Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ αίρουν την αντίθεσή τους στο νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που ποινικοποιεί την άρνηση του Ολοκαυτώματος, υποστηρίζει σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο (World Jewish Congress). Σύμφωνα με το ΠΕΣ η μεταβολή οφείλεται στην ευρεία καταδίκη της στάσης του κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο υπ. Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης επισήμανε τη δυνατότητα σύγκλισης των διαφορετικών προτάσεων για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που το προηγούμενο διάστημα οδήγησε σε πολιτική κόντρα. Νέες συγκρούσεις προκαλεί πάντως η κίνηση της Χρυσής Αυγής να καταθέσει πρόταση για τον ρατσισμό κατά των Ελλήνωνν με το ΠΑΣΟΚ να αντιδρά πρώτο επιρρίπτοντας ευθύνες σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος την Τρίτη το απόγευμα κατέθεσε στη Βουλή τη δική του αντιρατσιστική πρόταση.

Ads

 
Δεύτερες σκέψεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της ΝΔ για το αντιρατσιστικό βλέπει το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο (World Jewish Congress). Σύμφωνα με δημοσίευση στην ιστοσελίδα του το κυβερνητικό κόμμα και ο πρωθυπουργός αίρουν την αντίθεσή τους στο νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που ποινικοποιεί την άρνηση του Ολοκαυτώματος, υποστηρίζεται σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του.
 
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η μεταβολή της περασμένης Πέμπτης οφείλεται, κατά τα φαινόμενα, στην ευρεία καταδίκη της στάσης του κόμματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ελληνικές και παγκόσμιες εβραϊκές οργανώσεις, όπως το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο (ΠΕΣ), το οποίο είχε ζητήσει από την Αθήνα να λάβει αποφασιστικά μέτρα κατά του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής.
 
Στο μεταξύ, χθες, ο υπ. Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, υποστήριξε ότι υπάρχει δυνατότητα σύγκλισης των προτάσεων για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και τόνισε ότι ακόμη κι αν υπάρχουν διαφοροποιήσεις από κάθε κόμμα, αναγνωρίζεται από όλους η ανάγκη ουσιαστικής επικαιροποίησης της νομοθεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη δήλωση είχε τον χαρακτήρα ύστατης έκκλησης για την εξεύρεση κοινού τόπου στο θέμα του αντιρατσιστικού, χωρίς να ενθαρρύνεται από νέα δεδομένα.
 
Αντιδράσεις για την πρόταση νόμου της ΧΑ
 
Το δικό της «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο κατέθεσε στη Βουλή η Χρυσή Αυγή, με στόχο όμως την καταπολέμηση του ρατσισμού κατά των Ελλήνων και τη διαφύλαξη της εθνικής μνήμης. Ήδη η πρόταση ξεσηκώνει αντιδράσεις. Θεσπίζει ως ιδιώνυμο τα εγκλήματα των παράνομων μεταναστών ενώ προβλέπει φυλάκιση «τουλάχιστον 2 ετών» για όσους αρνούνται τα εγκλήματα γενοκτονίας σε βάρος των Ελλήνων.
 
«Το έχουμε πει και το επαναλαμβάνουμε: ο μοναδικός ρατσισμός που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι ο ρατσισμός κατά των Ελλήνων. Τα συστημικά κόμματα διαγωνίζονταν για ημέρες ολόκληρες, ποιο θα καταθέσει το πιο αυστηρό αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, για να διαιωνίσει την παραβατικότητα και να κάνει τους Έλληνες μειοψηφία μέσα στη χώρα μας. Η απάντησή μας σε αυτό το αίσχος ήρθε άμεσα από το Νομικό Τμήμα της Χρυσής Αυγής» υποστηρίζει η Χρυσή Αυγή.
 
Η θρασεία κίνηση της Χρυσής Αυγής να καταθέσει πρόταση «αντιρατσιστικού» νόμου, αναδεικνύει τις μεγάλες ευθύνες των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου, και πρωτίστως της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
 
«Είναι προφανές ότι δεν αρκεί η ομόθυμη απόκρουση των κινήσεων του ναζιστικού μορφώματος. Πρέπει να ψηφισθεί επειγόντως ένας νέος νόμος ευρύτατης αποδοχής με βάση την κοινή πρόταση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που προτάσσεται χρονικά στην κοινοβουλευτική διαδικασία» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση. Προστίθεται, παράλληλα, ότι «πρέπει να εφαρμοσθεί το εθνικό σχέδιο διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, ώστε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών να ενισχυθεί με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή έννομη τάξη».

«Η νέα προκλητική πρωτοβουλία της Χρυσής Αυγής προσβάλλει το δημοκρατικό αίσθημα των Eλλήνων πολιτών και ταυτόχρονα αναδεικνύει για μια ακόμα φορά την αδήριτη ανάγκη το σύνολο των δημοκρατικών κομμάτων της χώρας και των προοδευτικών πολιτών να ορθώσουν αρραγές μέτωπο απέναντι στο νεοναζισμό και το ρατσισμό. Η πρόταση νόμου που έχουν καταθέσει στη βουλή η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ ακριβώς αυτό το στόχο υπηρετεί» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.