Κατά 60% έχει μειωθεί από το 2007 η χρηματιστηριακή αξία των 11 επιχειρήσεων, στις οποίες διατηρεί πλειοψηφική ή μειοψηφική συμμετοχή το Ελληνικό Δημόσιο. Έτσι, όπως επισημαίνει η «Ελευθεροτυπία», η βουτιά του χρηματιστηρίου έχει οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλές αποτιμήσεις για τις κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις και κάθε εγχείρημα ιδιωτικοποίησης με τις σημερινές τιμές ισοδυναμεί με εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Ads

Ειδικότερα, ενώ η χρηματιστηριακή αξία των 11 επιχειρήσεων ξεπερνούσε τα 43 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2007, σήμερα διαμορφώνεται κοντά στα 17 δισ. ευρώ. Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο Σερβάς Ντερούζ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, «η Ελλάδα θα πρέπει να αντλήσει έσοδα 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως το 2015». Όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία», για να γίνει αυτό θα πρέπει να πουλήσει περιουσία πολλαπλάσιας αξίας, αλλά και να ισοπεδώσει κάθε γνωστή μέχρι σήμερα διαδικασία ιδιωτικοποίησης, υιοθετώντας πρακτικές απ’ ευθείας αναθέσεων, κατάργησης κάθε περιβαλλοντικού περιορισμού ως προς τις χρήσεις γης και να εκχωρήσει πλέον στρατηγικές υποδομές.

Τα 15 δισ. ευρώ θα επιχειρήσει να τα πάρει φέτος και του χρόνου, με την «αξιοποίηση» του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό και τις ιδιωτικοποιήσεις κυρίως στον τομέα της Ενέργειας (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ), της Υδρευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), των λιμανιών (ΟΛΠ, ΟΛΘ και άλλοι δέκα οργανισμοί διαχείρισης λιμένων), των τηλεπικοινωνιών (20% του ΟΤΕ ), του τζόγου (ΟΠΑΠ), αλλά και των Μεταφορών (τρένα, λεωφορεία κ.ά.).

Την ίδια στιγμή, δρομολογείται η ηλεκτρονική καταγραφή των ακινήτων του Δημοσίου, την οποία θα αναλάβει ιδιωτική εταιρεία που θα επιλεγεί με ανοιχτό διαγωνισμό, ενώ ομάδα συμβούλων θα καταστρώσει το σχέδιο για την αξιοποίησή τους. Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο.

Ads

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα της «Ημερησίας», η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) έχει καταγράψει περίπου 72.000 δημόσια κτήματα, με την αξία τους να εκτιμάται στα 272 δισ. ευρώ, ενώ σε 41.000 υπολογίζονται τα ανταλλάξιμα κτήματα, τα ακίνητα δηλαδή που προέκυψαν από ανταλλαγές Ελληνοτουρκικών πληθυσμών.

Η ΚΕΔ διαχειρίζεται περίπου το 90% των ακινήτων που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, ενώ το 8% ανήκει στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, σε διάφορα υπουργεία και σε διάφορα ασφαλιστικά ταμεία. Συγκεκριμένα, 370 ακίνητα-«φιλέτα», 70.000 στρεμμάτων, αποτίμησης 30 δισ. ευρώ, υπολογίζονται ως περιουσία που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΤΑ, ενώ η Εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. διαχειρίζεται συνολικά 15 τίτλους σταδίων και αθλητικών εγκαταστάσεων. Από την άλλη, σε περίπου 34.000 ακίνητα υπολογίζονται τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που είναι καταπατημένα.

Τα τελευταία χρόνια το 24% των ακινήτων έχει παραχωρηθεί σε δήμους και κοινότητες, ενώ σε ποσοστό 22% θεωρούνται «άγνωστα», δηλαδή δεν έχουν εντοπιστεί και δεν έχουν καταγραφεί. Σύμφωνα με την Ημερησία, από τα 3,5 εκατ. στρέμματα δημόσιας γης, τα καταπατημένα είναι γύρω στις 400.000, τα ελεύθερα περίπου 640 χιλ., τα μερικώς ελεύθερα 720 χιλ., τα παραχωρημένα πάνω από 800.000, άγνωστα 540.000 και αμφίβολα 70.000 στρέμματα. Από τα 132 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της χώρας η δημόσια περιουσία ανέρχεται μόλις στα 80 χιλ. τετραγωνικά χιλιόμετρα και τα περισσότερα είναι καταπατημένα ή άγνωστα. Από τα 18.000 χιλιόμετρα παράκτιας γης μόνο τα 6.000 χιλιόμετρα έχουν καθοριστεί ως αιγιαλός.