Κομματικά υποκινούμενες εκτίμησε ότι είναι καταλήψεις στα σχολεία η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου στο Κοινοβούλιο. «Το κλειστό σχολείο χρησιμοποιείται από εξωσχολικούς ή από κόμματα πιθανόν ως ένα μέσο αντίδρασης και σύγκρουσης με την κυβέρνηση» αποφάνθηκε η υπουργός, διευκρινίζοντας ωστόσο πως «κόμμα της Αριστεράς διαχώρισε τη θέση του από τα εκατοντάδες χιλιάδες sms που πηγαίνουν στους μαθητές αυτές τις τελευταίες ημέρες, αλλά και από τις ανακοινώσεις περί καταλήψεων».

Ads

Απαντώντας χθες στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σπηλιόπουλου, η υπουργός τόνισε ότι ορισμένοι αποστέλλουν sms στους μαθητές, προτρέποντάς τους να συμμετάσχουν στις καταλήψεις: «Όλη την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε μια μαζική αποστολή χιλιάδων sms σε μαθητές σε όλη τη χώρα, με διάφορες υπογραφές, ουσιαστικά καλώντας τους μαθητές σε συναγερμό ή σε ξεσηκωμό για το θέμα των απουσιών», σημειώνοντας πως το μόνο που επί της ουσίας άλλαξε ήταν ότι κόπηκαν οι επιπλέον απουσίες που είχαν δοθεί πέρυσι λόγω του ιού της γρίπης των χοίρων.

«Η κατάληψη από ακραία μορφή αγώνα δεν μπορεί να γίνεται καθημερινότητα και να δημιουργεί προβλήματα στο δημόσιο σχολείο», είπε η κ. Διαμαντοπούλου, επισημαίνοντας πως «δεν μπορεί κάποιοι να χτίζουν το δημόσιο σχολείο στα λόγια και να το γκρεμίζουν στην πράξη».

«Το κλειστό σχολείο όχι μόνο καταργεί την έννοια της δημοκρατίας στη λογική των μαθητών αλλά και οδηγεί στην παραπαιδεία και στα φροντιστήρια, ενώ έχει υψηλό κόστος λόγω των ζημιών που προκαλούνται από τις καταλήψεις» υπογράμμισε η κα Διαμαντοπούλου.

Ads

Τέλος, η υπουργός ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ληφθεί απόφαση σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, να δοθούν στις σχολικές επιτροπές 40 εκατομμύρια ευρώ με προτεραιότητα στο θέμα του πετρελαίου και των καυσίμων.

Χθες η Α. Διαμαντοπούλου συναντήθηκε με τον Α. Τσίπρα, ο οποίος σημείωσε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ουσιαστικό περιεχόμενο συζήτησης. Διαφορετικό ήταν το κλίμα στη συνάντηση της υπουργού με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη καθώς και με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλη, ο οποίος μάλιστα κατέθεσε και πρόταση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στο μεταξύ, υπό κατάληψη τελούν περισσότερα από 20 σχολεία στον Νομό Αχαΐας λόγω των ελλείψεων εκπαιδευτικού προσωπικού.

Εγκαίνια για το Ψηφιακό Σχολείο από τη Λήμνο

Πριν από λίγο έγινε η επίσημη παρουσίαση του «ψηφιακού σχολείου» στις εγκαταστάσεις του 1ου Επαγγελματικού-Γενικού Λυκείου Μούδρου στη Λήμνο από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, παρουσία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

Η αρχή για το ψηφιακό σχολείο γίνεται από τα δημοτικά, καθώς η διδασκαλία πλέον θα υποστηρίζεται από το Διαδίκτυο. Στη β’ τάξη γυμνασίου θα τοποθετηθούν διαδραστικοί πίνακες, ενώ και στο λύκειο η παρουσία του Διαδικτύου θα είναι έντονη.

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια συμμετείχε στις εκδηλώσεις εορτασμού για την 98η επέτειο απελευθέρωσης της Λήμνου. Αφού εξέφρασε τη χαρά του που γιόρτασε μαζί με τους κατοίκους, την 98η επέτειο απελευθέρωσης του νησιού, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «και ο κάθε τόπος στη χώρα μας έχει και τις ομορφιές του αλλά κι ένα τεράστιο παραγωγικό και ανθρώπινο δυναμικό που δεν έχει αξιοποιηθεί και αναδειχθεί».