Έγγραφο αίτημα, με την υπογραφή του τότε γενικού γραμματέα του υπ. Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη, με το οποίο ζητούσε από τις γαλλικές αρχές να βοηθήσουν ώστε να σταλεί στην Ελλάδα η λίστα Λαγκάρντ, κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρέσβης Κωνσταντίνος Χαλαστάνης.

Ads

 
Συγκεκριμένα ο Έλληνας πρέσβης στο Παρίσι αποκάλυψε ότι ο κ. Πλασκοβίτης είχε ζητήσει στις 13 Σεπτεμβρίου του 2010 την λίστα από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και βάσει αυτής εστάλη στην ελληνική πρεσβεία στις 29 Σεπτεμβρίου 2010.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κατάθεσή του στις 31 Ιανουαρίου 2013 στην Επιτροπή, ο κ. Πλασκοβίτης δεν είχε αναφέρει ότι υπέβαλε το αίτημα γραπτώς και είχε κάνει λόγο μόνο για τηλεφωνικές επικοινωνίες. Από την πλευρά του, ο πρέσβης Χαλαστάνης ισχυρίστηκε ότι βρήκε το έγγραφο Πλασκοβίτη στο αρχείο του γαλλικού υπουργείου.
 
Μετά την αποκάλυψη του εγγράφου ο Ηλίας Πλασκοβίτης κλήθηκε να καταθέσει στην Επιτροπή αύριο στις 18:30 το απόγευμα.
 

Τι αναφέρει το έγγραφο
 
«Σε συνέχεια της τηλεφωνικής συνομιλίας με τον κ. J. Fenet θα θέλαμε να υποβάλουμε προς τις γαλλικές αρχές ένα αίτημα προκειμένου να αρυσθούμε πληροφόρηση σχετικά με τραπεζικές καταθέσεις που ανήκουν σε Έλληνες πολίτες και εταιρείες σε Ελβετικές Τράπεζες. Αντιλαμβανόμεθα ότι οι γαλλικές αρχές έχουν στην κατοχή τους παρόμοια πληροφόρηση, που έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ελληνικές φορολογικές αρχές.
 
Το αίτημα αυτό βασίζεται στις σχετικές διατάξεις που αφορούν στην αμοιβαία βοήθεια από τις Αρμόδιες Αρχές των Κρατών Μελών στον τομέα της άμεσης φορολόγησης (Οδηγία 77/799/EEC, ως ισχύει) καθώς και στη διμερή Συμφωνία της Ελλάδος και της Γαλλικής Δημοκρατίας για την Αποφυγή της Διπλής Φορολόγησης.
 
Όλες οι πληροφορίες θα τύχουν εμπιστευτικής μεταχείρισης από τις ελληνικές φορολογικές αρχές στον αγώνα εναντίον της φοροδιαφυγής και σε συμφωνία με τη γαλλική φορολογική αρχή.
 
Ελπίζοντας σε μια θετική σας απάντηση,
 
Ειλικρινώς ημέτερος,
 
Ηλίας Πλασκοβίτης»
 
Υπενθυμίζεται ότι το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών στο επίμαχο έγγραφό του ξεκαθαρίζει ότι η λίστα στέλνεται επισήμως, βάσει της ελληνογαλλικής συμφωνίας του 1963, και για φορολογική αξιοποίηση. Επισημαίνεται ότι το περιεχόμενο του εγγράφου το γνωρίζει ο Κ. Χαλαστάνης, καθώς το έχει υπογράψει.
 
Σημειώνεται ακόμη ότι ο Κ. Χαλαστάνης έστειλε τον φάκελο κλειστό με το επίμαχο συνοδευτικό έγγραφο στην διευθύντρια του γραφείου Παπακωνσταντίνου, Χρ. Χατζή, η οποία και υπέγραψε την παραλαβή του.