Επίθεση στη κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, προβάλλοντας την «κοινωνική οικονομία της αγοράς» ή «κοινωνικό φιλελευθερισμό» ως την ιδεολογική βάση της δικής του οικονομικής πρότασης.

Ads

«Σήμερα, στην Ελλάδα, παραλύουν τα πάντα, το φοροεισπρακτικό κράτος συνθλίβει τα πάντα, χωρίς αποτέλεσμα και η οικονομική δραστηριότητα παραλύει, δεν είναι οικονομία, είναι “ερημοποίηση”» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε «είμαστε υποχρεωμένοι, λοιπόν, να διαφωνήσουμε και να δείξουμε τον άλλο δρόμο».

«Η κοινωνική οικονομία της αγοράς δεν θέλει το “κράτος -νυχτοφύλακα”, όπως ο ακραίος νεοφιλελεύθερισμός, δεν θέλει ούτε το κράτος -“παραγωγό”, όπως ο κρατικιστικός σοσιαλισμός, θέλει το κράτος-“ρυθμιστή”, θεματοφύλακα τόσο της ελεύθερης οικονομικής δράσης όσο και της κοινωνικής συνοχής. Ο Κοινωνικός Φιλελευθερισμός ή κοινωνική οικονομία της αγοράς, δέχονται την παρέμβαση του κράτους, για να αποκαθιστούν και να περιφρουρούν την ελεύθερη οικονομία από την ασυδοσία της επιχειρηματικής δραστηριότητας», υποστήριξε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που βρίσκεται σε κρίση συνεπάγεται δημοσιονομική εξυγίανση και τόνωση της οικονομίας», πρόσθεσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ads

«Η κυβέρνηση επιχείρησε αύξηση εσόδων με φοροεπιδρομές – χωρίς να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή με αποτέλεσμα να παραλύσει η Οικονομία, να βουλιάξει η αγορά, να πολλαπλασιαστούν τα λουκέτα και η ανεργία και να πατώσουν τα έσοδα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η κυβέρνηση υποβάλλει το λαό σε τεράστιες θυσίες, αλλά δεν μηδενίζει το έλλειμμα, εξαγγέλλει πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα βρεθεί σε μια τετραετία με μιάμιση φορά μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό του ελλείμματος απ’ ό, τι πριν μπει στο πρόγραμμα», κατέληξε ο Αντώνης Σαμαράς.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διακινεί σενάρια πρόωρων εκλογών ώστε «να φοβίσουν τους πολίτες και να ανακόψουν το μήνυμα που θέλουν να στείλουν από τις κάλπες της Κυριακής».

«Όλα αυτά διακινούνται, δρομολογούνται κατ’ αρχήν από κυβερνητικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ για να δημιουργήσουν, για να διασπείρουν το φόβο στους πολίτες διότι η κυβέρνηση βλέπει ότι οι πολίτες είναι αποφασισμένοι πραγματικά στην κάλπη της Κυριακής να στείλουν μήνυμα», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Real” και πρόσθεσε:

«Σε αυτή την κρίσιμη φάση το σημαντικότερο είναι να σταλεί το μήνυμα(…). Αυτό που μετράμε είναι να σταλεί το μήνυμα, πρέπει να σταλεί το μήνυμα. Για ποιο πράγμα; Όχι γιατί το θέλει η Ρηγίλλης ή η ΝΔ. Να σταλεί το μήνυμα για την ασφυξία που ζούμε όλοι στην καθημερινότητά μας, για τα λουκέτα, για την ανεργία, για το στέγνωμα της αγοράς, για την υπερφορολόγηση».

«Αν προκηρυχτούν εκλογές η ΝΔ είναι έτοιμη», δήλωσε από τη Ρόδο, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπου βρίσκεται για την ενίσχυση της υποψηφιότητας του Χαράλαμπου Κόκκινου για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν θα υπέγραφε το μνημόνιο».

«Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ζητήσει εκλογές αλλά το κλίμα εκλογολογίας καλλιεργείται από την κυβέρνηση η οποία και φέρει την ευθύνη. Πάντως αν προκηρυχτούν εκλογές η ΝΔ είναι έτοιμη», επεσήμανε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τον Καλλικράτη «καλή ιδέα», ωστόσο σημείωσε ότι «μας περιμένουν δύσκολες μέρες, καθώς δεν είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με κυριότερο πρόβλημα την έλλειψη χρημάτων».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε λόγο για «έναν αδύναμο θεσμό ο οποίος απαιτεί ισχυρά άτομα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη δύσκολη συγκυρία». «Πάντως η Νέα Δημοκρατία είχε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για να ξεπεραστεί η κρίση όμως δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές τόνισε ότι «πρέπει να εκλεγούν σοβαρά και αξιόπιστα πρόσωπα τα οποία δεν πρέπει να περιορίζονται σε στενά κομματικά πλαίσια, φέρνοντας ως παράδειγμα τον κ. Κόκκινο, ο οποίος εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων».

Μάλιστα υποστήριξε ότι κριτήριο «για την παροχή στήριξης στους δημάρχους είναι σήμερα η αξιοσύνη των προσώπων η οποία εκφράζεται από την κοινωνία και τους πολίτες», ενώ σημείωσε ότι «σε επίπεδο περιφερειακών εκλογών κυριαρχεί το πολιτικό στοιχείο, ενώ σε επίπεδο δημοτικών εκλογών η ικανότητα των προσώπων».