Προφορικό διάβημα διαμαρτυρίας για τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της παρέλασης στην Αθήνα, στις 25 Μαρτίου επέδωσε στην επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Ads

Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ επισήμανε ότι τα συνθήματα που ακούστηκαν στην διάρκεια της παρέλασης στην Αθήνα «προκαλούν ανησυχία και θεωρούνται ως απαράδεκτη και απρεπή συμπεριφορά που εκδηλώθηκε σε μία χώρα- μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο δημοκρατικής κοινωνίας στην περιοχή της Ν.Α Ευρώπης ».

«Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε τις ενέργειες των επισήμων αρχών της Ελλάδας για την καταδίκη του γεγονότος και για την απόδοση ευθυνών στους άμεσα εμπλεκόμενους, καθώς και τις αντιδράσεις των ελληνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και από την κοινωνία των πολιτών», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ζόραν Πέτροφ, στη συνάντηση με την κ.Παπαδοπούλου, ζήτησε από την ελληνική πλευρά να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με το άρθρο 7 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, για την παρεμπόδιση παρόμοιων επεισοδίων στο μέλλον, προστίθεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.

Ads

Η κ.Παπαδοπούλου δήλωσε, μετά τη συνάντησή της με τον κ.Πέτροφ, ότι τέτοια συμβάντα είναι καταδικαστέα και αναφέρθηκε στην αντίδραση και στα μέτρα που έλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για την διερεύνηση του περιστατικού και την κίνηση των διαδικασιών για την απόδοση ευθυνών.

Χαρακτήρισε το γεγονός ως μεμονωμένο και σημείωσε ότι δεν εκφράζει τα αισθήματα του ελληνικού λαού. Στο πλαίσιο αυτό, η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, τόνισε ότι το περιστατικό δεν πρέπει να λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις και να χρησιμοποιείται για πολιτικές σκοπιμότητες, καθώς όπως ανέφερε κάτι τέτοιο δεν θα ωφελούσε.

Στο μεταξύ, το θέμα προβλήθηκε αρκετά και από τα ΜΜΕ της χώρας. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί προέβαλαν το θέμα ως επί το πλείστον ως πρώτη είδηση, ενώ η πλειοψηφία του σημερινού Τύπου της ΠΓΔΜ προβάλλει τους τίτλους των σχετικών δημοσιευμάτων στα πρωτοσέλιδά του.

Το γεγονός της εκφώνησης συνθημάτων στην παρέλαση στην Αθήνα, σύμφωνα με τους τ/σ Α1 και Sitel και το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΙΑ, καταδικάστηκε εχθές από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ (SDSM). Συγκεκριμένα, ο κ. Ζόραν Πέτρεσκι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του VMRO-DPMNE, δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα καταδικάζει τη ρητορική μίσους, την οποία είχαν την ευκαιρία να ακούσουν εκ μέρους του ελληνικού στρατού. Κατά τον ίδιο, η ρητορική μίσους απευθύνεται και προς τους Σλαβομακεδόνες και προς τους Αλβανούς.