«Σχέδιο ανοικοδόμησης χρειάζονται οι χώρες σε κρίση» σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή, Τόμας Φρίκε. Όπως επισημαίνει σε άρθρο του στους Financial Times Deutschland «ενάντια στον πανικό του χρέους δεν ωφελούν ούτε απειλητικές χειρονομίες ούτε νέες δραματικές περικοπές ούτε ‘κουρέματα’ χρέους». Την ίδια ώρα, Αυστριακός χρηματοπιστωτικός εμπειρογνώμονας που βρέθηκε στην Ελλάδα προκειμένου να μελετήσει το φορολογικό σύστημα της χώρας, δήλωσε υποστήριξε πως είναι αναγκαία η μείωση του χρέους. Ωστόσο, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας διατύπωσε την εκτίμηση ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ήταν «χρέος».
Ads
Φρίκε: «Αναποτελεσματική η πολιτική τιμωρίας»
Ο Τόμας Φρίκε κρίνει ως αναποτελεσματική την πολιτική τιμωρίας των κρατών που βρίσκονται σε κρίση, μέσω δραστικών περικοπών και αύξησης των φόρων. Υποστηρίζει ότι το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας θα είχε μειωθεί περισσότερο, αν η οικονομία δεν είχε βυθιστεί σε δραματική ύφεση και αν οι δανειστές δεν απαιτούσαν υψηλούς τόκους από ζήλο να τιμωρήσουν τους Έλληνες. Επιπλέον τονίζει ότι δεν θα πρέπει να ξεκινήσουν πανικόβλητες ενέργειες αναδιάρθρωσης και υπογραμμίζει ότι ο χρόνος θα πρέπει να αξιοποιηθεί, ώστε να τεθεί η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης. Προτείνει την κατάργηση των «επιτοκίων τιμωρίας» και να πληρωθούν οι τόκοι αργότερα, όταν η κρίση θα έχει περάσει. Επίσης τονίζει ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα πρέπει να κρατηθούν χαμηλά και υποστηρίζει ότι το καλύτερο θα ήταν να φρέναρε η Γερμανία την πολιτική οικονομικής εξυγίανσης που εφαρμόζει. Αυτό δε θα ήταν άσχημο και για τους ίδιους τους Γερμανούς. Υπογραμμίζει δε, ότι αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπόσχονταν ότι θα στηρίξουν την Ελλάδα όσο παραμένει εκτός αγορών μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ενώ προτείνει και την υποβίβαση των οίκων αξιολόγησης.
Σύμφωνα με εκτίμηση του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου IMK, αν έπαυε να ισχύει η αρχή των επιτοκίων πανικού και τιμωρίας, θα συντελούνταν θαύματα. Με μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μπορούσε το 2015 να διαμορφωθεί στο 110% του ΑΕΠ.
«Ουτοπική η αποπληρωμή, αναγκαία η μείωση του χρέους»
Από την πλευρά του, ο αυστριακός χρηματοπιστωτικός εμπειρογνώμονας, Friedrich Schneider που βρέθηκε στην Ελλάδα προκειμένου να μελετήσει το φορολογικό σύστημα της χώρας, δήλωσε σήμερα σε αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό πως είναι «ουτοπικό» να πιστεύει κανείς πως η υπερχρεωμένη αυτή χώρα θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της έγκαιρα και πως είναι αναγκαία η μείωση του χρέους.
«Είναι ουτοπία να πιστεύει κανείς πως η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της. Το χρέος της Ελλάδας πρέπει να μειωθεί» δήλωσε ο Schneider. «Ο μέσος Έλληνας πρέπει να υποστεί απώλειες εισοδήματος 30-40%. Πράγμα που φυσικά ενισχύει την μαύρη εργασία και την σκιώδη οικονομία (παραοικονομία) επειδή αυτές είναι το μόνο μέρος όπου μπορείς τουλάχιστον να βγάλεις λίγο παραπάνω χρήματα. Χωρίς τη μείωση του χρέους, χωρίς αξιόπιστο… πρόγραμμα χρηματοδότησης, τίποτα απολύτως δεν θα φέρει αποτέλεσμα στην Ελλάδα».
Ορντόνεζ: «Όχι» σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Την αντίθεσή του σε μια πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας Μιγκέλ Ανχελ Φερνάντες Ορντόνεζ, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος. «Στο θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους λέω όχι», δήλωσε ο Ορντόνεζ σε συνέδριο στη βόρεια Ισπανία.
Αντιθέτως, ο Αυστριακός καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, Φρίντριχ Σνάιντερ -ένας από τους τρεις συμβούλους που έστειλε η ΕΚΤ στην Ελλάδα για να μελετήσουν το φορολογικό σύστημα της χώρας- εκτιμά ότι είναι ουτοπία η άποψη ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει έγκαιρα το χρέος της.
«Είναι ουτοπία ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της. Το χρέος της Ελλάδας πρέπει να μειωθεί», δήλωσε ο κ. Σνάιντερ σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστρίας, προσθέτοντας ότι «χωρίς μία μείωση του χρέους και ένα αξιόπιστο πρόγραμμα χρηματοδότησης, τίποτε δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα στην Ελλάδα».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >