«Απαράδεκτη ταύτιση κομμουνισμού και φασισμού» από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) καταγγέλλουν με κοινή δήλωση 589 στελέχη και φίλοι κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων από 23 χώρες, εκλεγμένοι σε κοινοβούλια, συνδικαλιστικά όργανα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το σχετικό κείμενο δημοσιοποίησε την Παρασκευή το ΚΚΕ, καλώντας «να αντιπαλέψουμε μαζικά και αποφασιστικά τον αντικομμουνισμό και κάθε έκφρασή του». Το Κομμουνιστικό Κόμμα αναφέρει ότι αφορμή για την επιχειρούμενη προσπάθεια, την οποία καταγγέλλει, είναι η 70η επέτειος από την υπογραφή του Συμφώνου Μολότοφ – Ρίμπεντροπ*.

Ads

Ειδικότερα αναφέρει:

«Αυτή η αντιιστορική προσπάθεια έχει τη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων του κεφαλαίου, κι εκδηλώνεται πολύμορφα τα τελευταία χρόνια ακόμη και με αποφάσεις οργάνων διάφορων διακρατικών ενώσεων και κοινοβουλευτικών θεσμών. Αφού πρώτα μετονόμασαν την 9η Μάη από μέρα νίκης των λαών σε «μέρα της Ευρώπης», για να ξεγράψουν την εικόνα της κόκκινης σημαίας στο Ράιγχσταγκ, τώρα επιδιώκουν να ταυτίσουν το θύτη με το θύμα, επικαλούμενοι την ημέρα υπογραφής του συμφώνου μη επίθεσης Μολότοφ – Ρίμπεντροπ.

-Θέλουν να συγκαλύψουν τον ιμπεριαλιστικό ταξικό χαρακτήρα του Φασισμού – Ναζισμού.

Ads

– Να κρύψουν το γεγονός ότι η Νίκη των λαών φέρει την ανεξίτηλη σφραγίδα της Σοβιετικής Ένωσης, του Κόκκινου Στρατού και του παρτιζάνικου κινήματος στο οποίο πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές σε όλο τον κόσμο.

– Επιδιώκουν να αθωώσουν τον ιμπεριαλισμό, που εξέθρεψε το φασισμό και που σήμερα, 20 χρόνια μετά την αντεπανάσταση, ματώνει αχαλίνωτος τους λαούς σε όλο τον κόσμο.

– Επιδιώκουν έτσι να χτυπήσουν ιδεολογικοπολιτικά όσους συνεχίζουν να μάχονται ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση και αδικία, στη βάρβαρη επίθεση σε κάθε κοινωνικό, εργασιακό και δημοκρατικό δικαίωμα των λαών, που εξαπολύεται σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού».

Τη δήλωση της καταδίκης υπογράφουν στελέχη και φίλοι Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων από την Αλγερία, το Βέλγιο, τη Βραζιλία, τη Βρετανία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, την Εσθονία, την Ινδία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λευκορωσία, το Λίβανο, το Μεξικό, την Ουγγαρία, την Ουκρανία, το Πακιστάν, τη Ρωσία, τη Σουηδία, τη Συρία, την Τσεχία, την Τουρκία και τη Χιλή.

Την προσεχή Δευτέρα, η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα απευθύνει σχετική ομιλία στην Καισαριανή.

*Ο όρος Γερμανοσοβιετικό Σύμφωνο μη Επίθεσης ή και Σύμφωνο Μολότωφ – Ρίμπεντροπ χαρακτηρίζει το σύμφωνο μη επίθεσης που υπέγραψαν στις 23 Αυγούστου 1939 στη Μόσχα ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Γιοάχιμ φον Ρίμπεντροπ (Joachim von Ribbentrop) και ο Υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης, Βιατσεσλάβ Μιχαήλοβιτς Μολότοφ (Vjačeslav Michajlovič Molotov).

Ο Χίτλερ ήθελε να αποφύγει με κάθε τρόπο τον πόλεμο των δύο μετώπων. Για να μην κληθεί να αντιμετωπίσει τη Σοβιετική Ένωση στον πόλεμο που σχεδίαζε εναντίον της Πολωνίας, υπεγράφη στις 23 Αυγούστου 1939 το Σύμφωνο μη Επίθεσης μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και της Γερμανίας.

Ως εκ τούτου, ο Χίτλερ μπορούσε να ασχοληθεί με την Πολωνία δίχως τον κίνδυνο να τον εμποδίσει η Σοβιετική Ένωση. Ο Στάλιν, ο οποίος γνώριζε καλά την επιθυμία του Χίτλερ να αποκτήσει «ζωτικό χώρο» για τους Γερμανούς στην ανατολική Ευρώπη και στη Σοβιετική Ένωση, κέρδισε χρόνο για να προετοιμάσει τον Κόκκινο Στρατό και την οικονομία της Σοβιετικής Ένωσης, ώστε να μπορεί να αντισταθεί σε πιθανή επίθεση των ναζιστικών δυνάμεων.

Φωτογραφία: Απεικονίζεται ο Μολότοφ (ο οποίος υπογράφει), ο Ρίμπεντροπ (με τα μαύρα πίσω από το Μολότοφ) και ο Στάλιν (δεξιά) στις 23 Αυγούστου 1939.