Σε νέες δράσεις και κινητοποιήσεις προχωρούν μέλη τοπικών οργανώσεων και πολιτών της Θεσσαλονίκης που αντιδρούν στην αύξηση των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ. Παράλληλα, σε ένδειξη συλλογικότητας και μαζικής απάντησης, οργανώθηκαν υπό το όνομα “Επιβάτες Θεσσαλονίκης”, ενώ συγκροτούν ήδη το καταστατικό τους.

Ads

Οι κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την εξαγγελία αύξησης των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ, είναι η συνέχεια στις δράσεις του προηγούμενου διαστήματος. Από τον προηγούμενο Μάιο είχε ξεκινήσει η ανησυχία των επιβατών, όταν ο Οργανισμός ανακοίνωσε τη νέα τιμολογιακή πολιτική, που προέβλεπε αύξηση του εισιτηρίου των 60 λεπτών και το τέλος του μοντέλου των μετεπιβιβάσεων, που υπήρχε στο πλαίσιο των φθηνότερων για το κοινό μετακινήσεων.

Μόλις δύο μέρες μετά την εξαγγελία των αυξήσεων, πολίτες και μέλη της επιτροπής “Ακρίβεια Stop” πραγματοποίησαν διαμαρτυρία αναρτώντας πανό με το σύνθημα “Χαράτσι ΟΑΣΘ: 100% αύξηση-Πάρτε το πίσω!-Δεν πληρώνουμε!” στην εξωτερική πλευρά λεωφορείου. Παράλληλα, οι επιβαίνοντες της επιτροπής στα λεωφορεία καλούσαν τους πολίτες να μην πληρώνουν εισιτήριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι διαμαρτυρίες των πολιτών φαίνεται ότι εισακούστηκαν προσωρινά καθώς, με ανακοίνωσή του, ο ΟΑΣΘ λίγες μέρες αργότερα πήρε πίσω τις αυξήσεις και ανακάλεσε τις νέες τιμές, ενώ επανέφερε τη μετεπιβίβαση. Προέτρεπε, μάλιστα, τους επιβάτες “να αγνοούν τις οδηγίες που διαβάζουν όπισθεν των εισιτηρίων που ενημερώνουν για μία μόνο χρήση, διότι είχαν εκτυπωθεί προ των σχετικών οδηγιών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων”.

Ads

Η ανησυχία όμως επανήλθε για μία ακόμα φορά τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο ΟΑΣΘ ανακοίνωσε τις νέες αυξήσεις εισιτηρίων που εφαρμόστηκαν από την 1η Ιανουαρίου. Η απάντηση ήρθε άμεσα όταν δεκάδες πολίτες επιβιβάστηκαν “δωρεάν” σε δύο λεωφορεία του οργανισμού στις 30 Δεκεμβρίου και διήνυσαν μία διαδρομή από την αφετηρία έως τον τερματισμό. Οι πολίτες που συμμετείχαν στις δράσεις ήταν μέλη των Επιτροπών “Ακρίβεια Stop” και των Πρωτοβουλιών κατοίκων Τούμπας, Δυτικών Συνοικιών και Ωραιοκάστρου “Free Bus”. Στο πανό που ανήρτησαν αυτή τη φορά αναφερόταν “ΟΑΣΘ: Η ληστεία του χειμώνα. Αυξήσεις έως 180%. Πάρτε πίσω το χαράτσι”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΑΣΘ για τις νέες τιμές, προβλέπεται ότι το βασικό εισιτήριο αυξάνεται από 0,60 σε 0,80 ευρώ (33%) και ισχύει μόνο για μία επιβίβαση, ενώ για μετεπιβίβαση προς την ίδια κατεύθυνση σε διάστημα 90 λεπτών καθιερώνεται εισιτήριο αξίας 0,90 ευρώ (αύξηση κόστους μετακίνησης της τάξεως του 50% για όσους χρησιμοποιούν δύο λεωφορεία).

Με βάση τα παραπάνω, πραγματοποιήθηκε ευρεία συνέλευση την Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία των επιτροπών Ακρίβεια Stop Θεσσαλονίκης, επιτροπών-κινήσεων πολιτών, σωματείων, κοινωνικών φορέων, αυτοδιοικητικών σχημάτων και εργαζομένων, η οποία είχε θέμα “Οργανωνόμαστε, συντονιζόμαστε για να πάρει πίσω η κυβέρνηση και ο ΟΑΣΘ την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων”.

Η συνέλευση ανέδειξε την συλλογικότητα των πολιτών υπό το όνομα “Επιβάτες Θεσσαλονίκης” ενώ ξεκίνησε η συγκρότηση και σχετικού καταστατικού. Παράλληλα, οργανώθηκαν και αποφασίστηκαν οι δράσεις τους, με παρεμβάσεις και συμβολικές καταλήψεις λεωφορείων, παραστάσεις διαμαρτυρίας, έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου και αφίσας, συνέντευξη Τύπου και διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου και πορείας στα τέλη Ιανουαρίου, σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμα καθοριστεί.
Τα βασικά αιτήματα των “Επιβατών Θεσσαλονίκης” όπως συμφωνήθηκε είνα : όχι στο χαράτσι της κυβέρνησης και του ΟΑΣΘ, δωρεάν εισιτήριο σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, κατάργηση των εξοντωτικών προστίμων, δημοσιοποίηση του μετοχολογίου και των ισολογισμών του ΟΑΣΘ και δημόσιες συγκοινωνίες φθηνές για το λαό.

Στο πλαίσιο αυτών των αποφάσεων, οι δράσεις ξεκινούν από σήμερα, 8 Ιανουαρίου. Για τις 11:30 π.μ. είναι προγραμματισμένη συνάντηση στο άγαλμα του Βενιζέλου και στη συνέχεια συμβολική κατάληψη λεωφορείου, με ανάρτηση πανό και κάλεσμα των επιβατών, ώστε να μην πληρώσουν εισιτήριο κατά τη διάρκεια της παρέμβασης.