Αντιδρώντας στα οικονομικά μέτρα τα οποία συνοδεύουν την ενεργοποίηση το μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, τα οποία ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή, συνδικάτα και αριστερές πολιτικές οργανώσεις διοργανώνουν το απόγευμα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας. Τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ωθεί επιπλέον ο θάνατος 3 τραπεζοϋπαλλήλων της Marfin, με τα συνδικάτα να μιλούν για προβοκάτορες οι οποίοι πλήττουν τους λαϊκούς αγώνες.

Ads

Ήδη η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) πραγματοποιεί 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, καταγγέλλοντας «σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες» στην κυβέρνηση, η οποία «όπως φαίνεται δεν υπολόγισε το μέγεθος και την έκταση των συνεπειών που έχουν για την ελληνική κοινωνία και τους πολίτες οι αποφάσεις της που αφορούν στην οικονομική παράδοση της χώρας μας στην τρόικα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και στις διαχρονικές απαιτήσεις του ντόπιου κεφαλαίου».

Στις 6 το απόγευμα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή και παράλληλα καλούν τους πολίτες σε συμβολική διακοπή του φωτισμού για 10 λεπτά το βράδυ, από τις 8.50 έως τις 9. Το ΠΑΜΕ καλεί επίσης στις 6 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ομόνοια. Την ίδια ώρα, το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς προαναγγέλλει συμβολική περικύκλωση της Βουλής. Στη Θεσσαλονίκη, η Πρωτοβουλία Σωματείων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα καλεί σε πορεία διαμαρτυρίας κατά των οικονομικών μέτρων, με αφετηρία το άγαλμα Βενιζέλου.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση παρέτειναν και σήμερα την απεργία του κλάδου (η αποκομιδή των απορριμμάτων θα αρχίσει τα ξημερώματα της Παρασκευής). Κλειστά θα είναι την Πέμπτη και την Παρασκευή τα φαρμακεία, καθώς «ο επιχειρούμενος περιορισμός του αριθμού των φαρμακείων και το ελάχιστο περιθώριο κέρδους θα επιφέρουν δραματικές επιπτώσεις στον κλάδο και θα υποβαθμίσουν την παρεχόμενη ασφαλιστική περίθαλψη».

Ads

Τα συνδικάτα αναμένεται να συνεδριάσουν προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους την ερχόμενη εβδομάδα, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό σύστημα.