«Δεν πρόκειται ούτε μια στιγμή να διστάσω να κάνω αυτό που επιβάλλουν οι συνθήκες, αν συνεχιστεί η αντιπατριωτική απόπειρα υπονόμευσης αυτής της ενότητας, αυτού του αγώνα, που κάνει ο λαός μας», τόνισε από το βήμα του κλειστού γηπέδου της ΕΑΠ στην Πάτρα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών. «Ούτε προειλημμένες αποφάσεις υπάρχουν, ούτε μπλόφες. Υπάρχει μόνο η απόφαση, η ψήφος ευθύνης κάθε πολίτη στις 7 του Νοέμβρη», πρόσθεσε.

Ads

«Δεν είχα και δεν έχω καμία πρόθεση να πάμε σε εθνικές εκλογές, διότι, πρόθεση μου ήταν να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε με το ίδιο πάθος και την ίδια αφοσίωση. Αλλά προϋπόθεση, για να πετύχει η τεράστια προσπάθεια της χώρας, του λαού μας σήμερα είναι η ενότητα, είναι η αφοσίωση, είναι η ανάγκη να συνταχθούμε όλοι μαζί μπροστά στο μεγάλο στόχο», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κόσμο να στείλει στις 7 του Νοέμβρη «ένα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας και συνέχισης των μεγάλων αλλαγών, που βγάζουν τη χώρα από την κρίση. Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να τινάξει στον αέρα τις θυσίες που έχει κάνει ο λαός μας για να αποφύγει η χρεοκοπία».

«Στις 7 Νοεμβρίου οι πολίτες της χώρας μας, όλοι μας, ψηφίζουμε και αποφασίζουμε, για το αν η πατρίδα μας θα ολοκληρώσει τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί πέρυσι, τέτοια εποχή, για τη σωτηρία και αναμόρφωσή της, ή αν θα αφήσουμε αυτή την προσπάθεια στη μέση. Αν θα αφήσουμε τους κόπους και τις θυσίες που κάνουμε εδώ και μήνες να πάνε χαμένες, γυρίζοντας στο παρελθόν, σε όσα μας οδήγησαν εδώ. Μπροστά λοιπόν με σταθερότητα και αυτονόητες αλλαγές ή πίσω με περιπέτειες;»

Ads

Παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου ευχαρίστησε όλες τις κοινωνικές ομάδες που έχουν επωμιστεί το βάρος της κρίσης, όπως τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους.

«Σώζουμε τη χώρα και βαδίζουμε σε δρόμο σταθερό για μια διαφορετική Ελλάδα, ελεύθερη από επιτηρήσεις, που πατά στα πόδια της γερά. Με τις προσπάθειές μας να αποτελούν διεθνώς έκπληξη για όσους δεν μας πίστευαν ή είχαν βιαστεί να προεξοφλήσουν τη χρεοκοπία μας», τόνισε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι «ανακόπτει την πορεία της χώρας, χωρίς να έχει εναλλακτική λύση και θέτει ψευτοδιλλήματα», αλλά και στην Αριστερά που όπως είπε «έχει βολευτεί με το να κρύβεται πίσω από τα αθέμιτα προνόμια μικρών μειοψηφιών και κάποιων συντεχνιών». «Παραμένουν γαντζωμένοι στο παρελθόν. Και πολύ θα ‘θελαν να καθηλώσουν και τη χώρα στο δικό τους παρελθόν αντιλήψεων και πολιτικών», πρόσθεσε.

«Αυτές οι δυνάμεις επέλεξαν να πουν ένα «όχι» σε όλες τις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές, αυτές που χρειάζεται η χώρα, για να αναπνεύσει και να απελευθερωθεί», πρόσθεσε.