Με επιχείρημα «το μέγεθος των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην υλοποίηση του προγράμματος δραστικών δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», ο οίκος Fitch Rating προχώρησε την Παρασκευή στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, σε εγχώριο και ξένο νόμισμα, κατά τρεις βαθμίδες, σε «B+» από «BB+». Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραφε νωρίτερα το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων. Την ίδια στιγμή, νέες πιέσεις για άμεσα αποτελέσματα δέχεται η Ελλάδα δια στόματος Κριστίν Λαγκάρντ.
Ads
Θέτοντας τη χώρα υπό επιτήρηση για πιθανή νέα υποβάθμιση, ο Fitch αναφέρει πως «η υποβάθμιση του ελληνικού χρέους είναι αποτέλεσμα του μεγέθους των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην υλοποίηση του προγράμματος δραστικών δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει την αξιοπιστία της και να εξασφαλιστεί η βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».
«Ο πολιτικός κίνδυνος και ο κίνδυνος υλοποίησης του δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας έχουν αυξηθεί περαιτέρω», σημειώνει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, εκτιμώντας παράλληλα ότι αυξάνονται οι πιθανότητες καθυστέρησης της χορήγησης των νέων δανείων της ΕΕ και του ΔΝΤ προς την ελληνική κυβέρνηση.
Ακόμη, προειδοποιεί πως ενδεχόμενη επιμήκυνση της διάρκειας του ελληνικού χρέους θα θεωρηθεί χρεοκοπία.
Η υποβάθμιση κατά τρεις βαθμίδες εκ μέρους της Fitch ευθυγραμμίζεται με τις αξιολογήσεις των Standard & Poor’s στο επίπεδο «B» και της Moody’s στο επίπεδο «B1».
«Απόντος ενός πλήρους χρηματοδοτημένου και αξιόπιστου προγράμματος από το ΔΝΤ και την ΕΕ, η παρούσα αξιολόγηση θα μπορούσε να μετατραπεί σε “CCC”, καταδεικνύοντας ότι το ενδεχόμενο ελληνικής στάσης πληρωμών είναι ιδιαίτερα υψηλό», σημειώνει η Fitch στη σχετική της ανακοίνωση.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη, από τον οίκο Fitch, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Fitch έρχεται σε μια περίοδο που το οικονομικό πρόγραμμα αξιολογείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και επηρεάζεται από την έντονη φημολογία η οποία κατακλύζει τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
Παραβλέπει δε τις επιπρόσθετες δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2011, αλλά και να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Οι συγκεκριμένες πολιτικές για να υλοποιηθούν αυτές οι δεσμεύσεις θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος».
Σύμφωνα, πάντως, με πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs για την κρίση χρέους στην Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν τρία πιθανά σενάρια:
– τροποποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και παροχή πρόσθετων δανείων στην Ελλάδα,
– «εθελούσια» αναδιάταξη της διάρκειας του δημόσιου χρέους,
– αναδιάρθρωση του (μη βιώσιμου) χρέους.
Λαγκάρντ: Περαιτέρω βοήθεια μετά από αποτελέσματα
Αρνητική σε μια περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, αν δεν δείξει αποτελέσματα, πολύ περισσότερα από αυτά που έδειξε τους προηγούμενους 12 μήνες, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα Standard.
Η ίδια υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ωστόσο αν κάποια τράπεζα εθελοντικά προβεί σε αναδιάρθρωση το ΔΝΤ δεν θα σταθεί εμπόδιο.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την άρνηση της για την οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους, η Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε: «Δώσαμε ήδη την Αθήνα περισσότερο χρόνο για να εξοφλήσει τα δάνειά της στη ζώνη του ευρώ, είναι ήδη μια παραχώρηση». «Είναι θεμιτό να περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα κάνει επίσης το μερίδιο της στη δουλειά», δήλωσε.
Η κ. Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πράγματα, «αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν τομείς όπου τα πράγματα κινούνται πολύ αργά», δήλωσε αναφερόμενη στις ιδιωτικοποιήσεις. «Αυτό που σίγουρα δεν θέλουμε είναι μια πτώχευση του κράτους, στάση πληρωμών στην Ευρώπη», τόνισε η Λαγκάρντ.
Ενώ η ελληνική κυβέρνηση αναφέρεται στην αύξηση της ανεργίας που προκαλείται από το πρόγραμμα λιτότητας, η υπουργός υπενθύμισε το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία, υψηλότερο όπως είπε από εκείνο της Ελλάδας, όπου όμως «η χώρα έκανε τη δουλειά της, εξοικονόμησε πόρους και κατάφερε να ανακάμψει».
Η διαρκής συζήτηση για το ελληνικό χρέος και οι πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα για τολμηρές μεταρρυθμίσεις, οδήγησαν νωρίτερα σήμερα σε νέο ιστορικό υψηλό το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών bunds, που ξεπέρασε τις 1.380 μονάδες βάσης. Στις 14:22 (ώρα Ελλάδος), το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για διακράτηση 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών διευρυνόταν στις 1.387,9 μονάδες.
Ιστορικό χαμηλό και για το Χρηματιστήριο Αθηνών, που υποχώρησε κάτων από τις 1.300 μονάδες, νέο χαμηλό έτους, αλλά και χαμηλό 14 ετών και συγκεκριμένα από τα τέλη Μαρτίου του 1997.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.297,36 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 1,88%. Σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 4,34% και από τις αρχές του έτους υποχωρεί σε ποσοστό 8,25%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 78,271 εκατ. ευρώ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >