Κι ενώ ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν να διαψεύδουν πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για την Ελλάδα πέρα από την εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, φουντώνουν τα σενάρια που αναφέρουν πως οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται ένα «Σχέδιο Β» για την Ελλάδα, σε περίπτωση που τα νέα μέτρα απορριφθούν από τη Βουλή αυτή την εβδομάδα.
Ads
Όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο από τις Βρυξέλλες ζητώντας να παραμείνει ανώνυμος, κράτη-μέλη της ευρωζώνης επεξεργάζονται ένα «Σχέδιο Β», με σκοπό να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας σε περίπτωση που το νέο πρόγραμμα λιτότητας που προωθεί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απορριφθεί αυτή την εβδομάδα στο κοινοβούλιο.
«Δεν έχουμε το σχέδιο μόνον κατά νου, το επεξεργαζόμαστε, να είστε βέβαιοι», απάντησε η πηγή αυτή ερωτηθείσα εάν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο ώστε να αντιμετωπιστεί τυχόν αρνητική ψήφος εκ μέρους των Ελλήνων βουλευτών στο νέο πρόγραμμα λιτότητας, αυτήν την εβδομάδα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «στο σχέδιο, η επόμενη χρονική φάση δεν είναι η χρεοκοπία της Ελλάδας».
Γαλλία, Γερμανία και Κομισιόν διέψευσαν εκ νέου σήμερα ότι υπάρχει «σχέδιο Β» και εναλλακτική λύση στο Μεσοπρόθεσμο. Η Γαλλία μάλιστα επιβεβαίωσε τη φημολογία περί σχεδίου συμφωνίας με τις εμπορικές τράπεζες για τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους (debt rollover) που έχουν στην κατοχή τους, ενώ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν έκανε λόγο για ύπαρξη συζητήσεων μεταξύ κοινοτικών αξιωματούχων, τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών, με αντικείμενο το ελληνικό χρέος.
Η Αυστρία, πάλι, δια στόματος της υπουργού Οικονομικών της Μαρία Φέκτερ προειδοποίησε πως η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα θα γίνει μόνον εφόσον δεν αλλάξει τίποτε, δηλαδή μόνον εάν η ελληνική Βουλή, κατά τη διαδικασία ψήφισής του, δεν αλλάξει προς το ηπιότερο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
«Χειρότερη η καταστροφή από την ελληνική πτώχευση και από τη Lehman»
Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν εκτίμησε σήμερα πως η διάδοση της ελληνικής κρίσης χρέους στην ΕΕ μπορεί να είναι «χειρότερη» από την κατάρρευση του επενδυτικού οίκου Lehman Brothers το φθινόπωρο του 2008.
Η Ελλάδα χρειάζεται 12 δισεκατομμύρια ευρώ (17 δισ. δολάρια ΗΠΑ) ως δανειακή δόση από το ΔΝΤ και την ΕΕ, για να αποφύγει την στάση πληρωμών έναντι του ογκώδους δημόσιου χρέους της στα μέσα του Ιουλίου – κάτι που σε περίπτωση που συμβεί μπορεί να οδηγήσει σε μια εξάπλωση του προβλήματος δια μέσου της ευρωζώνης και να δημιουργήσει πολύ μεγάλες αναταράξεις σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.
«Αν πρόκειται μόνον για την Ελλάδα, είναι ήδη μεγάλο (το πρόβλημα). Όμως εάν άλλα κράτη παρασυρθούν δια μέσου της διάδοσης του προβλήματος, τότε (το πρόβλημα) μπορεί να γίνει μεγαλύτερο από της Lehman Brothers», δήλωσε ο κ. Άκερμαν στη διάρκεια τραπεζικού συνεδρίου, το οποίο διοργάνωσε σήμερα το Reuters.
Διαφορετική είναι η εκτίμηση του διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Πασκάλ Λαμί, ο οποίος επισήμανε πως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν απειλούν την ευρωζώνη στο σύνολό της, λόγω του μικρού οικονομικού βάρους της. «Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόνο το 5% της ευρωπαϊκής οικονομίας. Δεν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας», τόνισε ο Λαμί , μιλώντας στο ρ/σ France Info για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας.
Πρόσθεσε ακόμη πως δεν είναι ακόμα «πολύ αργά» να σωθεί η χώρα από τη στάση πληρωμών. «Είναι μια κλασική ιστορία μιας μικρής χώρας που για καιρό ξόδευε περισσότερα απ΄όσα κέρδιζε επειδή δανειζόταν με πολύ χαμηλά επιτόκια».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >