Την πρόθεση της κυβέρνηση να νομοθετήσει κατά της πώλησης ελληνικής γης επανέλαβε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως η πρόβλεψη αυτή θα περάσει και στο Σύνταγμα και έκανε λόγο για «ιστορική απόφαση»

Ads

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη στάση της τρόικας σχετικά με το θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Κατά την τοποθέτησή του, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου φέρεται να υπογράμμισε πως πρόκειται για στρατηγική απόφαση να μπει στο τραπέζι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Από το βήμα της Βουλής, την Τετάρτη, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε χαρακτηρίσει το στόχο των 50 δισ. ρεαλιστικό και φιλόδοξο.

Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο για «ορυμαγδό απαισιοδοξίας» από «τσιτάτα διαφόρων κομμάτων ή πολιτικών προσώπων» που υποστήριζαν ότι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει» και ότι το έλλειμμα θα κινηθεί πάνω από 10% και θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Δυστυχώς, πρόσθεσε, ο ορυμαγδός απαισιοδοξίας συνεχίζεται και από μερίδα των ΜΜΕ και γενικότερα μέσα από ένα κλίμα καταστροφολογίας, μεμψιμοιρίας και παραίτησης.

Η χώρα δεν καταρρέει. Αντίθετα έχει αποκτήσει πρόσωπο και αξιοπιστία, παράλληλα με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των αγορών, εκτίμησε ο Γ. Παπανδρέου και χαρακτήρισε θετική την αξιολόγηση της τρόϊκας, που εξασφάλισε την καταβολή της 4ης δόσης του δανείου.

Ads

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο απασχολείται με την έγκριση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, αλλά κι εκείνου περί ευθύνης υπουργών, σε μια συνεδρίαση υπό τη σκιά των έντονων αντιδράσεων που εκφράζονται για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Αναλυτικά, τα θέματα του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

– Σχέδιο Νόμου: Τροποποίηση του ν. 3126/2003 για την ποινική ευθύνη των υπουργών. (Χ. Καστανίδης)
– Σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου. (Χ. Καστανίδης)
– Σχέδιο νόμου: Κύρωση της Σύμβασης για τη διεθνή δικαιοδοσία, το εφαρμοστέο δίκαιο, την αναγνώριση, την εκτέλεση και τη συνεργασία ως προς τη γονική ευθύνη και τα μέτρα προστασίας των παιδιών. (Χ. Καστανίδης)
– Ενημέρωση για την Αναθεώρηση των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις 12 Περιφέρειες της χώρας. (Ν. Σηφουνάκης)
– Σχέδιο νόμου: Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών. (Γ. Παπακωνσταντίνου)

Σχετικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη ανέφερε ότι με αυτό γίνεται μεγάλη αλλαγή στη φορολογική πολιτική και ότι θα έπρεπε να εξεταστεί η μείωση άλλων φορολογικών συντελεστών γενικότερα, παράλληλα με εκείνη για τα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων.

Στο τελευταίο νομοσχέδιο προβλέπεται διαδικασία του αυτόφωρου για όσους φορολογούμενους παρακρατούν ΦΠΑ ή Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εκδίδουν πλαστά τιμολόγια. Περιλαμβάνει, επίσης, διατάξεις όπως η μείωση του συντελεστή των νομικών προσώπων από 24% σε 20% για τα κέρδη που δεν διανέμονται, αλλά και άλλες συμπληρωματικές διατάξεις.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να αλλάξει τη φορολογική νομοθεσία της, που συνεπάγεται διακριτική μεταχείριση εις βάρος των κεφαλαίων τα οποία διατηρούν στο εξωτερικό οι κάτοικοι Ελλάδας

Στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε και το θέμα της «Οικονομικής Αστυνομίας». Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου φέρεται να δήλωσε πως «θέλω ένα εργαλείο να κάνω τη δουλειά μου». Ενστάσεις ως προς το που θα υπάγεται η «Οικονομική Αστυνομία» διατύπωσαν οι Χάρης Καστανίδης και Χρήστος Παπουτσής. Τελικά, η «Οικονομική Αστυνομία» θα υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενώ ο «οικονομικός εισαγγελέας» θα είναι αντεισαγγελέας Εφετών και θα υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά εγκλήματα, όσα εντάσσονται στα πλημμελήματα θα έχουν χρονικό διάστημα δίωξης 20 μήνες και τα κακουργηματικού χαρακτήρα θα διώκονται εντός διαστήματος 5 ετών.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης παρουσίασε τις μελέτες αναθεώρησης των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις δώδεκα Περιφέρειες της χώρας, που αναμένεται να προκηρυχθούν άμεσα. Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι «παράλληλα, με την αναθεώρηση των Περιφερειακών Πλαισίων, προωθούνται από το ΥΠΕΚΑ και άλλες θεσμικές πρωτοβουλίες και επιχειρησιακές δράσεις που άπτονται του χωροταξικού σχεδιασμού».