Σύμφωνα με την καταγγελία, Έλληνας εκπαιδευτικός, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις εξετάσεις Baccalaureate στη χώρα μας, διέρρευσε τα θέματα από τη Γενεύη όπου βρίσκεται η έδρα του διεθνούς οργανισμού (Ιnternational Βaccalaureate Οrganization- ΙΒΟ), προς τουλάχιστον τέσσερα ελληνικά ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας. Ο κατηγορούμενος συνελήφθη στην Ελβετία, ενώ μέχρι πέρυσι εργαζόταν σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο που εδρεύει στην περιοχή των Σπάτων.

Ads

Στην υπόθεση εμπλέκεται και γνωστό φροντιστήριο στους Αμπελόκηπους, το οποίο όπως καταγγέλλουν ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έκανε ιδιαίτερα μαθήματα με βάση τα εφετινά θέματα των εξετάσεων.

Ως αποτέλεσμα, η διαδικασία έχει προς το παρόν μπλοκάρει και οι μαθητές δεν μπορούν να παραλάβουν τα απολυτήρια τους, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να χρειαστεί επανάληψη των εξετάσεων. Οι εφετινές εξετάσεις αφορούν περίπου 2.000 μαθητές που έδωσαν τον Μάιο εξετάσεις για να πάρουν το Απολυτήριο τους και να εισαχθούν σε πανεπιστήμια της επιλογής τους στην Ευρώπη και την Αμερική.

Τα αποτελέσματα για όλες τις χώρες του κόσμου που προσφέρουν το Baccalaureate ανακοινώθηκαν στις 5 Ιουλίου, όμως για την Ελλάδα δεν έχει γίνει τίποτα ακόμη γνωστό.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο απολυτήριο κοστίζει ιδιαίτερα ακριβά και αυτός είναι και ο λόγος, που κυρίως ιδιωτικά σχολεία με ελληνικό πρόγραμμα προσφέρουν τον συγκεκριμένο κύκλο μαθημάτων. Ιδιωτικό σχολείο της Παλλήνης ετοιμάζει πάντως εξώδικο κατά του Διεθνούς Οργανισμού στη Γενεύη, ζητώντας να ανακοινωθούν άμεσα τα αποτελέσματα των διαγωνισμών.

Το Διεθνές Απολυτήριο προσφέρεται στην Ελλάδα από ένδεκα ιδιωτικά σχολεία (μαζί με τα σχολεία που έχουν ξένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα), από τα οποία τα έξι φέρονται να ενέχονται στο σκάνδαλο διαρροής των εφετινών θεμάτων.

Όταν σε αντίστοιχη περίπτωση στο παρελθόν είχε διαπιστωθεί διαρροή θεμάτων σε σχολεία του Μεξικού, οι εξετάσεις τελικά ακυρώθηκαν για όλους τους υποψηφίους της χώρας.