Νεκρός βρέθηκε το μεσημέρι, στο Μοναστηράκι, ο Νίκος Κοεμτζής. Ήταν πεσμένος για περισσότερες από δύο ώρες στο πεζοδρόμιο, ώσπου κάποιοι διερχόμενοι ειδοποίησαν ασθενοφόρο, το οποίο τον μετέφερε σε κλινική, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ads

 
Ο θάνατός του 74χρονου Κοεμτζή οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα, σε παθολογικά αίτια, αλλά το αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως διενεργεί προανάκριση. Το 1973 ο Κοεμτζής μαχαίρωσε και σκότωσε τρεις αστυνομικούς κατά τη διάρκεια συμπλοκής στο νυχτερινό κέντρο «Νεράϊδα». Για την πράξη του καταδικάστηκε τρεις φορές σε θάνατο, ωστόσο, το 1977 η ποινή του μετατράπηκε σε σε ισόβια. Τελικά αποφυλακίστηκε μετά από 23 χρόνια στις 29 Μαρτίου του 1996.

Εκείνο το βράδυ, 24 Φεβρουαρίου του 1973, οι τρεις αστυνομικοί σπάζωντας τον άγραφο νόμο της εποχής παρέμειναν στην πίστα, ενώ ο αδερφός του Νίκου Κοεμτζή, ο Δημοσθένης, είχε σηκωθεί για να χορέψει το τραγούδι “βεργούλες” του Μάρκου Βαμβακάρη. Οι αστυνομικοί δεν κατέβηκαν παρά τις εκκλήσεις και του τραγουδιστή, που ζητούσε από τους θαμώνες να αδειάσουν την πίστα. Ακολούθησε μία συμπλοκή μεταξύ του Δημοσθένη και των αστυνομικών. Ο Κοεμτζής αντέδρασε και επιτέθηκε με μαχαίρι, χτυπώντας όποιον επιχείρησε να τον εμποδίσει. Οι τρεις άνδρες της ασφάλειας φέρονται να γνώριζαν τη συγγένεια του Δημοσθένη που «έκανε την παραγγελιά» με τον Νίκο Κομετζή, ο οποίος είχε τακτικά πάρε δώσε με τις αρχές. “Ως φαίνεται, την ώρα που σκορπούσα το θάνατο χωρίς να δουλεύει το μυαλό μου και κινιόμουν σαν ένα ρομπότ, με είχε κυριέψει ο δαίμονας ή το κτήνος που φωλιάζει μέσα μου“, γράφει στην αυτοβιογραφία του “Νίκος Κοεμτζής-Μακρύ Ζεϊμπέκικο”, την οποία πουλούσε ο ίδιος τα τελευταία χρόνια στο Μοναστηράκι.