Σε απόγνωση βρίσκονται δημοκράτες κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμονα, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι η Χρυσή Αυγή έχει προχωρήσει σε φακέλωμα όλων των Ελλήνων κατοίκων της περιοχής, ασκώντας πιέσεις στους δημοκράτες κατοίκους να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις τους και, παράλληλα, απειλώντας όσους πήγαν να παρακολουθήσουν την συναυλία που διοργάνωσε στο ναό του Αγίου Παντελεήμονα η Αρχιεπισκοπή σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής και χαρακτηρίζοντας τους «προδότες».

Ads

Της Μαρίνας Βήχου

«Η ζωή μας στην περιοχή έχει γίνει κόλαση. Αρχικά είχαμε την αύξηση της εγκληματικότητας. Τώρα έχουν προστεθεί οι Χρυσαυγίτες, που μας απειλούν όταν δεν πηγαίνουμε στις συγκεντρώσεις τους. Φοβόμαστε για την ασφάλεια μας και την ασφάλεια των παιδιών μας. Δεν έχουμε σε ποιόν να εμπιστευθούμε και να καταγγείλουμε αυτά που συμβαίνουν. Το αστυνομικό τμήμα τους κάνει πλάτες. Όσους πήγαμε στη συναυλία στον Αγιο Παντελεήμονα μας κατέγραψαν και τώρα μας ασκούν μεγαλύτερες πιέσεις. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο τα 15χρονα παιδιά όσο οι υποκινητές τους, αυτοί που εμφανίζονται με τον μανδύα του “αγανακτισμένου κατοίκου” και τους καθοδηγούν σε πράξεις βίας και τρομοκρατίας εναντίον οποιουδήποτε δεν ασπάζεται τις απόψεις τους. Πού βρίσκεται το κράτος και οι δημοκρατικοί θεσμοί για να μας προστατέψουν», αναρωτιέται η Ε.Β., κάτοικος γέννημα θρέμμα της περιοχής, που ζητά να διατηρήσει την ανωνυμία της από φόβο για την ασφάλεια των δικών της.

Η ίδια επισημαίνει ότι «είναι εξοργιστικό τα ΜΜΕ να αναφέρονται συνέχεια στους “κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα”, παρουσιάζοντας τα ίδια και τα ίδια 10-15 άτομα, που είναι φανερές οι φασιστικές πεποιθήσεις τους» και προσθέτει ότι η όλη αυτή κατάσταση οδηγεί όλο και περισσότερους Έλληνες να φεύγουν από την περιοχή, καθώς «ντρεπόμαστε πια να πούμε ότι είμαστε κάτοικοι Αγίου Παντελεήμονα». Παράλληλα, αναφέρει ότι η αστυνομία με τη στάση της στα γεγονότα του Σαββάτου, ρίχνοντας δακρυγόνα μέσα στην εκκλησία, σπρώχνει περισσότερο κόσμο στη Χρυσή Αυγή. «Οι περισσότεροι κάτοικοι στην περιοχή νιώθουμε την βαθιά εγκατάλειψη της Πολιτείας, άλλοι τον θυμό τους τον διοχετεύουν στον διπλανό τους και γίνονται νεοναζί και άλλοι-η συντριπτική πλειοψηφία-κλεινόμαστε στα σπίτια μας και προφασιζόμαστε ότι δεν ξέρουμε, δεν ακούσαμε, δεν είδαμε τίποτα, γιατί δεν ξέρουμε ποιος πραγματικά μας συμπαραστέκεται, απούσης της Πολιτείας. Δεν ξέρουμε ποιος είναι φίλος, ποιος εχθρός, ποιος θα μας καρφώσει, αν ο γείτονας είναι έμπιστος άνθρωπος ή καταδότης. Είναι σαν να έχει ζωντανέψει η χούντα ή χειρότερα ακόμα ο εμφύλιος», καταλήγει.

Ads

Άλλη πάλι κάτοικος, η Μ.Τ. αναφέρει ότι την περίοδο των εκλογών πέρναγε μέσα από την πλατεία για να πάει στο σπίτι της και γινόταν συμπλοκή χρυσαυγιτών με μετανάστες και η ίδια δέχτηκε μια πέτρα στο μάτι. «Δεν τόλμησα να το καταγγείλω στην αστυνομία γιατί δεν τους εμπιστεύομαι. Κάθε μέρα βλέπουν να γίνονται τέτοιες συμπλοκές και δεν κάνουν τίποτα για να τις σταματήσουν. Δεν ξέρω ειλικρινά τι συμβαίνει. Φοβούνται τους χρυσαυγίτες, κάνουν τα στραβά μάτια,κανείς δεν ξέρει, για αυτό κι ο καθένας μας κοιτάει πως να τη βγάλει πιο καθαρή,χωρίς μπλεξίματα. Πάντως η δημοκρατία στην περιοχή μας ματώνει καθημερινά. Ελπίζουμε η νέα δημοτική αρχή να κάνει κάτι για να δούμε και εμείς λίγο φως. Είναι αδιανόητο πάντως να βλέπεις πατεράδες να φέρνουν τα παιδιά τους, 9 και 10 ετών σε τέτοιες συγκεντρώσεις που καλλιεργείται το μίσος και η βία. Είναι σαν να τα εκπαιδεύουν στην άσκηση βίας. Τί θα γίνουν αυτά τα παιδιά μεγαλώνοντας», τονίζει, αναφερόμενη στην συγκέντρωση της «Επιτροπής Κατοίκων» το Σάββατο που μας πέρασε και που εξελίχθηκε σε συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής.

Η ίδια πάντως αναρωτιέται και γιατί οι κληρικοί έδωσαν άσυλο στους χρυσαυγίτες το Σάββατο μέσα στην εκκλησία, την ώρα της λειτουργίας, με αποτέλεσμα «ένας χώρος λατρείας να μετατραπεί σε πεδίο συμπλοκών».

Κοινή συνισταμένη και των δύο γυναικών, που όπως δήλωσαν στο tvxs.gr δεν κινούνται στο χώρο της Αριστεράς, ήταν η απόγνωση και μια κραυγή «δεν είμαστε όλοι στον Αγιο Παντελεήμονα χρυσαυγίτες. Η πλειοψηφία μας είμαστε φοβισμένοι άνθρωποι. Φοβισμένοι από την εγκληματικότητα, τη φασιστική βία, την ανυπαρξία του επίσημου κράτους και των δομών του. Βοηθήστε μας, γιατί φοβόμαστε ότι τα χειρότερα έρχονται. Δεν θέλουμε να γίνουμε η Γκουέρνικα της Ελλάδας».