Η δίκη ξεκίνησε χτες με τον κατηγορούμενο να κάνει δηλώσεις ενώπιων του δικαστηρίου όπως «άνθρωπος και Εβραίος είναι έννοιες αντιφατικές. Η μία αποκλείει την άλλη», «οι Εβραίοι είναι υπάνθρωποι». Δεν δίστασε, μάλιστα, να αναρωτηθεί αν «Απαγορεύεται να είναι κανείς ναζί; Έτσι μου γουστάρει…».

Ads

Το ακροατήριο ήταν χωρισμένο σε υπέρμαχους και επικριτές των απόψεων του Κ. Πλεύρη με τους δεύτερους να αποχωρούν από την αίθουσα στο άκουσα των ακραία ρατσιστικών απόψεων του κατηγορούμενου.

Πρώτη μάρτυρας κατηγορίας ήταν η Άννα Στάη, μέλος της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας, η οποία υποστήριξε για το πόνημα του Κ. Πλεύρη ότι είναι «ρατσιστικό παραλήρημα, γεμάτο ψεύδη και όχι ένα επιστημονικό ή ιστορικό βιβλίο» που προτρέπει σε «ακραία ρατσιστική βία και δίνει την ώθηση στον νεοναζί να έχει έτοιμη και μια θεωρία για να ασπαστεί».

Το εν λόγω βιβλίο έχει διαφημιστεί συστηματικά στο παρελθόν, από το κανάλι του ιδρυτή του ΛαΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, από τον βουλευτή του κόμματος, Άδωνη Γεωργιάδη χαρακτηρίζοντας «το καταπληκτικό αυτό βιβλίο» ως το αγαπημένο του!

Ads

Ο κατηγορούμενος για την υπεράσπισή του παρουσίασε μια φωτογραφία νεκρών παιδιών στην Παλαιστίνη, από προηγούμενη επίθεση του Ισραήλ. «Αυτά τα παιδιά τα έσφαξαν οι Εβραίοι. Εγώ, ο κακομοίρης, στην αρχή του βιβλίου μου γράφω ότι ο ναζισμός είναι γερμανική υπόθεση. Τώρα με παρουσιάζουν ναζί και από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι “πανάγαθοι” Εβραίοι…» δήλωσε στο δικαστήριο.

Στο παρελθόν ο Κ. Πλεύρης έχει δηλώσει ότι ο Χίτλερ διέπραξε δύο σφάλματα: δεν απάλλαξε την ανθρωπότητα από όλους τους Εβραίους πολίτες και δεν χρησιμοποίησε τα χημικά όπλα της Γερμανίας για να εξοντώσει κάθε άλλη φυλή πέραν της λευκής, στην Ευρώπη.

Ο Κωνσταντίνος Πλεύρης καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 14 μήνες φυλακή με αναστολή. Η ακροαματική διαδικασία της έφεσης θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη.

Πηγές: Ελευθεροτυπία, Ιός