Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο και της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, στη σκιά της σύλληψης του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν στη Νέα Υόρκη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει την Ελλάδα προκειµένου να επιταχύνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ενώ ο υπουργός Οικονοµικών της Γερµανίας Βόλφγκανγκ Σόιµπλε επανέφερε με δηλώσεις του το ζήτηµα της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους. «Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το τρέχον πρόγραμμα» δηλώνει ο Όλι Ρεν.

Ads

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν απέκλεισε την παροχή πρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα, αλλά παρέπεμψε στην έκθεση που καταρτίζει κάθε τρίμηνο η τρόικα και από την οποία θα κριθεί η λήψη επιπρόσθετων μέτρων. «Ένα κομβικό σημείο θα πρέπει να είναι ότι την ώρα που η κοινότητα των χωρών της Ευρωζώνης βοηθάει την Ελλάδα να κερδίσει χρόνο, ο ιδιωτικός τομέας αποσύρεται όλο και περισσότερο. Για αυτό και χρειαζόμαστε εδώ μία σαφή ρύθμιση, εάν υπάρξει επιμήκυνση τότε επιμήκυνση για όλους», τόνισε ο κ.Σόιμπλε.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι η επιμήκυνση της βοήθειας προς την Ελλάδα θα πρέπει να συνοδεύεται και από επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, ώστε και οι ιδιώτες (κάτοχοι ομολόγων) να συμμετέχουν στην ανάληψη του βάρους. Όπως είπε «χρειαζόμαστε εδώ µία σαφή ρύθμιση, εάν υπάρξει επιμήκυνση, τότε επιμήκυνση για όλους».

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προεξοφλεί από την πλευρά του ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές το 2012, ενώ παρότρυνε εκ νέου την Ελλάδα να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων για τις ιδιωτικοποιήσεις. «Η χώρα θα πρέπει να επιταχύνει στην κατεύθυνση των αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να εκταμιευτεί η τρίτη δόση του δανείου (των 110 δισ. ευρώ), καθώς και οι επόμενες», σημείωσε.

Ads

Ο κ. Γιούνκερ παρέπεμψε στην έκθεση της τρόικας, τονίζοντας «το πώς θα προχωρήσουμε, μπορούμε να το συζητήσουμε σοβαρά μόνο όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας την Έκθεση της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει τους στόχους του 2011, από τους οποίους απέχει λίγο αυτή τη στιγμή – παρά τις μεγάλες, αξιοθαύμαστες προσπάθειες που καταβάλλει».

Παράλληλα, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ κάλεσε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να υιοθετήσουν σκληρά μέτρα περιστολής των δαπανών. «Η ΕΚΤ περιμένει από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να κάνουν μεγάλες προσπάθειες για να μειώσουν σημαντικά τα χρέη τους», υπογράμμισε σε άρθρο του στη γερμανική «Bild», ενώ επανέλαβε έμμεσα τη θέση του κατά της αναδιάρθρωσης χρεών.

Τόνισε επίσης ότι «δεν υπάρχει κρίση του ευρώ», αλλά «µια κρίση δημοσιονομικού χρέους» σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης. Το άρθρο του κ. Τρισέ δημοσιεύεται παράλληλα µε αποτελέσματα δημοσκόπησης, όπου το 48%των Γερμανών υποστηρίζει µια αύξηση της βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ το 41% είναι αντίθετο.

Όρο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου της τρόικας έθεσε από την πλευρά του το µέλος της Ε.Κ.Τ., Γιούργκεν Σταρκ σε συνέντευξή του στο φύλλο της «Tagesspiegel». Ο κ.Σταρκ δήλωσε ότι «η χώρα θα πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες περιστολής δαπανών».

«Ναι» στη χορήγηση επιπρόσθετης οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα αλλά «με πολύ αυστηρούς όρους» λέει το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Έβαλντ Νοβότνι. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, ο ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμά ότι μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν οικονομική ανοησία και υπογραμμίζει ότι το έργο της χώρας είναι μακροπρόθεσμο και ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν βραχυπρόθεσμα.

Ένα άλλο μέλος της Ε.Κ.Τ., ο Κριστιάν Νουαγιέ έκανε λόγο για μία αίσθηση περιρρέουσας κρίσης σχετικά με τα δημόσια οικονομικά της Ε.Ε. επειδή τα προγράμματα χρηματοπιστωτικής στήριξης που δόθηκαν σε ορισμένες χώρες-μέλη δεν έχουν ακόμη αποδώσει επιτυχώς. Σύμφωνα με τον Νουαγιέ, η αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους δεν μπορεί να αποτελεί μέρος της λύσης στη κρίση χρεών, καθώς θα μπορούσε να θεωρηθεί πως μία χώρα θα αποκλειόταν από τις διεθνείς αγορές. «Είναι σημαντικό να εστιάσουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται από τις χώρες της Ε.Ε. όταν ζητούν χρηματοπιστωτική βοήθεια, και τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων δεν είναι εύκολο να σταθμιστούν βραχυπρόθεσμα».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής αντέκρουσε την κριτική ότι φταίει το Μνημόνιο για τη κρίση στην ελληνική οικονομία, λέγοντας ότι «εάν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πάρει εγκαίρως μέτρα, μπορεί να αποφεύγαμε το Μνημόνιο και όχι να μπαίναμε στην κρίση αθωράκιστοι και χαρούμενοι». Κατά τον κ. Πεταλωτή, η κρίση θα υπήρχε, αλλά η επίκληση πλαστών στοιχείων μας οδήγησε απροστάτευτους στην αντιμετώπισή της, ενώ ανέφερε ότι είναι «κοροϊδία και εξαπάτηση, όταν λέγεται ότι φταίει το Μνημόνιο».

«Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το τρέχον πρόγραμμα»

Τμήμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει επιπρόσθετη χρηματοοικονομική βοήθεια εξαιτίας του «απογοητευτικού» προγράμματος μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας και της απουσίας ιδιωτικοποιήσεων και προσπαθειών μείωσης του ελλείμματος, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη κορυφαίους διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, περαιτέρω βοήθεια αναμένεται να δοθεί στην Ελλάδα καθώς «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική», αναφέρει η Die Welt που επικαλείται περαιτέρω πηγές που αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα δεχόταν συνδυαστικά μια διεύρυνση πολλών δισ. ευρώ, διεύρυνση της περιόδου ωρίμανσης του χρέους και μείωση των επιτοκίων που πληρώνει.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για Θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Olli Rehn, δήλωσε στην εφημερίδα ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το τρέχον πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο χρειάζεται να επιταχύνει, ενώ θα εφαρμόζει το συμφωνηθέν πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αναφέρει η εφημερίδα και καταλήγει πως είναι απολύτως απαραίτητο τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να σταματήσουν να διαφωνούν.

Την ίδια στιγμή, ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Όλι Ρεν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων από την πλευρά του ΔΝΤ και ότι δεν θα επηρεαστεί η εφαρμογή των προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, από την απουσία του επικεφαλής του Ταμείου. Ο Α. Αλταφάζ διέψευσε εκ νέου τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως μια παρόμοια εξέλιξη θα είχε καταστροφικές συνέπειες τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ευρωζώνη.

Σχολιάζοντας τις ικανότητες του Τζον Λίπσκι, δεύτερου στην ιεραρχία του ΔΝΤ και προσωρινού αντικαταστάτη του Ντομινίκ Στρος Καν, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι πρόκειται για έναν «προικισμένο άνθρωπο, με μεγάλη εμπειρία, παγκοσμίως αναγνωρισμένο οικονομολόγο και γνώστη των ευρωπαϊκών θεμάτων, ο οποίος, χωρίς αμφιβολία, εγγυάται τη συνέχεια της λειτουργίας του ΔΝΤ».

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τη συζήτηση για πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι στο σημερινό Συμβούλιο Eurogroup δεν αναμένονται αποφάσεις επί του θέματος, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες αναμένουν από τους εκπροσώπους της τρόικας, οι οποίοι, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται στην Αθήνα, αφενός την αξιολόγηση της υλοποίησης του Μνημονίου στην Ελλάδα και αφετέρου την έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.