Έντονη κριτική από το εσωτερικό του κόμματος δέχτηκε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παρέστη την Τρίτη στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Η κριτική των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ συνίστατο στην οικονομική πολιτική την κυβέρνηση αλλά και τις τακτικές του ίδιου του υπουργού Οικονομικών για τα μέτρα που σχεδιάζει να λάβει η κυβέρνηση εν όψει και της τελικής κατάρτισης του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος 2012-2015. Στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι νέες εγγυήσεις προς τις τράπεζες.
Ads
Προεξάρχουσα υπήρξε και πάλι η πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Βάσω Παπανδρέου. «Όλο λέμε ότι δεν θα πάρουμε νέα μέτρα και όλο τα παίρνουμε, τελικά. Χρειάζεται άλλη πολιτική» τόνισε απευθυνόμενη στον κ. Παπακωνσταντίνου μετά την ενημέρωση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ για το σχέδιο που προβλέπει την παροχή νέων εγγυήσεων 30 δις ευρώ για το τραπεζικό σύστημα. Επιπλέον, εξέφρασε την εκτίμηση ότι από το 2013 είναι πιθανό να χρειαστεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Έπρεπε να είχαμε πάει εδώ και καιρό σε αναδιάρθρωση. Έτσι κι αλλιώς το 2013 θα πάμε. Γιατί να μην πάμε τώρα;» υποστήριξε με τον υπουργό Οικονομικών να διαψεύδει το ενδεχόμενο λέγοντας ότι τα οφέλη είναι πολύ λιγότερα από τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία.
Κριτική δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών και για τις εγγυήσεις προς τις τράπεζες, τις οποίες ωστόσο υπερασπίστηκε, λέγοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια για την ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Συγκεκριμένα η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν την έχει πείσει καθώς το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση είχε ασκήσει σκληρή κριτική για τις εγγυήσεις που παρείχε στις τράπεζες η κυβέρνηση Καραμανλή.
«Οι ελληνικές τράπεζες, έχουν προσφέρει, αλλά έχουν κάνει και λάθη και δεν στήριξαν όπως έπρεπε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Όμως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έκανε τα εγκλήματα άλλων χωρών, δεν επένδυσε σε τοξικά ομόλογα, δεν αναγκάστηκε το κράτος να το σώσει απ’ την καταστροφή» δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Επισήμανε ότι οι τράπεζες βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των αγορών, εξαιτίας των προβλημάτων του Δημοσίου και αποκάλεσε υποχρέωση της πολιτείας τη στήριξη τους, για να μπορέσουν να στηρίξουν με τη σειρά τους την οικονομία.
Ο υπουργός Οικονομικών, προανήγγειλε επίσης την εκπόνηση ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ το 2015, στο περιθώριο της συζήτησης του νομοσχεδίου για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Διευκρίνισε δε, στους διαμαρτυρόμενους βουλευτές, ότι δεν είπε πως δεν θα λάβει νέα μέτρα, αλλά πως δεν θα λάβει οριζόντια μέτρα.
Αναφερόμενος στη δημόσια περιουσία ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως ο στόχος αυτός «δεν έχει να κάνει με γενικό πωλητήριο, αλλά με αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, που μέχρι σήμερα καταπατείται και καταστρέφεται και με μια πολιτική που δεν θυμίζει σε τίποτα την ακινησία που ξέραμε τόσα χρόνια». Αντικρούοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ο υπουργός επισήμανε ότι «είμαστε σε περίοδο, όπου περισσεύει η εύκολη κριτική και οι ανέξοδες κορώνες, ενώ αυτό που λείπει είναι η ανάγκη μίας συγκροτημένης στήριξης της εθνικής προσπάθειας».
Σκληρή επίθεση επιφύλαξε στην κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης με αφορμή τις αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την κυβερνητική πολιτική στη διάρκεια του σημερινού ΚΤΕ. «Η σημερινή συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ απέδειξε για μια ακόμη φορά πως, ενώ η κυβέρνηση ζητά συναίνεση στα σκληρά μέτρα που σχεδιάζει, δεν μπορεί να τα βρει ούτε με τους βουλευτές που τη στηρίζουν» τόνισε χαρακτηριστικά.
Νέες διαψεύσεις περί αναδιάρθρωσης
Διέψευσε εκ νέου κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης χρέους με αφορμή και τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον μεγαλοεπενδυτή Τζόρτζ Σόρος, κάνοντας λόγο για «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» που ακούγονται από διάφορες «σειρήνες». Σε διάψευση προχώρησε και ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας στη Βουλή, τονίζοντας ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα αναδιάρθρωσης, κατά της οποίας τάχθηκαν κι άλλοι βουλευτές, ενώ από την πλευρά ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς υποστήριξε επίσης ότι «δεν τίθεται τέτοιο θέμα».
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μετρό» ο κ. Κουσελάς υπογράμμισε ότι «δεν βοηθάμε τους πολίτες με καταστροφολογίες, ούτε λέγοντας αβάσιμα πως ”δεν γίνεται τίποτα”, πως δεν θα βγούμε ποτέ από μια δύσκολη κατάσταση, από την οποία πέρασαν και άλλες χώρες στο παρελθόν -και τα κατάφεραν. Θα τα καταφέρουμε και εμείς, γιατί η χώρα μας έχει και δυνατότητες και προοπτική».
«Εμείς έχουμε συγκεκριμένη θέση, έχουμε εξηγήσει προς τα έξω ότι η αναδιάρθρωση όχι απλώς δεν είναι στις στοχεύσεις μας, αλλά είναι ισχυρή πεποίθησή μας ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση θα είναι πολύ βλαπτική και επιζήμια και για την ελληνική οικονομία, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι βλαπτική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφήνοντας παράλληλα αιχμές για πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες, όπως είπε, «αντιλαμβάνονται με τελείως διαφορετικούς όρους την αναδιάρθρωση και βλέπουν το μέλλον του κόμματός τους αντί το μέλλον της χώρας».
Ερωτηθείς εάν συζητήθηκε θέμα αναδιάρθρωσης στη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Σόρος, ο Γιώργος Πεταλωτής απάντησε ότι «δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα συζήτησης» ενώ υπογράμμισε ότι πως «δεν σημαίνει ότι κάθε συνάντηση του πρωθυπουργού με οποιονδήποτε από τους διεθνείς παράγοντες θα πρέπει να ενοχοποιείται και να ποινικοποιείται». «Επ’ ουδενί μια συνάντηση και μια συζήτηση σημαίνει και αποδοχή των απόψεων του συνομιλητή» τόνισε επιπλέον ενώ ερωτηθείς εάν ο κ. Σόρος έχει αναλάβει άτυπο ρόλο κομιστή των θέσεων της αμερικανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να είναι κανείς κομιστής θέσεων μια κυβέρνησης» και πως «υπάρχει θεσμικός δίαυλος επικοινωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τις άλλες κυβερνήσεις».
Εξάλλου, τη Δευτέρα, και ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν διέψευσε τα περί πιέσεων από το Ταμείο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στηρίζει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν επιθυμεί την αναδιάρθρωση του χρέους της.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία το μεσοπρόθεσμο σχέδιο
Εν τω μεταξύ, όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, σχετικά με την πιθανότητα να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την οικονομία με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. «Είναι κάτι που θα συζητήσουμε, οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα ακολουθηθούν, είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων όλων μας και φυσικά θα πρέπει να ακολουθήσουμε τη νόμιμη κοινοβουλευτική διαδικασία». Ερωτηθείς για τις διαφορετικές προσεγγίσεις στελεχών στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων ο υφυπουργός απάντησε ότι είναι λογικό να υπάρχουν και πρόσθεσε ότι «από εκεί και πέρα οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά από κυβερνητικά όργανα που θα αποφασίσουν εν τέλει για το ποιες θα είναι οι αποκρατικοποιήσεις που θα γίνουν και θα υπάρχει και μια αιτιολόγηση για ποιο λόγο γίνονται. Οφείλουμε όλοι να δεχθούμε τη συλλογική απόφαση, και τις ιδεολογικές μας προσεγγίσεις καθώς και τις γενικές μας αναζητήσεις μπορούμε να τις έχουμε για τον εαυτό μας» τόνισε.
Δείτε επίσης:
Αντιμέτωπος με τα πυρά της αντιπολίτευσης ο Φίλιππος Σαχινίδης
Στρος-Καν: Η αναδιάρθρωση χρέους δεν θα έλυνε το πρόβλημα της Ελλάδας
Νέο… κουστούμι μέτρων 25 δισ. μέχρι το Μάιο
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >