθεση της συζήτησης στις επόμενες εβδομάδες. Πάντως, η κυβέρνηση θα επιδιώξει η ψήφιση του προϋπολογισμού το Δεκέμβρη να γίνει σε κλίμα συναίνεσης από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε «συναίνεση» προτρέπει και η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» στο κύριο άρθρο της, σημειώνοντας και αυτή, όπως και το «Βήμα της Κυριακής», το ενδεχόμενο του παγώματος των εξεταστικών επιτροπών, που όπως αναφέρει «δυναμιτίζουν το πολιτικό σκηνικό».

Μάλιστα, η «Καθημερινή της Κυριακής», προτρέπει τον Αντώνη Σαμαρά να εγκαταλείψει «την ακραία αντιμνημονιακή ρητορεία και να συνεχίζει να βάζει πλάτη στα δύσκολα». Παράλληλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Αντώνης Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις όχι μόνο να κατεβάσει τους αντιμνημονιακούς τόνους, αλλά και να αλλάξει επιτελείο ώστε «να μεταδώσει την αίσθηση πως αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική λύση».