Προχωρούν κανονικά στην 24ωρη απεργία πουπροκήρυξαν οι εργαζόμενοι στο μετρό, παρά τη δικαστική απόφαση που την έκρινε παράνομη. Απεργούν και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία ενώ 48ωρες διαδοχικές απεργίες ξεκινούν οι γιατροί του ΙΚΑ. Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις» που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Ads

Αναλυτικότερα, σήμερα Τρίτη:

  • Οι γιατροί του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης (ΙΚΑ) προχωρούν σε δύο 48ωρες κυλιόμενες απεργίες κι έτσι από σήμερα έως την Παρασκευή, 4/2, τα ιατρεία του ΙΚΑ θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.
  • Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά προχωρούν σήμερα σε 4ωρη στάση εργασίας (9π.μ.-13:00), προκειμένου να πάρουν μέρος στην πανιατρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια ημέρα στις 10 το πρωί, έξω από το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στις 31.10.2010 σύμφωνα με το Ν. 3868/2010, ο οποίος καθιέρωσε την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, την οποία χαρακτηρίζουν “αντισυνταγματική και παράνομη”.
  • Οι εργαζόμενοι στο Αττικό Μετρό αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία παρότι αυτή κρίθηκε παράνομη από το Πρωτοδικείο, ύστερα από την προσφυγή που κατέθεσε η διοίκηση της ΑΜΕΛ.
  • Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία απεργούν σήμερα, Τρίτη, και αύριο, ενώ την Παρασκευή 4/2 θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3:30 το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται πως από σήμερα ισχύουν νέες αυξημένες τιμές στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών.

Έρχονται…

  • Οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο αποφάσισαν δύο 24ωρες απεργίες για την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι και συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.
  • Οι εργαζόμενοι στα τρόλει την Παρασκευή θα κάνουν στάση εργασίας 11 το πρωί με 3 το μεσημέρι.
  • Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αποφάσισε πανελλαδικές 24ωρες απεργίες ξεκινώντας από την Παρασκευή 4/2. Απεργούν επίσης τη Δευτέρα 7/2 και την Τρίτη 8/2. Την Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου, θα συγκληθεί η Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ, προκειμένου να αποφασίσει τη συνέχιση και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84», ο υφυπουργός Σπύρος Βούγιας εκτίμησε ότι οι κινητοποιήσεις στα Μέσα Μεταφοράς θα τελειώσουν όταν ψηφιστεί ο νόμος και απέκλεισε το ενδεχόμενο επίταξης των απεργών. «Όχι, νομίζω πως είμαστε κοντά στο να τελειώσει αυτή η ιστορία, χωρίς να θιγούν βασικά εργασιακά δικαιώματα, οι θέσεις, κυρίως, εργασίας μέσα ένα περιβάλλον εργασιακό, που – όπως ξέρετε- δέχεται πολύ μεγάλες πιέσεις, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα… Αυτό (σ.σ. το ενδεχόμενο της επίταξης) θα μπορούσε να το σκεφτεί κανείς, αν είχε ένα πολύ μεγάλο κενό διάστημα και δεν μπορούσε να νομοθετήσει. Νομίζω πως είμαστε στην επιτροπή, συζητούμε σήμερα με τους φορείς των εργαζομένων. Νομίζω πως είναι πολύ μακριά και η σκέψη αυτή πολύ έξω από τη λογική του Υπουργείου, σήμερα. Σκοπός μας είναι να νομοθετήσουμε, όσο γίνεται πιο σύντομα…».

Ads

Υποστήριξε, ακόμη, ότι ουσιαστικά όλα όσα ζητούν οι εργαζόμενοι, εκτός από το θέμα των συλλογικών συμβάσεων, καλύπτονται από το νομοσχέδιο.