Με την ασπρόμαυρη ελληνική ταινία «Η κυρία δήμαρχος» ξεκίνησε στις 21.00 το βράδυ η μετάδοση προγράμματος από τη Δημόσια Τηλεόραση. Το πρώτο σήμα έπεσε στις 08.00 το πρωί στις τρεις τηλεοπτικές συχνότητες της ΕΡΤ – μέσω Digea – ένα μήνα μετά το «μαύρο» που έπεσε με απόφαση της κυβέρνησης και 23 ημέρες μετά την απόφαση του ΣτΕ για άμεση επανεκπομπή της ΕΡΤ. Σφοδρές αντιδράσεις από τους εργαζόμενους που χαρακτηρίζουν ενημερωτικό μόρφωμα την ΕΔΤ. Η ΠΟΕΣΥ εξήγγειλε προειδοποιητική πεντάωρη στάση εργασίας από τις 13.00 έως τις 18.00 στα ιδιωτικά κανάλια αύριο Πέμπτη κι έχει απειλήσει με γενική διαρκή απεργία στην περίπτωση μετάδοσης της ΕΔΤ. Με μηνύσεις κατά υπουργών απειλεί η ΠΟΣΠΕΡΤ. Πυρ κατά της κυβέρνησης και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ads

 
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβάλλονται ταινίες από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ταινίες για τις οποίες υπάρχει δικαίωμα δεύτερης μετάδοσης, καθώς και αρχειακό υλικό με βιογραφίες – ντοκυμαντέρ που βρίσκονται στο αρχείο του καναλιού της Βουλής. Αυτό το υλικό προβλέπεται να καλύψει το κενό για μία εβδομάδα σε πρώτη φάση, ενώ συνεχίζεται ο σχεδιασμός για να βγει πρόγραμμα, το οποίο θα καλύψει το επόμενο δίμηνο, όσο περίπου αναμένεται να διαρκέσει η μεταβατική φάση μέχρι την λειτουργία του κανονικού φορέα.


Η πρώτη εκπομπή του μεταβατικού φορέα
 
Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού Π. Καψή, αρχικά το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ταινίες και ντοκιμαντέρ, ενώ θα περνούν και κάποιες ειδήσεις με τη μορφή τίτλων (κρόουλ) από τις οθόνες. Θα υπάρξει επίσης άμεσα, όπως είπε, προκήρυξη θέσεων ώστε να προστεθούν στο πρόγραμμα και δελτία ειδήσεων.
 
Μιλώντας σήμερα το απόγευμα στο ΣΚΑΙ προανήγγειλε ουσιαστικά την εκπομπή του μεταβατικού φορέα. Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «δεν είναι επιλογή μας η εκπομπή σήματος από ιδιωτικές εγκαταστάσεις πλην όμως είναι ο μοναδικός τρόπος αυτή τη στιγμή». Κατηγόρησε δε ότι η κατάληψη των εγκαταστάσεων της Αγίας Παρασκευής «από συνδικαλιστές και ακτιβιστές» εμποδίζει την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στη συζήτηση αλλά δεν θα παραμείνει όμηρος των συνδικαλιστών.


 
Προανήγγειλε πως τις προσεχείς ημέρες θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την προκήρυξη θέσεων εργασίας προκειμένου να μπορέσει να εκπέμψει με πλήρες πρόγραμμα η Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση.
 
Με απεργία διαρκείας και μηνύσεις απειλεί η ΠΟΕΣΥ
 
Σφοδρές αντιδράσεις από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και τις ενώσεις του Τύπου. Η ΠΟΕΣΥ εξήγγειλε προειδοποιητική πεντάωρη στάση εργασίας από τις 13.00 έως τις 18.00 στα ιδιωτικά κανάλια για αύριο, Πέμπτη, ενώ απειλεί με γενική διαρκή απεργία σε περίπτωση «οποιασδήποτε απόπειρας μετάδοσης προγράμματος από αυτό το νέο ‘ενημερωτικό’ μόρφωμα».
 
«Πραξικοπηματική» χαρακτήρισαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ την εκπομπή σήματος του νέου μεταβατικού φορέα της Ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το απόγευμα της Τετάρτης.
 
Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου θα περάσει την ερχόμενη Παρασκευή από το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Π.Καλφαγιάννης προανήγγειλε μηνύσεις, αγωγές εναντίον αρμόδιων υπουργών και προχώρησε σε καταγγελίες σχετικά με την «παράνομη» όπως την χαρακτήρισε λειτουργία της ΕΔΤ.
 
Παράλληλα είπε ότι θα προχωρήσει σε νέα προσφυγή στο ΣτΕ ενώ αναφερόμενος στην επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης ο Π.Καλφαγιάννης έκανε λόγο για ιδιωτικοποίηση της ΕΡΤ λόγω της εκπομπής σήματος από ιδιωτικά στούντιο.
 
Κάνοντας λογοπαίγνιο ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ είπε πως το όνομα του μεταβατικού φορέα παραπέμπει σε «Ειδικών Δυνάμεων Τηλεόραση» και ανέφερε πως σύμφωνα με δικές του πληροφορίες ο νέος φορέας στελεχώνεται από «αμαρτωλό προσωπικό, δηλαδή συνταξιούχους και προσωπικό ειδικών θέσεων με υψηλές αμοιβές».
 

Οι εργαζόμενοι είπαν, ακόμη πως από την Πέμπτη σύμφωνα με πληροφορίες τους θα είναι έτοιμη η ανοιχτή πρόσκληση σε επίπεδο ενημέρωσης για τον μεταβατικό φορέα.
 
ΣΥΡΙΖΑ: Σήμα «μαϊμού» χωρίς άδεια
 
Πειρατική χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την εκπομπή σήματος της Ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης, κάνοντας λόγο για «κορύφωση της παρανομίας που διαπράττεται εδώ και εβδομάδες εκ μέρους της κυβέρνησης». Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης παρατηρεί ότι «η μη συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ, η εκπομπή του σήματος “μαϊμού” χωρίς άδεια και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την νομιμότητα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της».
 
ΚΚΕ: Απαράδεκτη η εκπομπή προγράμματος από ιδιωτικά στούντιο
 
Το ΚΚΕ καταδικάζει την «απαράδεκτη», όπως την χαρακτηρίζει, κίνηση της κυβέρνησης να εκπέμψει το πρόγραμμα του λεγόμενου «μεταβατικού σχήματος» από ιδιωτικά στούντιο και ζητεί να ανοίξει τώρα η ΕΡΤ, χωρίς καμία απόλυση και με ταυτόχρονη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.