Κατέπλευσε στα Κύθηρα το πλοίο Τζουλιάνο του Στόλου της Ελευθερίας II που ανήκει στην ελληνική, τη νορβηγική και τη σουηδική πρωτοβουλία. Εν τω μεταξύ, ένοχοι κρίθηκαν σήμερα οι τρεις συλληφθέντες από το πλοίο Tahrir της καναδικής πρωτοβουλίας, το οποίο είχε αποπειραθεί να αποπλεύσει προς τη Γάζα από τον Άγιο Νικόλαο στις 4 Ιουλίου.

Ads

Ταξίδι στα Κύθηρα για το Τζουλιάνο

Στα Κύθηρα έφτασε στις 19:30 το απόγευμα το σκάφος Τζουλιάνο του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ. Το Τζουλιάνο είχε αποπλεύσει λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι από το λιμάνι της Φώκαιας, όπου βρισκόταν από χθες.

Δύο σκάφη του λιμενικού ακολουθούσαν το Τζουλιάνο σε όλη του την πορεία προς τα Κύθηρα. Εκεί αναμένεται να περάσει το βράδυ. Αφού πραγματοποιήσει μία μικροεπισκευή, αύριο θα αναχωρήσει για την Κρήτη. «Πρόθεσή μας είναι να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας προς τη Γάζα», δηλώνουν οι διοργανωτές της.

Ads

Ένοχοι με αναστολή οι τρεις συλληφθέντες του πλοίου Tahrir

Την ίδια στιγμή, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λασιθίου έκρινε ένοχους τους τρεις επιβάτες του σκάφους Tahrir, οι οποίοι είχαν συλληφθεί όταν το πλοίο επιχείρησε να αποπλεύσει από τον Άγιο Νικόλαο προς τη Γάζα, στις 4 Ιουλίου. Οι κατηγορούμενοι Suha Kneen, Michael Coleman και Sandra Ruch κατηγορούνταν για παρεμπόδιση της επιβολής του νόμου και καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης τριάντα ημερών με τριετή αναστολή. Οι τρεις συλληφθέντες επέβαιναν σε καγιάκ, τα οποία τοποθέτησαν μπροστά στα σκάφη του λιμενικού που επιχειρούσαν να σταματήσουν το Τahrir να αποπλεύσει απ’ το λιμάνι.

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που οι σύντροφοί μας δεν αντιμετωπίζουν πιο βαριές κατηγορίες» δήλωσε στο tvxs.gr o David Heap από την καναδική πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα. «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που είναι ελεύθεροι, αλλά θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας μέχρι να απελευθερωθεί και ο λαός της Γάζας».

Το Tahrir παραμένει ακινητοποιημένο στην Κρήτη και η καναδική πρωτοβουλία εξετάζει τις επόμενες κινήσεις της. «Δεν αναγνωρίζουμε την απαγόρευση απόπλου από τα ελληνικά λιμάνια, καθώς παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» πρόσθεσε ο κ. Heap. «Θα βρούμε έναν τρόπο να φτάσουμε στη Γάζα. Επιθεωρητές έχουν εξετάσει ενδελεχώς το πλοίο μας, αλλά έχουν άνωθεν εντολές να μας απαγορεύσουν τον απόπλου. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την επιδίωξη για αλήθεια και δικαιοσύνη» συμπλήρωσε.

Στην Κρήτη παραμένει το Dignité/ Al-Karama

Παράλληλα, στην Κρήτη παραμένει ακινητοποιημένο και το γαλλικό πλοίο Dignité/Al-Karama, το μόνο πλοίο του Στόλου της Ελευθερίας II που είχε καταφέρει να αποπλεύσει με προορισμό τη Γάζα, ξεκινώντας πριν από λίγες μέρες από την Κορσική.

Το πλοίο είχε αγκυροβολήσει χθες το απόγευμα στον Όρμο Κουρεμένου, ένα μικρό λιμάνι στο ανατολικό άκρο της Κρήτης, προκειμένου να εφοδιαστεί με καύσιμα πριν από το τελικό ταξίδι του. Ξαφνικά, αφού ολοκληρώθηκε ο ανεφοδιασμός, ένα σκάφος του ελληνικού λιμενικού κατέφθασε στον όρμο, όπου αγκυροβολούν συνήθως μόνο ξύλινα αλιευτικά σκάφη. Ήταν σαφές ότι το λιμενικό είχε ειδοποιηθεί και είχε φτάσει στο λιμάνι ειδικά για το γαλλικό πλοίο. Δεκάδες άντρες του λιμενικού περικύκλωσαν το Dignité. Ζήτησαν τα χαρτιά του πλοίου και τα διαβατήρια των επιβατών και κατέγραψαν τα ονόματά τους. Στη συνέχεια τους ανακοίνωσαν ότι το πλοίο πρέπει να τους ακολουθήσει και το οδήγησαν στη Σητεία.

Το Dignité/ Al-Karama, είχε ξεκινήσει την πορεία του από τη Γαλλία και τυπικά δεν μπορούσε να ισχύσει σε αυτό η απαγόρευση απόπλου προς τη Γάζα των ελληνικών αρχών. Ωστόσο, οι αρχές δεν του επέτρεψαν εχθές να αποχωρήσει άμεσα, υποστηρίζοντας ότι του λείπουν κάποια δικαιολογητικά έγγραφα. Του υποσχέθηκαν απόπλου σήμερα το πρωί, αλλά μέχρι τις 20:00 το βράδυ το πλοίο δεν είχε καταφέρει να φύγει.

Σημειώνεται ότι η γαλλική πρεσβεία είχε ήδη στείλει από το πρωί στις λιμενικές αρχές τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όμως αυτές δεν αναγνώριζαν τα έγγραφα.