Και αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, πέρα από ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, απαιτεί η τρόικα από την κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή της Κυριακής» η σχετική απαίτηση θα ενσωματωθεί στο νέο Mνημόνιο που θα υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ads

Όπως αναφέρεται οι ελεγκτές της τρόικας, υιοθετώντας πλήρως τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπέβαλαν και επισήμως το σχετικό αίτημα προς την ελληνική πλευρά και μάλιστα έθεσαν ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, που προβλέπει τη λήψη των σχετικών αποφάσεων έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την ολοκλήρωση της προετοιμασίας των διαγωνισμών πώλησης των μονάδων έως τον Μάρτιο του 2011.

Σχετικά με τα τιμολόγια της λιανικής, η τρόικα απαίτησε μέχρι τον Σεπτέμβριο, όπως προβλέπει σχετικός όρος του Μνημονίου, να έχουν θεσμοθετηθεί και τεθεί σε ισχύ τα τιμολόγια ρυθμιστικού ελέγχου, τα οποία «αντανακλούν το πραγματικό κόστος».

Oι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες καθώς η τρόικα μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα συντάξει την έκθεσή της. Συναντήσεις σε κυβερνητικό επίπεδο για το θέμα αναμένονται και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ads

Με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ καλεί την κυβέρνηση να μην υποκύψει σε αυτές τις παράλογες και προκλητικές όπως αναφέρει απαιτήσεις. Η ομοσπονδία επισημαίνει ακόμη ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ξεπουλήσει την ΔΕΗ» και προειδοποιεί με αγωνιστικές κινητοποιήσεις. «Σε όλα υπάρχουν όρια.
Την επιχείρηση του Ελληνικού λαού δεν θα επιτρέψουμε σε ΚΑΝΕΝΑΝ να την ξεπουλήσει. Εμείς δεν πουλάμε και δεν πουλιόμαστε. Για ότι συμβεί την ευθύνη δεν θα την φέρουμε εμείς. Η φυλακή δεν μας τρομάζει. Ο αγώνας μας δεν είναι για εμάς. Είναι για το σύνολο του ελληνικού λαού, είναι για το συμφέρον των καταναλωτών», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ