Θερινή «εξεταστική» γράφει αυτή την εβδομάδα η ελληνική οικονομία, με τους ελεγκτές της τρόικας, να ελέγχουν τα πεπραγμένα της ελληνικής κυβέρνησης, μέσω κρίσιμων ραντεβού. Το κλιμάκιο των Ευρωπαίων εταίρων αρχίζει από τη Δευτέρα τα «τεστ» στην Αθήνα, εξετάζοντας την εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και τις δαπάνες, όπως η επιστροφή των φόρων στις επιχειρήσεις, τα χρέη των νοσοκομείων, οι ισολογισμοί των ΔΕΚΟ και η χρηματοδότηση ασφαλιστικών ταμείων.

Ads

Το κλιμάκιο θα επανέλθει στα τέλη Ιουλίου, ώστε να ολοκληρωθεί η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου, για την οποία ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αν το πρόγραμμα υλοποιείται με τους σημερινούς ρυθμούς». Η ομάδα των ελεγκτών συναντάται σήμερα το πρωί με τον υπουργό Οικονομικών.

«Δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα όσο το πρόγραμμα υλοποιείται μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και όσο επιτυγχάνουμε τους στόχους», δήλωσε σε συνέντευξή του στη «Real News», o υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι «αν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα δεν θα έχουμε κάνει καλά τη δουλειά μας – και όλοι θα κριθούμε για αυτό».

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι «το πρόγραμμα έχει συμφωνηθεί από όλη την Κυβέρνηση και όλοι δουλεύουμε, για να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί, εντός προθεσμίας, ώστε να μην θέσουμε σε κίνδυνο την απρόσκοπτη χρηματοδότηση που προβλέπεται από τον μηχανισμό στήριξης».

Ads

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε κατηγορηματικά την φήμη ότι τυπώνονται δραχμές, ενώ χαρακτήρισε λανθασμένη την «επαναδιαπραγμάτευση του χρέους» και άρα, όπως σημείωσε, η κυβέρνηση «δεν εξετάζει αυτή την επιλογή».

Το γκρουπ των ελεγκτών θα πραγματοποιήσει άλλες τρεις συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, με αντικείμενο το Ασφαλιστικό, τα χρέη των νοσοκομείων και την εκτόξευση του πληθωρισμού. Η τρόικα θα συναντήσει τον υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο ώστε να εξετάσει το νομοσχέδιο του Ασφαλιστικού, το οποίο, ουσιαστικά, πήρε τη θέση του προσχεδίου λόγω επίσπευσης της ψήφισής του. Στα βασικά σημεία του, περιλαμβάνεται η συνταξιοδότηση για όλους -εξίσωση ανδρών-γυναικών- στα 65 χρόνια ή με 40 χρόνια εργασίας στο 60ό έτος, ενώ σε περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης, η “ποινή” για κάθε χρόνο νωρίτερης αποχώρησης φτάνει στο 6%.

Επόμενο ραντεβού, με την υπουργό Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι το φλέγον ζήτημα των χρεών των νοσοκομείων, τα οποία συνεχώς συσσωρεύονται, προκαλώντας μεγάλες ελλείψεις σε βασικά είδη. Οι προμηθευτές ασκούν έντονες πιέσεις και γι’ αυτό το λόγο θα εξεταστεί συρρίκνωση των δαπανών καθώς και αλλαγή στο σύστημα προμηθειών.

Το θέμα της υψηλής ανόδου του πληθωρισμού, ο οποίος έφτασε το 5,4% το Μάιο, θα συζητηθεί στη συνάντηση με την υπουργό Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, όπως βέβαια και ο αναπτυξιακός νόμος. Η πτώση του πληθωρισμού στα επίπεδα της Ευρωζώνης, όπως και του ποσοστού της ύφεσης από το 4% στο 2,5% είναι οι βασικοί στόχοι.