Υπό τη σκιά των χθεσινών ανακοινώσεων περί επίσπευσης των αποκρατικοποιήσεων και επιβολής νέων φορολογικών μέτρων, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε σήμερα με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, εις αναζήτηση της συναίνεσης που απαιτούν οι ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές της Ελλάδας. «Τέτοια συναίνεση δεν δίνω», τόνισε ο Α. Σαμαράς, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης έκανε λόγο για συνευθύνη των κομμάτων για την πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση. Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «δεν θα νομιμοποιήσω το έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού», η Ντ. Μπακογιάννη ζήτησε κοινή διαπραγμάτευση των πολιτικών δυνάμεων με την τρόικα και ο Φ. Κουβέλης επισήμανε την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Στο μεταξύ, εκδηλώνονται οι πρώτες αντιδράσεις των φορέων που οδεύουν πλέον προς ιδιωτικοποίηση…

Ads

Προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος της μείωσης των ελλειμμάτων και της αντιμετώπισης του χρέους, τονίζοντας παράλληλα ότι η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, αποτελεί απόδειξη υπευθυνότητας και σοβαρότητας της χώρας στη διεθνή κοινότητα.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε στους συνομιλητές του ότι ο ίδιος είναι και παραμένει «ανοιχτός» στη «συζήτηση κάθε ρεαλιστικής πρότασης που κατατίθεται και συμβάλει στην υλοποίηση του εθνικού στόχου». Ακόμη, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα «σημεία-προτάσεις», στα οποία, όπως είπε, θα μπορούσε να υπάρξει συζήτηση με κάθε κόμμα, στη βάση των προτάσεων που έχουν καταθέσει.

Λίγο μετά τις 12:00 ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε στον κ. Σαμαρά ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη λογική της συνεννόησης για την επίτευξη του εθνικού στόχου, θεωρώντας αναγκαία τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Όπως διευκρίνισε ο κ. Πεταλωτής δεν υπήρξε καμία δέσμευση για κανένα θέμα, προσθέτοντας πως, άλλωστε, δεν αναμενόταν κάτι σχετικό.

Ads

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η κυβέρνηση επιβαρύνει την οικονομία με νέους φόρους. Παραλύει έτσι και την τελευταία παραγωγική ικμάδα του τόπου. Φέρνει περισσότερη ύφεση, όχι μικρότερα ελλείμματα. Ο κ. Παπανδρέου επιμένει στην ίδια αποτυχημένη συνταγή εν όψει των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Προαναγγέλλει νέες φοροεπιδρομές, νέες οριζόντιες περικοπές σε βάρος όσων πλήρωσαν ήδη, όσων δεν αντέχουν άλλο… Σ’ αυτή την αποδεδειγμένα λανθασμένη συνταγή του Μνημονίου δεν πρόκειται να συμφωνήσω». […]

«Μόνο καινούργιο στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής οι αποκρατικοποιήσεις. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις δίνουν την εντύπωση ότι οδηγούνται σε εκποίηση, χωρίς αναπτυξιακή διάσταση και με πενιχρά αποτελέσματα σε διαλυμένο χρηματιστήριο… Είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Αλλά είμαστε αντίθετοι στην βιαστική εκποίηση και στα μέτρα ταμειακού πανικού». […]

«Αν δεν υπάρξει το δημιουργικό σοκ μείωσης των φόρων, σε συνδυασμό με τη μείωση της σπατάλης του Κράτους και τις τολμηρές αποκρατικοποιήσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα, Επανεκκίνηση της οικονομίας δεν θα υπάρξει. Η κοινωνία επιθυμεί συναίνεση σε ό,τι είναι ωφέλιμο. Όχι σε ό,τι βλάπτει την πατρίδα. Η κοινωνία αναζητεί συναίνεση για αλλαγή κατεύθυνσης. Όχι συμφωνία κορυφής για να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στο ίδιο αδιέξοδο. Κάτι τέτοιο αφήνει έξω την κοινωνία… Τέτοια συναίνεση δεν δίνω. Με το Ζάππειο ΙΙ, υπέδειξα το δρόμο Επανεκκίνησης της οικονομίας και Επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου. Η κυβέρνηση δεν τολμά να κάνει Επανεκκίνηση και δεν σκέφτεται να κάνει Επαναδιαπραγμάτευση. Επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος και ξεπερνά τα όρια αντοχής της οικονομίας και του λαού μας. Εμείς παραμένουμε αντίθετοι. Και προωθούμε την Επανεκκίνηση ως μόνο δρόμο για να βγούμε από το αδιέξοδο».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον αρχηγό του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Γ. Καρατζαφέρη. Τη θέση του ότι δεν φθάνει μια αόριστη συναίνεση, αλλά χρειάζεται συνευθύνη των κομμάτων για την πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση, ανέλυσε στον πρωθυπουργό κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση κ.Καρατζαφέρης.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό για περισσότερο από μία ώρα, ο Γ.Καρατζαφέρης δήλωσε πως ο κ. Παπανδρέου του εξήγησε ποιες από τις προτάσεις του υλοποιεί και ποιες εξετάζει. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σημείωσε πως τόνισε στον κ. Παπανδρέου ότι «δεν φθάνει μια αόριστη συναίνεση, αλλά χρειάζεται συνευθύνη. Όλες οι δυνάμεις πρέπει να αναλάβουν μερίδιο της ευθύνης» και κατέληξε: «Ο πρωθυπουργός δεν απέρριψε την πρόταση μου».

Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. «Δεν ήρθα εδώ να συζητήσω τη λεηλασία της ελληνικής οικονομίας, δεν θα νομιμοποιήσω το έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο πρωθυπουργός «δεν έχει τη γενναιότητα να παραδεχθεί το λάθος και ψάχνει για συνενόχους», ενώ συμπλήρωσε πως το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να φύγει το συντομότερο δυνατόν.

Σε ερώτηση αν ζητεί εκλογές, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως αν μας ζητούν να ξεπουλήσουμε μέχρι και την Ακρόπολη, αυτό θα πρέπει να το αποφασίσει ο λαός και κάλεσε τους νέους ανθρώπους να ακολουθήσουν το παράδειγμα άλλων νέων, όπως στην Ισπανία.

Ακολούθησε η συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ζήτησε από τον πρωθυπουργό κοινή διαπραγμάτευση των πολιτικών δυνάμεων με την τρόικα για την αλλαγή της φορολογικής πολιτικής. Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι συναινεί στη μείωση του λειτουργικού κόστους του κράτους, αλλά δεν συναινεί στα ζητήματα φορολογίας, καθώς εκτιμά ότι μία διαφορετική πολιτική «που δεν επιβαρύνει και δεν εξοντώνει τους Έλληνες» θα είχε περισσότερα έσοδα. Παράλληλα, εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό και τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200 και την κατάργηση της ασυλίας, για συμβολικούς λόγους.

Την ανάγκη να διεκδικήσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου, τόνισε ο Φώτης Κουβέλης. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς επιπλέον πρότεινε να διαμορφωθεί ένα 5ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 20 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από το ΕΣΠΑ και με την έκδοση επενδυτικού ομολόγου.

«Όλα τα άλλα η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι δεν αποτελούν απάντηση στα μεγάλα προβλήματα», δήλωσε ο κ. Κουβέλης και ανέφερε το κόμμα του θα καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο. Επίσης είπε ότι διαφώνησε με τον κ. Παπανδρέου σε πάρα πολλά ζητήματα και πρότεινε να υπάρξει αναστροφή της ασκούμενης πολιτικής.

Σημειώνεται πως η γενική γραμματέας του Κομουνιστικού Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, αρνήθηκε την πρόσκληση του κ. Παπανδρέου.

Από την εξέλιξη των συναντήσεων αυτών θα εξαρτηθεί η ληψη των οριστικών αποφάσεων για το περιεχόμενο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, αλλά και το πώς αυτό θα εγκριθεί. Η οριστικοποίηση του προγράμματος θα γίνει ύστερα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα, η διαπραγμάτευση με την οποία θα συνεχιστεί από την Τρίτη. Πάντως, η κυβέρνηση φέρεται να προτίθεται να ενσωματώσει στο πρόγραμμα και προτάσεις που τυχόν υποβάλουν πολιτικοί αρχηγοί, εφόσον συνάδουν με τη γενική φιλοσοφία του προγράμματος.

«Ο πρωθυπουργός έχει καλέσει αύριο Τρίτη, τους αρχηγούς των κομμάτων για την έναρξη μιας διαδικασίας σύγκλισης απόψεων, που θα αποτυπωθεί στα νομοθετικά κείμενα τα οποία θα κατατεθούν στη Βουλή» δήλωνε χθες χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι πρώτες αντιδράσεις στις εξαγγελίες

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποκρατικοποιήσεων σημειώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ)

Ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος απέσυρε τα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, σημειώνοντας ότι είναι η ώρα των έργων κι όχι των λόγων, και κάλεσε τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουν ομόφωνη απόφαση λέγοντας ένα μεγάλο «όχι» στην πώληση του λιμανιού.

Ζήτησε, μάλιστα, να εκδοθεί ψήφισμα για το θέμα, αλλά τελικά δεν μπόρεσαν οι παρατάξεις να καταλήξουν στο τελικό κείμενο. «Ο Πειραιάς δεν πουλάει το λιμάνι του. Η Ελλάδα δεν πουλάει το λιμάνι της. Υπάρχουν στιγμές ευθύνης για όλους μας. Θέλω να ελπίζω ότι θα επικρατήσει σωφροσύνη στην κυβέρνηση. Δεν μπορεί να το κάνει χωρίς τη συγκατάθεση του Πειραϊκού λαού. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας» υπογράμμισε ο κ. Μιχαλολιάκος.

Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ)

Για «προσωπική κόκκινη γραμμή» στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), έκανε λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Στέλιος Αγγελούδης, σημειώνοντας απόψε πως τάσσεται υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού, ο οποίος χάνεται όταν το ποσοστό του δημοσίου πέσει κάτω από το 51%. «Όταν γίνει αυτό, δεν θα υπηρετήσω μια τέτοια πολιτική», είπε χαρακτηριστικά.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο κ. Αγγελούδης σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει μια άλλη έκφραση, σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, «που λέγεται αξιοποίηση και εκμετάλλευση κάποιου χώρου από ιδιώτη, όπου το δημόσιο θα είναι παρόν, θα έχει πλειοψηφία και θα διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα».

Ο κ. Αγγελούδης άνοιξε απόψε την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την πρώτη, μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια, κατά την οποία το δημοτικό συμβούλιο ενημερώθηκε αναλυτικά για τις εξελίξεις και τις προοπτικές του Λιμανιού. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ ενημέρωσε το Σώμα πως την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ο διαγωνισμός για την κατασκευή και παραχώρηση της μαρίνας στην α’ προβλήτα, που θα έχει δυνατότητα ελλιμενισμού 250 γιότ.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ)

Την αντίθεση τους με την ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) εκφράζουν οι εργαζόμενοι του ΤΤ , που πραγματοποιούν από νωρίς σήμερα το πρωί κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης στο κέντρο της Αθήνας. «Οι μάσκες έπεσαν. Σήμερα η κυβέρνηση αποκάλυψε το προσωπείο της. Πουλάει τα ασημικά του Δημοσίου. Η Τρόικα διατάζει. Η κυβέρνηση εκτελεί την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας του Ελληνικού Λαού», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του συλλόγου των εργαζομένων του ΤΤ.

«Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ασπίδα του μικροαποταμιευτή, παραδίνεται στους ιδιώτες ντόπιους και ξένους τραπεζίτες. Ο φτωχός Έλληνας αποταμιευτής παραδίδεται στο αχόρταγο και αδηφάγο τραπεζικό κατεστημένο», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η σχετική ανακοίνωση και καταλήγει: «Κανένα Ταμιευτήριο του κόσμου δεν έχει ιδιωτικοποιηθεί. Οι εργαζόμενοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από σήμερα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις με κατάληψη των γραφείων της διοίκησης. Με κάθε τρόπο και μέσο θα αποδώσουν τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες αυτού του σκανδάλου».

48ωρη απεργία εργαζομένων στον ΟΤΕ

Την απόφαση να προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία έλαβαν οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ, ενώ θα πραγματοποιηθεί πανελλαδικό συλλαλητήριο. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο σχέδιο της κυβέρνησης για πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΤΕ.

Σύμφωνα με την ΟΜΕ-ΟΤΕ με την απόφαση της κυβέρνησης απεμπολούνται «κυριαρχικά δικαιώματα υψίστης εθνικής και στρατηγικής σημασίας», καθώς και το δικαίωμα βέτο σε θέματα άμυνας και ασφάλειας. Παράλληλα η ΟΜΕ-ΟΤΕ ζητάει από την ΓΣΕΕ να αναλάβει το συντονισμό για κινητοποιήσεις σε όλες τις ΔΕΚΟ.

Διαβάστε σχετικά: