Για ψηφοθηρία και ανυπόστατα σενάρια για εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ η Δημοκρατική Αριστερά, την ώρα που ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για «15.000 ανθρωποθυσίες  που έρχονται να προστεθούν στα εκατομμύρια άλλων  στον ιδιωτικό τομέα». Το Σάββατο οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί της κυβέρνησης συνεργασίας συμφώνησαν για απομάκρυνση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, ενώ σε συμφωνία είχαν καταλήξει από την Παρασκευή, σύμφωνα με το Reuters, τρόικα και κυβέρνηση ανοίγοντας το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. 
 
Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους εργαζόμενους να βάλουν τέλος στην «επαναλαμβανόμενη θυσία της Ιφιγένειας προκειμένου να πνεύσει ούριος άνεμος για τους δανειστές μας» και να ανατρέψουν την κυβέρνηση που οδηγεί στην καταστροφή».
 
«Η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών έπρεπε να γίνει στην πλατεία Κλαυθμώνος και όχι το Μέγαρο Μαξίμου γιατί οι 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο, κατ’ εντολήν της τρόικας, μας οδηγούν έναν αιώνα πίσω, σε άλλες, παλιότερες, σκοτεινές για τη χώρα εποχές», πρόσθεσε. «Εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε στις ανθρωποθυσίες. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στον μαζικό αποκεφαλισμό εργαζομένων», τόνισε.
 
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίασε τη συμφωνία για την απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων με δύο μηνύματά του στο twitter:

Ads

Ads

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πως δεν καταλαβαίνει τον αγώνα που διεξάγουμε για να προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση, χωρίς οριζόντιες απολύσεις και με διαδικασίες σύμφωνες με το Σύνταγμα και του νόμους του κράτους. Ψηφοθηρεί καλλιεργώντας ανυπόστατα σενάρια για εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις που τρομοκρατούν τους δημοσίους υπαλλήλους», τονίζει σε ανακοίνωση της η ΔΗΜΑΡ.
 
Παράλληλα προκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει τις θέσεις του για τη διοικητική μεταρρύθμιση «για το αν χρειάζεται ανασυγκρότηση του δημοσίου με αξιολόγηση δομών και προσωπικού, ορθολογική κατανομή προσωπικού, κατάργηση φορέων που δεν παράγουν έργο και πειθαρχική αντιμετώπιση όσων είναι υπόλογοι για αδικήματα». Περιμένουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει για την ουσία, να μας πει επιτέλους μια μεταρρύθμιση που υποστηρίζει, αναφέρει η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς.
 
Σχετικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές η ΔΗΜΑΡ κάνει λόγο για «εκτός τόπου και χρόνου πυροτέχνημα». «Ενδιαφέρει μόνο τον ίδιο ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να εμφανίσει στους ψηφοφόρους του μια εικονική πολιτική προοπτική, για να κρύψει την απουσία εναλλακτικών προτάσεων που τον χαρακτηρίζει», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση και τονίζεται πως η χώρα δεν χρειάζεται μικροκομματικές λογικές.
 

ΚΚΕ και ΑΝΕΛ κατά κυβέρνησης 

Επίθεση ωστόσο στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. «Λέγοντας ψέματα στον ελληνικό λαό για όλα αυτά που υποσχέθηκαν πριν από τις εκλογές, προχωρούν στην τήρηση της υπογραφής τους απέναντι στην τρόικα», τόνισε σε δηλώσεις του κατά την διαδικασία εκλογής αντιπροσώπων της νεολαίας για το συνέδριο των Ανεξάρτητων Ελλήναν και υποστήριξε ότι οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων θα φτάσουν σε βάθος χρόνου στις 150 χιλιάδες.
 
«Οι 15.000 απολύσεις αυτού του χρόνου θα οδηγήσουν στην εφαρμογή των απολύσεων 150.000 οικογενειών, γιατί ο απολυμένος δεν είναι δημόσιος “κακός” υπάλληλος, είναι ένας οικογενειάρχης που συντηρεί την οικογένειά του»,  ανέφερε και με αυτόν τον τρόπο θα προστεθούν επιπλέον 150.000 οικογένειες «στην ανεργία που μπαίνουν κάθε μέρα ιδιωτικοί υπάλληλοι, μικρομεσαίοι επαγγελματίες, στη διάλυση της χώρας που έχει επιφέρει η ξένη τρόικα, σε εφαρμογή της πολιτικής που εφαρμόζει η εσωτερική τρόικα, ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης».
 
Τέλος η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ υπογραμμίζει πως η συμφωνία των τριών αρχηγών της συγκυβέρνησης απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι «τα βάρβαρα μέτρα σε βάρος του λαού, που υπηρετούν τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ανάγκες του κεφαλαίου, όχι μόνο είναι προαποφασισμένα, αλλά και δεν τελειώνουν εδώ».
 
«Το χαράτσι μονιμοποιείται, ο κατώτατος μισθός πετσοκόβεται ακόμη περισσότερο, ενώ οι απολύσεις στο δημόσιο, ανεξάρτητα με τον τρόπο που θα γίνουν, με καταργήσεις οργανισμών ή με διαθεσιμότητα υπαλλήλων, έχουν στόχο την εξαφάνιση της μόνιμης και σταθερής εργασίας, τόσο από το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα», αναφέρει ο Περισσός.