Στις 890 μονάδες βάσης διαμορφώθηκε το spread, εν μέσω σεναρίων για αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας μας. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στις αγορές είναι πως μέσα σε οκτώ εργάσιμες μέρες ανέβηκε περισσότερο από 200 μονάδες.

Ads

Στις 890 μονάδες βάσης διαμορφώθηκε το spread, εν μέσω σεναρίων για αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας μας. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στις αγορές είναι πως μέσα σε οκτώ εργάσιμες μέρες ανέβηκε περισσότερο από 200 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch, προβλέπει την αύξηση των επισφαλών δανείων των ελληνικών τραπεζών μέχρι τα μέσα του 2011. Στην έκθεση σημειώνεται ότι οι αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας (‘BBB-‘/Αρνητικό), αυξάνει τον βαθμό συσχέτισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας με αυτόν της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας (Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς) να κατατάσσονται στο επίπεδο “ΒΒΒ – “, επίπεδο αντίστοιχο της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

Ads

Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ

Αμετάβλητα θα παραμείνει το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο 1,00 %, 1,75 % και 0,25 % αντιστοίχως, σύμφωνα με σημερινή απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως στις αρχές Δεκεμβρίου θα γνωστοποιηθούν περισσότερα στοιχεία σχετικά με την απόσυρση ή όχι των μέτρων στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Τρισέ χαρακτήρισε κατάλληλο το μέγεθος των επιτοκίων, ενώ πρόσθεσε πως το θετικό μομέντουμ της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει αμετάβλητο, με το ΑΕΠ της Ε.Ε. να κινείται σε θετικό έδαφος και το δεύτερο μισό του 2010.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις που πρότειναν οι ευρωπαϊκές χώρες για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ΕΕ «αποτελούν ενίσχυση του υπάρχοντος πλαισίου, όμως δεν πάνε αρκετά μακριά», κυρίως στο θέμα της αυτοματοποίησης των κυρώσεων.

Το συμβούλιο διοικητών της ΕΚΤ «ανησυχεί ότι δεν υπάρχει αρκετή αυτοματοποίηση στην επιτήρηση» των ολισθημάτων των ευρωπαϊκών χωρών όσων αφορά τα όρια χρέους και ελλείμματος που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον Τρισέ.

Η ΕΚΤ τίθεται «υπέρ πάρα πολύ ισχυρών όρων για να αποφευχθεί η πιθανότητα ένας μόνιμος (μηχανισμός στήριξης) να προκαλέσει χαλαρές δημοσιονομικές πολιτικές», επεσήμανε.

Τρισέ εξέθεσε τη θέση του στους ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο των Βρυξελλών την προηγούμενη εβδομάδα και η συζήτηση ήταν αρκετά «τεταμένη», όπως δήλωσε ο ίδιος χωρίς όμως να αποκαλύψει το περιεχόμενό της.