Ads

Στη δημοσιότητα έδωσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεών τους που πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ. Σε δηλώσεις προέβησαν μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους οι πολιτικοί αρχηγοί και οι υποψήφιοι για δήμους και περιφέρειες. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτή την εκλογική διαδικασία δεν υπάρχουν exit polls.

Public Issue για το Σκάι

Το 81% των πολιτών δεν θέλει πρόωρες εθνικές εκλογές και το 65% θεωρεί ότι το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος, σύμφωνα με την έρευνα πολιτικού κλίματος των εκλογών, της Public Issue για το δίκτυο του Σκάι. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, μεταξύ άλλων, οι πολίτες, οι περισσότεροι επέλεξαν αυτούς που ψήφισαν με βάση την προσωπικότητα του υποψηφίου (ποσοστό 47% για τους δημάρχους και 33% για τους περιφερειάρχες).

Επίσης η συντριπτική πλειοψηφία (81%) έκρινε ότι η συνέντευξη του πρωθυπουργού δεν είχε καμία επιρροή στην επιλογή τους, ενώ το 44% θεωρεί ότι η αποχή θα είναι μεγάλη. Η Public Issue ρώτησε τους πολίτες για το ρόλο του μνημονίου στις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές. Το 81% των ερωτηθέντων έκρινε ότι το μνημόνιο έπαιξε γενικά ρόλο στην ψήφο των πολιτών, ενώ οι μισοί σημείωσαν ότι το μνημόνιο έπαιξε ρόλο στην προσωπική τους ψήφο.

Ads

Όσον αφορά στους ψηφοφόρους των παρατάξεων, το 60% των ψηφοφόρων της ΝΔ τονίζει ότι το μνημόνιο έπαιξε ρόλο για την ψήφο του στις αυτοδιοικητικές. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ είναι 40% και του ΚΚΕ 58%. Παράλληλα, οι περισσότεροι (το 49% έναντι του 34%) δηλώνουν μάλλον υπέρ του Καλλικράτη, ενώ το 41% κρίνει ότι από το σχέδιο ωφελούνται οι τοπικές κοινωνίες.

GPO για το Mega

Σύμφωνα με τη δημοσκόπιση της GPO για το Mega, τα αποτελέσματα των περιφερειακών και αυτοδιοικητικών εκλογών έχουν ως εξής:

Περιφέρεια Αττικής:

Γιάννης Σγουρός: 26.1%
Βασίλης Κικίλιας: 20.1%
Γιάννης Δημαράς: 18.2%
Θανάσης Παφίλης: 12.7%
Άδωνις Γεωργιάδης: 7.7%
Αλέξης Μητρόπουλος: 6.7%
Αλέκος Αλαβάνος: 2%
Η αδιευκρίνηστη ψήφος κινείται στο 16.7%

Δήμος Αθηναίων

Κακλαμάνης Νικήτας: 44.3%
Καμίνης Γιώργος: 29.1%
Σοφιανός Νικόλαος: 10.8%
Πορτάλιου Ελένη: 7.1%
Αμυράς: 5.4%
Μιχαλολιάκος Νίκος: 2.7%
Κωνσταντίνου Πέτρος: 0.3

Δήμος Πειραιά

Μίχας Γιάννης: 33.7%
Μιχαλολιάκος Βασίλης 25.0%
Μαντούβαλος Πέτρος: 18.6%
Παντελάκη Ελπίδα: 11.8%
Συμμαχία στον Πειραιά: 7,6%
Καλογερόγιαννης Αντώνης: 2%
Διαβολάκης Θανάσης: 1,3%
Η αδιευκρίνιστη ψήφος κυμαίνεται στο 16.2%

Δήμο Θεσσαλονίκης:
Κωνσταντίνος Γκιουλέκας 43%
Γιάννης Μπουτάρης 36,2%
Σωτήρης Ζαριανόπουλος 6%
Στέλιος Παπαθεμελής 4,7%
Μάκης Στεργίου 4,7%
Μηταφίδης 2,5%
Μάτης 1,5%
Αδιευκρίνιστη ψήφος 14,5%.

Η δημοσκόπηση της Alco για το Alter

Βάσει της δημοσκόπησης της Alco, η οποία παρουσιάστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Alter προκύπτει:

Περιφέρεια Αττικής:
Γιάννης Σγουρός 23,5%-27,5%
Βασίλης Κικίλιας 21%-25%
Γιάννης Δημαράς 14%-18%
Θανάσης Παφίλης 11%-14%
Αδωνις Γεωργιάδης 5,5%-8,5%
Αλέξης Μητρόπουλος 4,5%-7,5%.

Δήμος Αθηναίων
Νικήτας Κακλαμάνης 43,7%
Γιώργος Καμίνης 25%
Νίκος Σοφιανός 10%
Γιώργος Αμυράς 4,3%
Ελένη Πορτάλιου 4%

Δήμος Θεσσαλονίκης:
Κωνσταντίνος Γκιουλέκας 35%,
Γιάννης Μπουτάρης 32%,
Στέλιος Παπαθεμελής 8%,
Ζαριανόπουλος 6%,
Μηταφίδης 5%,
Μάκης Στεργίου 4%,
Μάτης 1%

Metron Analysis για λογαριασμό του ΑΝΤ1

Βάσει έρευνας της Metron Analysis για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΑΝΤ1, η συντριπτική πλειοψηφία τόσο του εκλογικού σώματος εν γένει όσο και ειδικότερα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ αντιτίθεται στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε περίπτωση αρνητικού για το κυβερνών κόμμα αποτελέσματος.

Συγκεκριμένα, στο σύνολο των εκλογέων 77% λένε όχι σε πρόωρες έναντι 19% που δίνουν καταφατική απάντηση, ενώ εκ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ το 80% δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές έναντι 16% που αντιτίθενται.

Στο ερώτημα τι θα παίξει μείζονα ρόλο στις εκλογές για τις περιφέρειες, το δείγμα των 1005 ατόμων απαντά 48% τα τοπικά προβλήματα και 39% το Μνημόνιο. Τα ποσοστά των τοπικών προβλημάτων σημειώνουν μικρή αύξηση όσον αφορά στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας σχεδόν μοιράζουν τις προτιμήσεις τους μεταξύ Μνημονίου και τοπικών προβλημάτων.

Δημοσκοπήσεις για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ:

Προβάδισμα στον Γιάννη Σγουρό δίνουν δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών, στην Περιφέρεια Αττικής ο Γιάννης Σγουρός συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης 24-27%, ακολουθεί ο Βασίλης Κικίλιας με 20-22%, ενώ ο Γιάννης Δημαράς υποχωρεί στην τρίτη θέση με 16-18%.

Σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, προβλέπεται ντέρμπι για το Δήμο Θεσσαλονίκης, με τον κ. Γκιουλέκα να διατηρεί ένα ισχνό προβάδισμα της τάξης 1-2 μονάδων, ενώ ντέρμπι αναμένεται και στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Exit-poll για τον δήμο Πατρέων

Exit-poll για τις εκλογές στον δήμο Πατρέων παρουσίασε ο τηλεοπτικός σταθμός “Patra TV” το οποίο διενεργήθηκε από την εταιρία DATA RC. Σύμφωνα με το 80% του δείγματος του exit-poll, τα ποσοστά των υποψηφίων κυμαίνονται ως εξής:

Ο Δημήτρης Κατσικόπουλος λαμβάνει από 32,9% έως 35,9%, ο Γιάννης Δημαράς από 20,9% έως 23,9%, ο Κώστας Χριστόπουλος από 17,3% έως 20,3%, ο Κώστας Πελετίδης από 13,9% έως 16,9%, ο Χρήστος Πατούχας από 3,8% έως 5,8%, ο Δημήτρης Αιβαλής από 1,1% έως 3,1% και ο Ανδρέας Τζουραμάνης από 1,1% έως 3,1%.

Exit-poll από τη δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης

Στο Δήμο Θεσσαλονίκης σύμφωνα με το exit poll της δημοτικής τηλεόρασης της πόλης, ο Κώστας Γκιουλέκας εμφανίζεται να προηγείται με ποσοστό 36,9% του Γιάννη Μπουτάρη που συγκεντρώνει το 35,2% των προτιμήσεων. Όσον αφορά τους κυρίους Στεργίου και Παπαθεμελή, συγκεντρώνουν, πάντα σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ποσοστά 6,3% και 6,1% αντίστοιχα.