Μετά από ένα αναγκαστικό διάλλειμμα, λόγω της πολιτικής αστάθειας που προκλήθηκε μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ και την έξοδο της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, ανοίγει ξανά ο κύκλος της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Οι επικεφαλής του κλιμακίου επέστρεψαν στην Αθήνα και συναντώνται τη Δευτέρα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα (στις 17:00) και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη (στις 19:30). Αύριο στις 08:00 το πρωί, είναι προγραμματισμένη η συνάντησή τους με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Ads

Eν όψει της επανέναρξης του ελέγχου από την τρόικα, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή του Γιάννη Στουρνάρα και των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και Εργασίας Γιάννη Βρούτση. 

Οι πιο σφιχτοί κόμποι, που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ ευρώ, είναι δύο:

– Ο φόρος ακινήτων: Η Τρόικα δεν έχει πειστεί από τα σχέδια που έχει δει μέχρι τώρα, με αποτέλεσμα να επιμένει στο χαράτσι που εισπράττεται μέσω ΔΕΗ και μάλιστα σε τέσσερις αντί για πέντε δόσεις, όπως έχει προβλεφθεί. Το μήνυμα που στέλνεται μετ επιτάσεως στο παρασκήνιο προς την ελληνική πλευρά, είναι ότι τυχόν αστοχία στα έσοδα θα αντιμετωπιστεί με νέα μέτρα, τα οποία έχουν ρητά αποκλείσει ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ads

– Η «κινητικότητα» 12.500 δημοσίων υπαλλήλων: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει παράταση μέχρι το φθινόπωρο από τους Ματίας Μορς (ΕΕ), Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ). Το επιχείρημά του θα είναι οι απολύσεις των υπαλλήλων της ΕΡΤ με τις οποίες, κατά την κυβέρνηση, εκπληρώθηκε μια βασική μνημονιακή δέσμευση και επίσης η ρύθμιση που προωθείται από κοινού με το υπουργείο Δικαιοσύνης για την απομάκρυνση χιλιάδων συμβασιούχων που παραμένουν στη θέση τους χάρη σε προσωρινές δικαστικές αποφάσεις. Προφανώς θα επικαλεστεί και την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο που εκ των πραγμάτων οδηγεί σε αναθεώρηση των σχεδιασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ελληνική πλευρά θα παρουσιαστεί σχέδιο συγχώνευσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) με την ΕΑΒ και την ΕΛΒΟ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επιλεγεί το μοντέλο ξαφνικού θανάτου που δοκιμάστηκε στην περίπτωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και απέτυχε παταγωδώς. 

Εφόσον επιτευχθεί η συμφωνία με την τρόικα πριν από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, ανοίγει ο δρόμος για τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ, η οποία ενδέχεται, κατά πληροφορίες, να εκταμιεύεται σε μικρότερες δόσεις, ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων. Σε ερώτηση προς ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών για το ενδεχόμενο αυτό, η απάντηση ήταν «ελπίζουμε να το αποφύγουμε».
 
Ερωτηθείς ο ίδιος αξιωματούχος πώς πάνε οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τι θα γίνει με τη δόση, η απάντηση ήταν πως τα πράγμα είναι δύσκολα και «ας κρατήσουμε μια επιφύλαξη ως το επόμενο Eurogroup (την επόμενη Δευτέρα)».
 
«Είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι για τη συνάντηση με την τρόικα», δήλωσε μετά την σύσκεψη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεών του μιλώντας στο Εθνος της Κυριακής και διαβεβαιώνοντας ότι «απολύσεις θα γίνουν με αξιοκρατικά κριτήρια» και με δεδομένο ότι «για κάθε υπάλληλο ο οποίος θα φεύγει θα έρχεται ένας ο οποίος σήμερα περιμένει στην… ουρά του ΑΣΕΠ». Σύμφωνα με συνεργάτες του, οι απόψεις που έχει δημοσίως εκφράσει υπέρ ενός μικρότερου και παραγωγικότερου κράτους του προσφέρουν διαπραγματευτικό πλεονέκτημα ώστε να αποκτήσει έναν καλό κώδικα συνεννόησης με την Τρόικα που, κατά τη γνώμη τους, μπορεί να υποχωρήσει από συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους αν δει ότι υπάρχει πραγματική βούληση από ελληνικής πλευράς για αναδιάρθρωση στο Δημόσιο.

Όπως εξάλλου έκαναν γνωστό από την πλευρά τους, παράγοντες του υπουργείου Υγείας ως ισοδύναμο μέτρο για το κλείσιμο της «τρύπας» στον ΕΟΠΠΥ, θα προταθεί στην τρόικα την όποια υπέρβαση δαπάνης να τη χρεώνονται τα διαγνωστικά κέντρα και οι ιδιωτικές κλινικές. «Το σύστημα είναι έτοιμο, εμείς θα βάλουμε τα νούμερα», ανέφεραν. «Είμαστε ευτυχείς», πρόσθεσαν για την απόφαση του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, να τοποθετήσει ελεγκτές στον ΕΟΠΥΥ και τους προκάτοχους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Όσο συσσωρεύονται οι αποτυχίες του μνημονίου, τόσο θα σχεδιάζουν νέα μέτρα για να καλύψουν τις «αστοχίες» των προηγουμένων, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ για το νέο γύρο συνομιλιών της κυβέρνησης με την τρόικα. Μετά από ένα Σαββατοκύριακο αναδρομών και «καβγάδων» με πρόσχημα το παρελθόν του σάπιου δικομματισμού, η επιστροφή στην κανονικότητα των καταστροφικών μνημονιακών μέτρων ενώνει τους κυβερνητικούς εταίρους και γκρεμίζει τα όποια υπολείμματα του success story, αναφέρει χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου, σημειώνοντας πως ο pρωθυπουργός «παρέλειψε» να αναφερθεί στις νέες απαιτήσεις της τρόικας και στο νέο μνημόνιο που ετοιμάζεται για φθινόπωρο.