Τα μέτρα για την περαιτέρω περιστολή των δαπανών του Προϋπολογισμού της Βουλής για το οικονομικό έτος 2010, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος. Με την περικοπή που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2010, σε συνδυασμό, με την περαιτέρω περιστολή που ανακοινώθηκε σήμερα , η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εξοικονομήσει περί τα 20 εκατ. ευρώ.

Ads

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Πετσάλνικος, οι μηνιαίες αποδοχές των βουλευτών θα περικοπούν περίπου κατά 800 €, με στόχο να εξοικονομηθούν περίπου 3,36 εκατ. ευρώ, μέσα στο 2010.

Πιο συγκεκριμένα, η βουλευτική αποζημίωση για του «300» της Βουλής θα μειωθεί κατά 5%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 390 ευρώ, μηνιαίως. Επιπλέον θα μειωθούν κατά 10% τα επιδόματα των βουλευτών για οργάνωση του γραφείου και έξοδα κίνησης, ποσοστό που μεταφράζεται σε 220 ευρώ μηνιαίως. Κατά 15% θα μειωθεί και η αποζημίωση τους για συμμετοχή στις Επιτροπές της Βουλής, ποσό που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε μείωση 200 ευρώ, μηνιαίως.

Αναφορικά, με τους υπάλληλους της Βουλής, ο κ. Πετσάλνικος ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται, όπως και για όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου, η χορήγηση αύξησης σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια, καθώς και η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των επιδομάτων που τυχόν προβλεπόταν. Θα χορηγηθεί ωστόσο μόνο η εισοδηματική ωρίμανση για όσους τη δικαιούνται, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θίγονται επιδόματα όπως οικογενειακών παροχών, μεταπτυχιακών σπουδών κ.α. για όσους τα δικαιούνται.

Ads

Όπως ισχύει και για τους άλλους υπαλλήλους του Δημοσίου, οι υπάλληλοι της Βουλής θα δουν τα επιδόματα που είναι κοινά για όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου (π.χ. προσωπικής διαφοράς, θέσης κ.λπ.), μνα περικόπτονται κατά 10%. Κατά 10% μειώνονται και τα επιδόματα υπερωριακής εργασίας και κίνησης, καθώς και το επίδομα έκτακτης αποζημίωσης όταν αυτό αντιστοιχεί μέχρι του ποσού των 1000 € ανά μήνα , ενώ μειώνεται κατά 15% όταν υπερβαίνει τα 1000 € ανά μήνα. Από τις περικοπές στο μισθολογικό των υπαλλήλων της βουλής αναμένεται αν εξοικονομηθούν περίπου
6 εκατ. ευρώ για το 2010.

Όσον αφορά τις λοιπές δαπάνες της Βουλής, αποφασίστηκε η περαιτέρω περικοπή των πιστώσεων του προϋπολογισμού της Βουλής για το 2010 κατά 3 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναμένεται να εξοικονομηθεί από περαιτέρω μειώσεις των πιστώσεων για μισθώματα κτιρίων, επισκευές κτιρίων, επιχορηγήσεις, δημόσιες σχέσεις, αγορά εξοπλισμού και επίπλων και από τον μηδενισμό των πιστώσεων για αγορά έργων τέχνης.