Τη σύγκληση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ώστε να συζητηθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2012-2015 και να υπάρξει ενημέρωση για τα πεπραγμένα στην οικονομία ζητούν με επιστολή τους στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Η επιστολή έχει συνταχθεί από το πρωί, ενώ υπάρχει προσπάθεια συλλογής υπογραφών ώστε να μην κατατεθεί το Μεσοπρόθεσμο με τη μορφή του ενός άρθρου αλλά περισσότερων για να μπορούν να εκφραστούν πιθανές αντιρρήσεις και ενστάσεις και να γίνει ψηφοφορία κατά κρίση.

Ads

Στελέχη τα οποία έχουν υπογράψει την επιστολή υπογραμμίζουν στο tvxs.gr καταρχάς ότι η διαδικασία του κατεπείγοντος εγκρίνεται από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Έπειτα, διαμηνύουν ότι θα δώσουν «μάχη στον αντίστοιχο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας» την οποία εκτιμούν ότι θα κερδίσουν. Ειδάλλως, «όπως δείχνει και η πολιτική εμπειρία, κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί έως εκείνη την ημέρα (της ψηφοφορίας)».

Σε αυτό το πλαίσιο, φέρνουν ως παράδειγμα ζητήματα όπως η προωθούμενη εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. «Προσωπικά γνωρίζω περισσότερους από 30 συναδέλφους οι οποίοι θα την καταψηφίσουν αν γίνει ονομαστική ψηφοφορία», ανέφερε χαρακτηριστικά βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, τονίζοντας ότι «χρειάζεται προηγούμενη συζήτηση για τόσο σοβαρά θέματα».

Παράλληλα, οι «16» διευκρινίζουν ότι κανείς από τους ίδιους δεν τάσσεται γενικώς κατά των αποκρατικοποιήσεων, ωστόσο, αυτές «πρέπει να έρθουν μία – μία στη Βουλή, καθώς π.χ. δεν έχει καμία σχέση ο ιππόδρομος με την ενέργεια ή το νερό με τη λοταρία». Θέτοντας ζήτημα αξιοπρέπειας αλλά και δημοκρατίας, ζητούν να κινητοποιηθούν τα όργανα του κόμματος και της Βουλής και να γίνει απολογισμός των πεπραγμένων της κυβέρνησης έως σήμερα.

Ads

Το κείμενο έχει συνταχθεί και σύμφωνα με πληροφορίες φέρει ήδη τις υπογραφές 16 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Πάντως η επιστολή δεν έχει ακόμη αποσταλεί καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία συλλογής υπογραφών. Σύμφωνα με το «Βήμα» η κίνηση των βουλευτών έχει προκαλέσει θόρυβο και υπάρχουν πιέσεις. Μάλιστα αναφέρει ότι ορισμένοι βουλευτές φαίνεται να υπαναχωρούν και να μην υπογράφουν τελικά το κείμενο.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν να μην ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με συνοπτικές διαδικασίες. Δηλαδή, να κατατεθεί στη Βουλή ως κανονικό νομοσχέδιο και όχι ως ένα άρθρο. Επιπλέον, αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις οι βουλευτές ζητούν να εξαιρεθεί σίγουρα η ΔΕΗ, λόγω του στρατηγικού τους χαρακτήρα της επιχείρησης.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή αναφέρεται: «Αποτελεί εθνική ανάγκη να συγκροτηθεί άμεσα ενιαίο μέτωπο σοβαρότητας και ευθύνης. Πριν από ένα χρόνο ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια με οδυνηρές θυσίες του ελληνικού λαού. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι οι θυσίες αυτές δεν θα πιάσουν τόπο. Βρισκόμαστε όμως σήμερα ένα χρόνο μετά σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο και πάλι. Γιατί; Δεν είναι απλά θέμα πολιτικής ευθύνης. Είναι η λογική που επιβάλλει να υπάρξει απολογισμός. Είναι ζήτημα πατριωτισμού. Είναι ζήτημα δημοκρατίας. Είναι ζήτημα ευθύνης και συνέπειας. Είναι στοιχειώδης απόδειξη ότι σεβόμαστε τη ψήφο των πολιτών.»

Την επιστολή υπογράφουν, μεταξύ άλλων, οι: Πάρις Κουκουλόπουλος, Νίκος Σαλαγιάννης, Έκτωρ Νασιώκας, Κώστας Καρτάλης, Σούλα Μερεντίτη, Σοφία Γιαννακά, Τόνια Αντωνίου, Εύα Καϊλή, Βασίλης Γερανίδης και Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Σχολιάζοντας την είδηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε πως «οι εκφράσεις των βουλευτών είναι το οξυγόνο της πολιτικής ζωής» και ότι «ο καθένας εκφράζει την ανησυχία του και την αγωνία του με τον τρόπο που θεωρεί πλέον ενδεδειγμένο». Όλοι είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους και για τη συμπεριφορά τους, κατέληξε.

Η επιστολή των βουλευτών:

Στη σημερινή χωρίς προηγούμενο κρίση, οι στιγμές είναι για όλους μας ιστορικές. Αποτελεί εθνική ανάγκη να συγκροτηθεί άμεσα ενιαίο μέτωπο σοβαρότητας και ευθύνης. Πριν από ένα χρόνο ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια με οδυνηρές θυσίες του ελληνικού λαού.

Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι οι θυσίες αυτές δεν θα πιάσουν τόπο.

Βρισκόμαστε σήμερα ένα χρόνο μετά σ’ ένα κρίσιμο μεταίχμιο και πάλι.

Δεν είναι απλά θέμα πολιτικής ευθύνης, είναι η λογική που επιβάλλει να υπάρξει απολογισμός.

Είναι ζήτημα πατριωτισμού
Είναι ζήτημα δημοκρατίας
Είναι ζήτημα ευθύνης και συνέπειας

Είναι στοιχειώδης απόδειξη ότι σεβόμαστε την ψήφο των πολιτών.

Παράλληλα, υπάρχει διάχυτη η ανησυχία πως η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και μάλιστα ως άρθρο ένα (1).

Ανάλογες επιλογές φαίνεται να υιοθετούνται και στο ευαίσθητο ζήτημα του εθνικού μας πλούτου. (αποκρατικοποιήσεις-αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας).

Αποφάσεις που θα προσδιορίσουν το μέλλον του τόπου για πολλές δεκαετίες δεν μπορούν να ληφθούν παρά μόνο με πλήρη σεβασμό στις Αρχές του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
Αυτό επιβάλλει η τήρηση του Συντάγματος και η πολιτική μας τιμή.

Για όλους τους παραπάνω λόγους θωρούμε επιβεβλημένη την άμεση σύγκληση όλων των θεσμικών οργάνων της Βουλής , αλλά και του κόμματος, προκειμένου να υπάρξει ευρεία συζήτηση με θέματα:
1. Απολογισμός ενός χρόνου Μνημονίου
2. Μεσοπρόθεσμο-πρόσθετα μέτρα 2011-αποκρατικοποιήσεις
3. Διαδικασία εισαγωγής, συζήτησης και ψήφισης μέτρων στη Βουλή.