Με το Ισραήλ να έχει ανακοινώσει επίσημα 9 νεκρούς, αν και πληροφορίες του Τύπου έκαναν λόγο ακόμη και για 19 , μετά τη χθεσινή επέμβαση του ισραηλινού στρατού εναντίον του «Στολου της Ελευθερίας», τα βλέμματα τώρα στρέφονται στις διαπραγματεύσεις για τον επαναπατρισμό των συλληφθέντων και των τραυματιών, αλλά και στο πως η διεθνής κοινότητα θα απαντήσει στην αγριότητα που διέπραξε το Ισραήλ. Οι πρώτοι 6 Έλληνες ακτιβιστές έφτασαν σήμερα το πρωί στην Ελλάδα.

Ads

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, οι 6 απελαθέντες είναι οι Ζαχαρίας Στυλιανάκης, Νεκτάριος Χρυσοχοίδης, Μιχαήλ Γρηγορόπουλος, Αριστείδης Παπαδοκωστόπουλος, Δημήτριος Γελάλης και ο Θανάσης Πετρογιάννης. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Δελαβέκουρας, ο οποίος υποδέχθηκε εκ μέρους του υπουργείου τους 6 στο αεροδρόμιο δήλωσε πως το υπουργείο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον άμεσο επαναπατρισμό όλων των Ελλήνων πολιτών και συνεργάζεται με τις ισραηλινές αρχές, για να αποκτήσει πρόσβαση στους υπόλοιπους Έλληνες που βρίσκονται εκεί, η οποία δεν έχει δοθεί ακόμη.

Σε δηλώσεις τους στο διεθνές αεροδρόμιο, οι ακτιβιστές που επέστρεψαν σήμερα από το Ισραήλ έκαναν λόγο για σκηνές εμπόλεμης κατάστασης και στρατιωτική επίθεση κατά άοπλων πολιτών. Κατήγγειλαν επίσης χρήση υπέρμετρης βίας και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ισραηλινές αρχές. Τόσο η ανθρωπιστική βοήθεια που μετέφεραν, όσο και τα προσωπικά τους αντικείμενα κατασχέθηκαν.

Χαρακτηριστική ήταν η μαρτυρία ενός εκ των απελαθέντων, ο οποίος όταν είπε σε Ισραηλινό αστυνομικό ότι η σύλληψή τους είναι παράνομη γιατί έγινε σε διεθνή ύδατα εκείνος του απάντησε ότι τα 80 μίλια ανοικτά της Γάζας όπου συνελήφθησαν, είναι «διεθνή ισραηλινά ύδατα».

Ads

Αργότερα, μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΙ, ο κ. Γρηγορόπουλος έκανε λόγο για μαζικές επιθέσεις Ισραηλινών αστυνομικών εναντίον των ακτιβιστών του «Στολου της Ελευθερίας», ξυλοδαρμούς, ηλεκτροσόκ, ενώ κατήγγειλε ότι δεν δόθηκε στους κρατούμενους νερό και φαγητό, όυτε πληροφορίες για το που βρίσκονταν. Την παράνομη κράτηση Ελλήνων στο Ασντόντ του Ισραήλ κατήγγειλε ο ακτιβιστής Άρης Παπαδοκωστόπουλος, που επέβαινε στο πλοίο «Ελεύθερη Μεσόγειος».

Ο ΣΚΑΙ μετέδωσε επίσης πως ο δημοσιογράφος του Άρης Χατζηστεφάνου κρατείται και θα δικαστεί. Όπως πληροφορήθήκαμε η αρχισυντάκτρια του tvxs.gr, Κατερίνα Κιτίδη είναι καλά στην υγεία της, ωστόσο άγνωστο παραμένει το πότε θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Καλά στην υγεία της είναι και η δημοσιογράφος του Έθνους και πρώην συνεργάτιδα του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα, Μαρία Ψαρά, η οποία επίσης δεν υπέγραψε την απέλαση της. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το Ισραήλ θα προσπαθήσει να απελάσει τους δημοσιογράφους είτε υπογράψουν είτε όχι, προκειμένου να εμποδίσει τη δημοσιογραφική κάλυψη των όσων λαμβάνουν χώρα εκεί.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, 16 συνολικά Έλληνες πρόκειται να αρνηθούν να υπογράψουν την απέλασή τους από το Ισραήλ. Η διπλή αυτή στάση, άλλοι να δεχθούν να υπογράψουν την απέλαση και άλλοι όχι, είχε συμφωνηθεί μεταξύ των μελών της αποστολής. Οσοι αρνηθούν θα υποβάλουν μηνύσεις κατά του Ισραήλ για παραβίαση του διεθνούς δικαίου ενώ όσοι επιστρέψουν αμέσως θα πληροφορήσουν την κοινή γνώμη για το τι πραγματικά συνέβη.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε σήμερα το ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο, 610 άνθρωποι που βρίσκονταν πάνω στα πλοία της ανθρωπιστικής νηοπομπής με προορισμό τη Γάζα κρατούνται στο Ισραήλ και 48 πρόκειται να απελαθούν σήμερα. Οι 610 κρατούμενοι βρίσκονται στην φυλακή Ασόντ στο νότιο Ισραήλ, ενώ οι 48 έχουν οδηγηθεί στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν για να απελαθούν. Οι επιβάτες που κρατούνται θα ανακριθούν στη διάρκεια της ημέρας και οι αρμόδιες αρχές θα αποφασίσουν αν θα αφεθούν ελεύθεροι ή αν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Οι 610 ακτιβιστές έχουν μεταφερθεί στη φυλακή της Ντιρ Σέβα ως κρατούμενοι, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους από ισραηλινό δικαστήριο, με τις ισραηλινές αρχές να διαρρεόυν ότι δεν πρόκειται για φυλακισμένους, αλλά για κρατούμενους σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο των φυλακών.

Το Ισραήλ δεν έχει διασαφηνίσει εάν κρατούνται γιατί αρνήθηκαν να αποδεχτούν την απέλασή τους και να υπογράψουν το χαρτί που ζητούν οι ισραηλινές αρχές, ή γιατί οι ίδιοι οι κρατούμενοι έχουν αποφασίσει να κινηθούν νομικά κατά της στρατιωτικής ενέργειας του Ισραήλ, που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψή τους σε διεθνή ύδατα.

Ο επικεφαλής της ελληνικής πρεσβείας στο Τελ-Αβίβ κ. Κυριάκος Λουκάκης, ο οποίος επέδωσε σήμερα ψήφισμα διαμαρτυρίας στις αρμόδιες ισραηλινές αρχές, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων πολιτών, αναμένεται να προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με τους Έλληνες του «Στόλου της Ελευθερίας», αν καταστεί δυνατό ακόμη και σήμερα. Σημειώνεται ότι την επίθεση του Ισραήλ καταδίκασε σήμερα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, δηλώνοντας πως «η χθεσινή ενέργεια του Ισραήλ, παράνομη και εκτός κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, ανατρέπει την ειρηνευτική διαδικασία και δημιουργεί συνθήκες εξαιρετικής έντασης στην περιοχή».

Επίσης άλλοι 45 επιβάτες των πλοίων, οι περισσότεροι Τούρκοι, νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία. Στο Ισραήλ μεταβαίνουν σήμερα αντιπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης για να επιδιώξουν τον επαναπατρισμό των σορών και των τραυματιών ακτιβιστών της νηοπομπής. «Πλήγμα στην παγκόσμια ειρήνη ήταν η σφαγή στα πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια» τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μετά από έκτακτη σύσκεψη κορυφαίων παραγόντων.

Στο μεταξύ, το σύνολο σχεδόν των χωρών της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, καταδίκασαν την στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των ακτιβιστών του κινήματος για την απελευθέρωση της Γάζας, κάνοντας λόγο για «δολοφονική επίθεση».

Σημειώνεται, ότι το Ισραήλ ξεκαθάρισε σήμερα την πρόθεση του να εμποδίσει οποιοδήποτε πλοίο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια να πλησιάσει τη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή που δύο ακόμα πλοία του «Στόλου της Ελευθερίας» κατευθύνονται προς τη Γάζα.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δήλωσε ότι «Η χθεσινή ενέργεια του Ισραήλ, παράνομη και εκτός κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, ανατρέπει την ειρηνευτική διαδικασία και δημιουργεί συνθήκες εξαιρετικής έντασης στην περιοχή».
Καταδίκασε την επίθεση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Τη διεξαγωγή αμερόληπτης και αξιόπιστης έρευνας για την αιματηρή επέμβαση των Ισραηλινών κατά της ανθρωπιστικής νηοπομπής toy «Στόλου της Ελευθερίας », καθώς και την απελευθέρωση όλων των πολιτών και των πλοίων που κρατούνται από τις ισραηλινές αρχές, ζήτησε σε διακήρυξή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκεσε 12 ώρες.

Το Συμβούλιο καταδίκασε τις ενέργειες που οδήγησαν στην απώλεια τουλάχιστον 10 ανθρωπίνων ζωών και στον τραυματισμό πολλών ανθρώπων, υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση στη Γάζα δεν είναι βιώσιμη και ζητώντας σταθερή ροή αγαθών και ανθρώπων προς τη Γάζα, αλλά και την απρόσκοπτης παράδοση και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη την περιοχή.

Υπογράμμισε επίσης ότι «η μόνη βιώσιμη λύση για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση είναι μία συμφωνία μεταξύ των δύο μερών και ότι μόνο μία λύση δύο κρατών, με ένα παλαιστινιακό κράτος ανεξάρτητο και βιώσιμο που ζει ειρηνικά και ασφάλεια δίπλα στο Ισραήλ και τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες, μπορεί να φέρει την ειρήνη στην περιοχή».

Σκληρή ήταν η στάση της Τουρκίας, που σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μετράει τα περισσότερα θύματα, κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου, δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει «χάσει κάθε διεθνή νομιμοποίηση» κατηγορώντας το πως διέπραξε «ένα σοβαρό έγκλημα παραβλέποντας πλήρως όλες τις αξίες που έχουμε θεσπίσει από ίδρυσης των Ηνωμένων Εθνών».

Ο αντιπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνιελ Κάρμον, από τη μεριά του κατηγόρησε το διεθνή στολίσκο προς τη Γάζα πως είχε σκοπούς αλλότριους από τους ανθρωπιστικούς και ακολουθώντας τη γραμμή που από χθες ακολουθεί το Ισραήλ, επέρριψε τις ευθύνες του μακελειού στους ακτιβιστές κατηγορώντας τους ότι έβαλλαν με μαχαίρια, μπαστούνια και άλλα όπλα εναντίον των στρατιωτών, «οι οποίοι ανέβηκαν σε ένα πλοίο σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους», όπως είπε. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος ισχυρίστηκε επίσης ότι «δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα» και υποστήριξε πως τα αγαθά και τα υλικά που προορίζονταν για τα παλαιστινιακά εδάφη θα προωθηθούν μέσα από τα επιτρεπόμενα μεθοριακά περάσματα.

«Σοκαρισμένος» από το περιστατικό δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ζήτησε ενδελεχή έρευνα έρευνα, ενώ την διεξαγωγή έρευνας ζήτησε χθες και η Ευρωπαική Ένωση. Ο ειδικός εισηγητής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το μεσανατολικό, Ρίτσαρντ Φαλκ ζήτησε από τη μεριά του κυρώσεις κατά του Ισραήλ

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός υπουργός Αμύνης Εχούντ Μπαράκ επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέιμς Τζόουνς για να τους δώσει πληροφορίες για την επίθεση εναντίον του διεθνούς στολίσκου για τη Γάζα, υποστηρίζοντας πως η επέμβαση που πραγματοποιήθηκε στη νηοπομπή των έξι πλοίων σε διεθνή ύδατα, ήταν σύμφωνη προς το διεθνές ναυτικό δίκαιο. Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε ζητήσει από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένγιαμιν Νετανιάχου να ενημερωθεί το ταχύτερο δυνατόν για τα διατρέξαντα και εξέφρασε «τη βαθιά λύπη του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών».

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ από τη μεριά του, κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ για σχεδιασμό μιας «μαζικής επίθεσης εναντίον της Γάζας» και πρόσθεσε ότι αυτή θα προκαλέσει «καταιγίδα οργισμένων αντιδράσεων στην περιοχή με αποτέλεσμα τον αφανισμό του εβραϊκού κράτους».

Όπως ανακοινώθηκε, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα με θέμα το χθεσινό ρεσάλτο των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στα πλοία του «Στολου της Ελευθερίας». Επίσης, έκκληση για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τους θανάτους των μελών του στολου ανθρωπιστικής βοήθειας μετά την ισραηλινή επιδρομή, απηύθυνε και η Διεθνής Αμνηστία.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και σημείωσε ότι αυτή «δεν προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή».

Κύμα διαδηλώσεων διαμαρτυρίας

Σε Βέλγιο, Γαλλία, Τουρκία, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Ελλάδα, Ιορδανία, Αίγυπτο, Ιράν, Λίβανο χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για την απροκάλυπτη αιματηρή επίθεση του ισραηλινού στρατού κατά των ακτιβιστών του «Στόλου της Ελευθερίας».

Από την άλλη μεριά, με τον τουρκικό λαό να νιώθει οργή απέναντι στο Ισραήλ για τη δολοφονία των Τούρκων ακτιβιστών από τον ισραηλινό στρατό, σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν αντίποινα στην εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε πως η κυβέρνηση εγγυάται την ασφάλειά των Ισραηλινών που διαβιούν στη γειτονική μας χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Με βίντεο-προπαγάνδα, το Ισραήλ προσπαθεί να διασκεδάσει την κατακραυγή
Μαζικές διαδηλώσεις ανά τον κόσμο εναντίον του Ισραήλ
Δυναμική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Γ. Παπανδρέου: «Καταδικαστέα και απαράδεκτη» η ισραηλινή επίθεση
Έλεγχοι της αστυνομίας σε τραυματίες-διαδηλωτές που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο
Η «Σφενδόνη» μπήκε στο λιμάνι του Άσντοντ
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την επίθεση στον «Στόλο της Ελευθερίας» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Διακοπή της ελληνοϊσραηλινής στρατιωτικής άσκησης «Μίνωας 2010»
Το Ισραήλ πετάει το γάντι στον Ερντογάν. Του Στ. Κουλογλου
Διεθνής κατακραυγή για την ισραηλινή επέμβαση
Στους 9 οι νεκροί σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό