Τους πολιτικούς αρχηγούς αναμένεται να προσκαλέσει την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια εξασφάλισης ενός κλίματος συναίνεσης στις προωθούμενες διαρθρωτικές αλλαγές. Την ίδια στιγμή, η ανακοίνωση του νέου κόμματος από την Ντόρα Μπακογιάννη ξεκαθαρίζει τα μέτωπα της συναίνεσης, με άλλους να τάσσονται υπέρ και άλλους κατά. Ήδη, ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται αρνητικός, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «κάθε συνεννόηση προϋποθέτει και ορισμένα ελάχιστα, τα οποία σήμερα δεν τα βλέπω».

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής», στόχος του Γιώργου Παπανδρέου, όπως σημειώνουν συνεργάτες του και κορυφαίοι υπουργοί, είναι να αποσπάσει τουλάχιστον ενδείξεις κατανόησης από την αντιπολίτευση, να εξασφαλίσει την ανοχή στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και να στείλει ένα θετικό μήνυμα προς το εξωτερικό.

Από τη Θεσσαλονίκη, όπου συναντήθηκε με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σπύρος Βούγιας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με το κλίμα συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων, που απαιτείται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε: «Αν σε μεγάλο βαθμό η οικονομία είναι κλίμα και ατμόσφαιρα, η συναίνεση είναι απαραίτητη για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων και της κρίσης που διέρχεται η χώρα. Η πρόταση του πρωθυπουργού είναι ανοιχτή, ειλικρινής και προφανώς αμοιβαία».

«Έχω ήδη καθίσει στο τραπέζι περισσότερες από μία φορές. Ας μην κρυβόμαστε. Κάθε συνεννόηση προϋποθέτει και ορισμένα ελάχιστα, τα οποία σήμερα δεν τα βλέπω. Εκτός αν ως ‘συνεννόηση’ η κυβέρνηση εννοεί την προσχώρησή της στις δικές τις θέσεις. Κι αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει», σημειώνει, την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Ads

«Η επανάληψη της εύκολης και ανέξοδης ανιμνημονιακής ρητορικής και των δήθεν εύκολων και μαγικών λύσεων, έχει πλέον κουράσει», απάντησε στον κ. Σαμαρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. «Αποδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, πως η πραγματικότητα έχει προ πολλού ξεπεράσει τον κ. Σαμαρά και τη Ν.Δ», τόνισε και πρόσθεσε: «Η παράταξη που μας έφερε στο χείλος της καταστροφής και μετά λιποτάκτησε, προσπαθεί μάταια να αποδείξει στους πολίτες ότι διαθέτει εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση. Αδυνατεί να αντιληφθεί τα προστάγματα των καιρών και τη βούληση των πολιτών».

«Σε συνάντηση εντυπώσεων προφανώς είμαστε αντίθετοι. Σε συνάντηση ουσίας δηλώνουμε παρόντες. Ευθέως γίνεται αντιληπτό ότι για να πετύχει η συνάντηση – της οποίας δύσκολα θα υπάρξει επανάληψη – είναι απαραίτητη η διάθεση ανάληψης διορθωτικών πολιτικών αποφάσεων», ήταν η απάντηση του ΛΑΟΣ.

Στο μεταξύ, σε άρθρο της στο «Βήμα», η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη σημειώνει ότι ελεγκτές της τρόικας έχουν κάνει λάθος εκτιμήσεις για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «για να προτείνει όμως κάποιος το σωστό φάρμακο και τη δοσολογία της θεραπείας χρειάζεται πρώτα να κάνει σωστή διάγνωση. Όπως έχει αποδειχτεί συχνά , η χορήγηση λάθος φαρμάκου μπορεί να αποβεί μοιραία».