Το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας ίσως να μην είναι τελικά αρκετό για την αποκατάσταση της οικονομικής υγείας της χώρας, δηλώνει για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανφκ Σόιμπλε, ενώ, κατά τον Επίτροπο Οικονομίας Όλι Ρεν, «η αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα δεν αποτελεί επιλογή». Για τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, πάλι, «το πρόβλημα του ελληνικού χρέους μπορεί να επιλυθεί, αν η χώρα επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή του καταλόγου των «υποψηφίων για πτώχευση» χωρών, ενώ νέα έκθεση του ΔΝΤ έρχεται με νέες αρνητικές εκτιμήσεις που προβλέπουν ύφεση εντός του 2011.

Ads

«Θα παρακολουθούμε προσεκτικά τη συνέχεια της προσπάθειας, να δούμε αν θα επαρκέσει», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο πλαίσιο συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στην ουγγρική πόλη Γκόντολο, προσθέτοντας ότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν. Παραδέχτηκε ακόμη πως οι οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα «δεν είναι θετικές».

Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται εκτενώς στις δηλώσεις Σόιμπλε, με τη Süddeutsche Zeitung να γράφει πως Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια το αργότερο στα μέσα του ερχόμενου χρόνου. Εναλλακτικά, θεωρούν πιθανή την αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, η οποία θα υποχρέωνε τους ιδιώτες πιστωτές της χώρας να παραιτηθούν τμήματος των απαιτήσεών τους.

Το πακέτο βοήθειας, που συμφωνήθηκε το περασμένο Μάιο, προβλέπει ότι η Ελλάδα θα χρηματοδοτείται εν μέρει από τις αγορές από τα μέσα του 2012. Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως «το αργότερο τον Ιούλιο θα πρέπει να ξανασυζητήσουμε». Σχετικά με τη πρόσφατη συμφωνία επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και μείωσης του επιτοκίου κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, ο Σόιμπλε επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «ούτε η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αποφανθεί κατηγορηματικά ότι αυτό θα επαρκέσει».

Ads

Ο ίδιος αποφεύγει πάντως να τοποθετηθεί ευθέως στο θέμα ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Τα κράτη της Ευρωζώνης έχουν αποδείξει μέχρι στιγμής ότι για κάθε νέο πρόβλημα βρίσκουμε πάντα λύσεις με τη συνεργασία», απάντησε σχετικά. «Θα ήταν καλύτερα να μην ερωτάτο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σχετικά με μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης στην Αθήνα να αποφασίσει σχετικά. Η Ελλάδα καταβάλλει έντονη προσπάθεια για την καταπολέμηση του χρέους», συμπλήρωσε.

Κατηγορηματικά αντίθετος με μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν. Ερωτηθείς αν το ζήτημα ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους συζητήθηκε από τον Επίτροπο Ρεν, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ και τους υπουργούς οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στις 2 Απριλίου, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Α. Αλταφάζ απάντησε ότι «η αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα δεν αποτελεί επιλογή» και τόνισε ότι για την Ελλάδα υπάρχει ένα οικονομικό σχέδιο, το οποίο έχει εγκριθεί από την ΕΕ και το οποίο εφαρμόζεται.

Σημείωσε ακόμη ότι το ίδιο ακριβώς ξεκαθάρισε ο Επίτροπος Ρεν, τόσο την Παρασκευή, όσο και το Σάββατο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Γκόντολο της Ουγγαρίας, στο πλαίσιο του άτυπου συμβουλίου Ecofin. Ο Α. Αλταφάζ τόνισε, ακόμη, ότι ο Όλι Ρεν είναι αντίθετος με μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του στους Financial Times Deutschland, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν σημειώνει πως «το κεντρικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ελλιπής ανταγωνιστικότητα. Αυτό δείχνουν οι τεράστιες αυξήσεις των μισθών και άλλες δαπάνες από την καθιέρωση του ευρώ. Το πρόβλημα του χρέους μπορεί να επιλυθεί, αν η Ελλάδα επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης».

Την άποψη ότι «η αναδιάρθρωση του χρέους δεν ωφελεί την Ελλάδα», εκφράζει μιλώντας στο «Βήμα», ο βραβευμένος με νόμπελ Οικονομίας, καθηγητής στο LSE και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Χριστόφορος Πισσαρίδης. «Ποιόν θα ωφελήσει; Σίγουρα δεν θα ωφελήσει την ελληνική οικονομία, δεν ωφελήσει την Ευρώπη και κυρίως δεν θα ωφελήσει τις τράπεζες. Οι τράπεζες είναι αυτές που θα πληγούν ιδιαίτερα», σχολιάζει χαρακτηριστικά. Σχετικά με την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης, κατά τον κ. Πισσαρίδη, «δεν νομίζω ότι υπήρχε άλλος δρόμος. Η προέκταση θα φέρει ανάσες, αλλά το χρέος πρέπει να αποπληρωθεί. Στο τέλος βεβαίως θα το πληρώσει ο φορολογούμενος. Οι Έλληνες όλα αυτά τα χρόνια ξόδευαν περισσότερο απ΄ ό,τι μπορούσαν να πληρώσουν. Ζούσαν δηλαδή με δανεικά. Αυτό δεν γίνεται από κανέναν αποδεκτό».

Βασική «υποψήφια για πτώχευση» η Ελλάδα

Στο μεταξύ, η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή του καταλόγου με τα κράτη που εμφανίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να κηρύξουν πτώχευση στα επόμενα 5 χρόνια, βάσει Έκθεσης για το Κρατικό Χρέος στο πρώτο τρίμηνο του έτους, που συντάσσεται από εξειδικευμένη εταιρεία, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Το μικρότερο κίνδυνο πτώχευσης εμφανίζει η Νορβηγία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην 8η θέση, η Γερμανία στην 9η και η Χιλή στη 10η. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Πορτογαλίας (38%) ξεπέρασε για πρώτη φορά εκείνο της Ιρλανδίας (36%).

Πεταλωτής: Στη σφαίρα της φαντασίας τα σενάρια για αναδιάρθρωση και χρεοκοπία

Στη σφαίρα της φαντασίας απέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα σενάρια και τις φημολογίες για αναδιάρθρωση, χρεοκοπία, κλείσιμο τραπεζών, εκλογές και ανασχηματισμό, τα οποία, όπως είπε, ανώνυμα και με υποτιθέμενες εξωθεσμικές αναλύσεις διακίνησαν κάποιοι και κατά τη διάρκεια της απεργίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επιφυλάξεις που εξέφρασε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε για την επιτυχία του προγράμματος διάσωσης της χώρας μας ο κ. Πεταλωτής σχολίασε ότι εδώ και ενάμιση χρόνο ακούμε κάθε μέρα πολλές απόψεις, πολλές φορές αντικρουόμενες μεταξύ έγκυρων υποτίθεται αναλυτών, μεταξύ υπουργών Οικονομικών, αντιφατικές δηλώσεις ακόμα και από το ίδιο πρόσωπο. Ωστόσο, πρόσθεσε, μέχρι τώρα ούτε έχουμε πτωχεύσει ούτε έχουμε χρεοκοπήσει.

Όσον αφορά στην αυριανή επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και το αν συνδέεται με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια σύνδεση.

Νέα έκθεση του ΔΝΤ προβλέπει ύφεση για την Ελλάδα

Τη νέα έκθεση «World Economic Outlook» με τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη παρουσίασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, η έκθεση προβλέπει για το 2011 ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί στα ίδια σχεδόν επίπεδα με πέρυσι αφού εκτιμάται ότι από 1,7% το 2010 θα σημειώσει μικρή πτώση στο 1,6% για το 2011 και μία μικρή ανοδική τάση το 2012 στο 1,8%.

Για την Ελλάδα οι προβλέψεις για την ανάπτυξη εξακολουθούν να μην είναι καλές για το 2011 αφού προβλέπεται αρνητική ανάπτυξη (ύφεση) -3%. Ωστόσο, τα πράγματα δείχνουν ελαφρώς καλύτερα σε σχέση με το 2010 το οποίο έκλεισε με αρνητική ανάπτυξη -4,5. Παράλληλα το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα μπει σε τροχιά επανάκαμψης το 2012, προβλέποντας θετική ανάπτυξη έστω και μόλις 1,1%. Την ίδια ώρα, αρνητικές είναι οι προβλέψεις σχετικά με την ανεργία, η οποία έχει αυξητικές τάσεις. Από 12,5% που έκλεισε η ανεργία το 2010, προβλέπεται ότι θα ανέλθει στο 14,8% το 2011 και ακόμα υψηλότερα το 2012 αγγίζοντας το 15%.

Όσο για την ευρωζώνη η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερη για τις οικονομίες στην περιφέρεια της ευρωζώνης. «Οι οικονομίες αυτές χρειάζεται να λύσουν άμεσα τις δημοσιονομικές ανισορροπίες και τα προβλήματα ανταγωνιστικότητά τους την ώρα που αντιμετωπίζουν και σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα ανεργίας» επισημαίνει η έκθεση. Επισημαίνεται δε, ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παρά τα σκληρά δημοσιονομικά προγράμματα που εφαρμόζονται «χρειάζεται να γίνουν ακόμα περισσότερα» για να ενισχυθούν οι προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης κυρίως αναφορικά με την αντιμετώπιση «της διαφαινόμενης εκτίναξης των συνταξιοδοτικών δαπανών και δαπανών υγείας». Ειδική αναφορά γίνεται ονομαστικά στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία, που το ΔΝΤ ζητάει «να γίνουν ακόμα μεγαλύτερα βήματα για τη συγκράτηση των δαπανών στους δύο αυτούς τομείς».