Με κυρίαρχο σύνθημα το «αντιμνημόνιο» είχε επιχειρήσει να δώσει τη μάχη για τις προηγούμενες εκλογές της τοπικής Αυτοδιοίκησης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς. Την ίδια συνταγή φαίνεται να ετοιμάζεται να ακολουθήσει μετά την μετεξέλιξη του Μνημονίου και το νέο επικαιροποιημένο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που προωθεί η κυβέρνηση, προετοιμαζόμενος παράλληλα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μετά την Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Σύμφωνα με τα «Νέα» του Σαββάτου 26 Φεβρουαρίου, στο ρεπορτάζ του Διονύση Νασόπουλου, στη ΝΔ εκτιμάται ότι η κρίσιμη Σύνοδος του Μαρτίου μπορεί να αποτελέσει την απαρχή ραγδαίων εξελίξεων στη χώρα, που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές.

Ads

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η Ν.Δ. προετοιμάζεται για μια εκδήλωση με προεκλογικό άρωμα και με βασικό στόχο την ανατροπή της εικόνας που είχε δημιουργηθεί σε αντίστοιχη εκδήλωση στο Ζάππειο τον Ιούλιο, ότι προβάλλει ανέφικτους στόχους. Πάντως η πρόταση της Ν.Δ. δεν αναμένεται να ξεφύγει από την αρχική θέση του κόμματος ότι «το Μνημόνιο οδηγεί σε αδιέξοδο». Ωστόσο, στο κομματικό επιτελείο στοχεύουν στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της γαλάζιας παράταξης μετά από τη νέα οικονομική πρόταση σε συνδυασμό με τις απώλειες που καταγράφει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τον τελευταίο καιρό.

Στο ρεπορτάζ των «Νέων» η Ν.Δ. φαίνεται να εγκαταλείπει με την επικαιροποιημένη πρότασή της το σχέδιο περί μηδενισμού του ελλείμματος μέσα σε ενάμισι χρόνο, που είχε προκαλέσει το περασμένο καλοκαίρι δυσμενή σχόλια από οικονομολόγους, τα υπόλοιπα κόμματα αλλά και εσωκομματικούς τριγμούς. Άγνωστο παραμένει αν η αξιωματική αντιπολίτευση θα παρουσιάσει νέο χρονοδιάγραμμα ή θα αποφύγει να αναφερθεί σε συγκεκριμένους χρονικούς σταθμούς. Επιπροσθέτως ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη και να προχωρήσει σε περαιτέρω εξειδίκευση του πακέτου εσόδων των 50 δισ. ευρώ μέσα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Πιθανότατα βέβαια δεν θα παραλειφθεί να τονιστεί ότι «άλλο εκποίηση και ξεπούλημα και άλλο αξιοποίηση».

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, έχει αποφασισθεί και η κλιμάκωση των επιθέσεων κατά του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ενώ κομματικές πηγές δεν αποκλείουν η νέα εκδήλωση στο Ζάππειο να συνοδευθεί με την υποβολή πρότασης μομφής κατά του υπουργού.

Προσπάθεια για ενίσχυση της αξιοπιστίας με εσωκομματικές διαφωνίες

Ads

Μπορεί ο κ. Σαμαράς να ετοιμάζει το νέο «Αντιμνημόνιο» και να επιχειρεί την προετοιμασία του κόμματος για ενδεχόμενες εκλογές, δεν συμφωνούν ωστόσο με τις προτάσεις του όλα τα γαλάζια στελέχη. Μετά την δημόσια σύγκρουση της «δεξιάς πτέρυγας» της Ν.Δ. -με αφορμή δηλώσεις του Φ. Κρανιδιώτη- και του λεγόμενου μεσαίου χώρου, έρχονται δηλώσεις στελεχών, που εκφράζουν δημόσια επιφυλάξεις ως προς ορισμένες επιλογές της ηγεσίας του κόμματος.

Στο «Έθνος» του Σαββάτου 26 Φεβρουαρίου, στο ρεπορτάζ του Γιάννη Σαραντάκου, αναφέρονται συγκεκριμένα οι Κυρ. Μητσοτάκης, Άρ. Σπηλιωτόπουλος, Μ. Βαρβιτσιώτης και Κ. Χατζηδάκης. Χωρίς να αποτελούν ομάδα, έχουν παρόμοιες θέσεις σε ό, τι αφορά τη πολιτική του «μεσαίου χώρου», τη φιλελεύθερη ιδεολογία και το ρόλο που πρέπει να έχει στη Ν.Δ. ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, σημειώνει το ρεπορτάζ.

Στο «Έθνος» επισημαίνεται ότι ο Μ. Βαρβιτσιώτης που είχε ασκήσει κριτική σε πολιτικούς φίλους του Αντώνη Σαμαρά μετά τις δηλώσεις Κρανιδιώτη, πολύ πρόσφατα τόνισε ότι το κεφάλαιο «Κ. Καραμανλής» δεν έχει κλείσει. Στο ίδιο πλαίσιο φαίνεται πως κινείται και ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος και ως προς το θέμα Καραμανλή και ως προς την επικριτική του στάση απέναντι στους αποδομητές του «μεσαίου χώρου». Σαφέστατος στην διαφοροποίησή του υπήρξε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της πώλησης ακινήτων του Δημοσίου (και όχι της «αξιοποίησης» του κ. Σαμαρά) αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Ο Κ. Χατζιδάκης από την άλλη είναι ο μόνος που δεν έχει πάρει δημοσίως θέση, διατηρεί όμως ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με άλλα στελέχη που υπερασπίζονται τον «μεσαίο χώρο», όπως τον Γ. Παπαθανασίου και τον Ν. Δένδια.