Το περιεχόμενο των διαρροών του Wikileaks για συνομιλίες του με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ επιβεβαίωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για καμία αποκάλυψη αφού είχε «περιγράψει χιλιάδες φορές δημοσίως την δυσάρεστη κατάσταση που επικρατούσε τότε. Η ΕΥΠ δεν υπηρετούσε το ρόλο της για την ασφάλεια της χώρας». Αντιπαράθεση σημειώθηκε για το θέμα στη Βουλή, μεταξύ του βουλευτή του ΛΑΟΣ Α. Ροντούλη και του υφυπουργού Προ.Πο. Μ.Όθωνα.

Ads

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναρωτήθηκε «που ακριβώς συνίσταται η “αποκάλυψη” για το θέμα της ΕΥΠ; Όταν ανέλαβα το υπουργείο υπήρχε μια πραγματικότητα πολύ δυσάρεστη. Την έχω περιγράψει στον Τύπο και στην Βουλή. Η ΕΥΠ δεν υπηρετούσε το ρόλο της για την ασφάλεια της χώρας. Αλλά από τότε τα πράγματα άλλαξαν πολύ. Έχω κάνει χιλιάδες δηλώσεις, έχει μπει εισαγγελέας στην ΕΥΠ, έχει μπει ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και πρόσφατα παρέδωσε την έκθεσή του… Ό,τι αναφέρεται σε αυτό το έγγραφο είναι πράγματα δημοσίως λεχθέντα και εκπλήσσομαι που εμφανίζονται ως αποκάλυψη».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης απαντά στην κριτική περί ενημέρωσης των ΗΠΑ
για ευαίσθητες πληροφορίες, τονίζοντας πως ο ίδιος τα έχει πει όλα δημοσίως και αντεπιτέθηκε υποστηρίζοντας πως «πρόκειται για μεγάλη υποκρισία και θεωρίες συνωμοσίας, πολύ προσφιλείς σε ορισμένους».

Σχετικά με την αναφορά περί ελληνοαμερικανικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στο έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε πως οι διεθνείς συνεργασίες για θέματα τρομοκρατίας και εγκληματικότητας είναι μια υπόθεση καθημερινή και πρέπει να υπάρχει, προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα, προς όφελος του πολίτη.

Από την πλευρά του ο διάδοχός του στην ηγεσία του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, απέφυγε να πάρει θέση, αναφορικά με τα δημοσιεύματα για τις συνομιλίες του Μ. Χρυσοχοΐδη με τον πρώην Αμερικανό πρέσβη Ντ. Σπέκχαρντ, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από το Wikileaks.

Ads

Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε κατ’ αρχήν ότι δεν έχει μελετήσει τα δημοσιεύματα, αν και όπως είπε, από την εμπειρία του «δεν θεωρεί θέσφατα, δημοσιεύματα που προέρχονται από διαρροές από κέντρα που ούτε επιβεβαιώνουν, ούτε διαψεύδουν».

Σημείωσε δε, πως από το βαθμό συνεργασίας του με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, έχει αποκομίσει ότι δεν θα προχωρούσε σε καμία πράξη χωρίς την πλήρη συνεργασία και άδεια του πολιτικού του προϊσταμένου, δηλαδή του κ. Χρυσοχοΐδη και έσπευσε να δηλώσει ότι αν ο ίδιος βρισκόταν στη θέση του, θα είχε δώσει τη σχετική άδεια, δεδομένου ότι η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί στο πλαίσιο της Ευρώπης και των διμερών συμφωνιών με τις άλλες χώρες, «πάντοτε υπό την ευθύνη που ορίζει η πολιτική ηγεσία».

«Απαράδεκτα τα σχόλια Χρυσοϊδη»

Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ (2004-2009) και νυν βουλευτής του ΛΑΟΣ Ιωάννης Κοραντής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5 σήμερα, χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα σχόλια του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Τα όσα είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης στον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντάνιελ Σπέκχαρντ για την ΕΥΠ και την αστυνομία, είπε ο κ. Κοραντής, δείχνουν πως «δεν είχε καμία επαφή με την πραγματικότητα», ενώ χαρακτήρισε τον κ. Χρυσοχοΐδη επικίνδυνο για την ασφάλεια της Ελλάδας.

«Θα τρίβουν τα χέρια τους οι εχθροί της Ελλάδος» συμπλήρωσε ο κ. Κοραντής και πρόσθεσε πως η δήλωση του κ. Χρυσοχοΐδη ότι «η ΕΥΠ είναι τίποτα» προσβάλλει την ΕΥΠ και τον ελληνικό λαό. Συμπλήρωσε δε πως οι επιτυχίες του κ. Χρυσοχοΐδη με τη 17 Νοεμβρη και τον Επαναστατικό Αγώνα ήταν τυχαία περιστατικά που αξιοποιήθηκαν επικοινωνιακά από τον πρώην υπουργό.

Ο κ. Κοραντής είπε ότι επί ημερών του κ. Χρυσοχοΐδη αυξήθηκε το κοινό έγκλημα και η παραβατικότητα των μεταναστών, σημειώθηκε η δολοφονία του νεαρού Αφγανού στα Πατήσια, όπως και η δολοφονία ενός δημοσιογράφου, τρεις υπάλληλοι τράπεζας έχασαν τη ζωή τους σε μια ειρηνική διαδήλωση και άγνωστοι έκαψαν το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

«Είναι θεμιτό να καταγγέλλει στον αμερικανικό παράγοντα ότι η ΕΥΠ είναι τίποτα;» διερωτήθηκε ο κ. Κοραντής και ανέφερε ότι κατέθεσε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό εάν συμμεριζόταν όσα είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης στον Αμερικανό πρώην πρεσβευτή και αν είχε δώσει την έγκρισή του.

Αντιπαράθεση Μ. Όθωνα – Α. Ροντούλη

Πολιτική εκμετάλλευση και επιχείρηση δημιουργίας εντυπώσεων χαρακτήρισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας την κριτική του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Αστέριου Ροντούλη αναφορικά με τις αποκαλύψεις για τα σχόλια του κ. Χρυσοχοΐδη για την ΕΥΠ.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ μίλησε για μείζον πολιτικό ζήτημα που δημιουργείται, όταν ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε συνομιλία του τον Ιανουάριο του 2010 με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ Ντανιέλ Σπέκχαρντ χαρακτήρισε την ΕΥΠ άχρηστη και επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια. Ο κ. Ροντούλης ζήτησε τη θέση του πρωθυπουργού επί του ζητήματος, όπως και του κ. Χρυσοχοΐδη, αλλά και του σημερινού υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

«Είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τότε ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική. Η ΕΥΠ δεν μπορούσε καν να πιάσει τις υποκλοπές κατά του τότε πρωθυπουργού», σχολίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Aγγελος Μανωλάκης που πήρε στη συνέχεια το λόγο.

Επίκαιρη ερώτηση από τη ΝΔ

Εν τω μεταξύ, επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε για τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Νάκος.

O βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά από το διάδοχο του Μιχ. Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο να τον ενημερώσει αν συμμερίζεται όσα κατήγγειλε ο προκάτοχός του, καθώς και αν υπήρχε πράγματι σχέδιο νόμου για την αναδιάταξη της ΕΥΠ και ποιες πρωτοβουλίες ανέλαβε προς εκείνη την κατεύθυνση ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

«Οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί και η ‘άγνωστη ατζέντα’ αλλαγών στην ΕΥΠ που αποδίδονται στον κ. υπουργό, είναι ζητήματα ύψιστης σημασίας, ειδικά από τη στιγμή που άπτονται της ασφάλειας της χώρας. Ως εκ τούτου, εδώ δεν χωράνε τακτικές και επικοινωνιακοί χαρακτηρισμοί. Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης πρέπει να δώσουν εξηγήσεις αμέσως» δήλωσε ο Θ. Νάκος.

Ενοχλημένος ο Απόστολος Κακλαμάνης

Ενοχλημένος δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης για την επίσκεψη του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα στο γραφείο του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για τη «νοοτροπία των πρεσβευτών των ΗΠΑ να περιέρχονται δημόσιες υπηρεσίες», αλλά και για τα ευχαριστήρια του αρχηγού της ΕΛΑΣ, Λευτ. Οικονόμου προς τον Ντ. Σπέκχαρντ για τη συνεργασία με τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ.

«Ιρακινοί εξτρεμιστές ενδέχεται να εισέλθουν στις ΗΠΑ από την διάτρητη Ελλάδα»

Επισημάνσεις πάνω στα απόρρητα αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσαν από το wikileaks και αφορούν στα θέματα της μετανάστευσης και της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, κάνει ο Ben Quinn, στην εφημερίδα Guardian, απατώντας σε σχετικές ερωτήσεις στο πλαίσιο του «You ask, we search».

Όπως αναφέρεται στα απόρρητα τηλεγραφήματα οι αμερικανοί διπλωμάτες εκφράζουν την ανησυχία τους πως «αλλοδαποί ειδικού ενδιαφέροντος όπως ιρακινοί εξτρεμιστές ενδέχεται να εισέλθουν παράνομα στις Ηνωμένες πολιτείες μέσα από τα διάτρητα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία». Παράλληλα, σημειώνεται ότι «οι πιεσμένοι νεαροί μουσουλμάνοι λαθρομετανάστες που περνούν τα σύνορα είναι ευάλωτοι στην ισλαμική ριζοσπαστικοποίηση, σε υπόγειους χώρους λατρείας στις μεγάλες ελληνικές πόλεις που λέγεται ότι έχουν πολλαπλασιαστεί».

Επιπλέον, η Ελλάδα παρουσιάζεται από τους αμερικανούς διπλωμάτες ως «το σημείο επιλογής για την είσοδο στην ΕΕ των λαθρομεταναστών και των προσφύγων».

Η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι «ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα προειδοποίησε τον Δεκέμβριο του 2009 πως ο μεγάλος αριθμός μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα θέτει κινδύνους παραπέμποντας στο παράδειγμα της έκδοσης από την Ελλάδα ιρακινού αντικαθεστωτικού στρατιωτικού ηγέτη, πέντε μήνες νωρίτερα».

«Ο αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Daniel Speckhard επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της χρονιάς η Frontex αύξησε τις αεροπορικές περιπολίες και τους θαλάσσιους παρατηρητές στο Αιγαίο αλλά πρόσθεσε ότι οι Έλληνες δεν έχουν καταφέρει να αλλάξουν τη δυναμική στο έδαφος», τονίζεται στην Guardian.

Επιπλέον στα διπλωματικά έγγραφα σημειώνεται πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Ελλάδας, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν καταβάλει κάποια ουσιαστική προσπάθεια να σταματήσει την ροή των λαθρομεταναστών από τα θαλάσσια ή τα χερσαία σύνορά της».