Ads

«Θα ήταν καταστροφικό να μην μπορέσει η χώρα να δανειστεί με τους ίδιους όρους που δανείζονται όλες οι χώρες της ΕΕ», σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «εκείνο που μας απειλεί δεν είναι η ύφεση, αλλά η αδυναμία δανεισμού, η στάση πληρωμών. Πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις που σε πολλές περιπτώσεις αδικούν, αλλά αυτό δεν είναι επιλογή, είναι αναγκαιότητα».

Εξαπολύοντας επίθεση προς τη ΝΔ, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του δεν λιποτακτεί. «Η ΝΔ ήθελε να αποφύγει τη συζήτηση για την Οικονομία στην Ολομέλεια της Βουλής διότι δεν ήθελε να αναμετρηθεί με τις δικές της ιστορικές ευθύνες. Νομίζουν ότι έτσι θα κρύψουν τα εγκλήματα στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεν χωρούν τακτικισμοί και μικροπολιτικοί χειρισμοί. Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εμείς πάμε μπροστά, μακάρι και οι άλλοι να ξεπερνούσαν τον εαυτό τους», συνέχισε.

«Σήμερα εκείνοι που κάνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα, είναι αυτοί που εγκλημάτησαν σε βάρος του λαού. Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε νέα χρέη, νέες νάρκες. Επί πέντε μήνες η κυβέρνηση κάνει αγώνα για να πειστούν οι δύσπιστοι ότι η χώρα έχει πάρει τις αποφάσεις της και πάει μπροστά. Είμαστε μία χώρα που μπορεί, έχουμε ένα λαό που ξέρει να μάχεται», τόνισε.

Ads

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε τη χώρα να βουλιάξει, όποιο κι αν είναι το πρόσθετο κόστος. Βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου απέναντι στα αρνητικά σενάρια για την πατρίδα μας. Δεν έχει προηγούμενο αυτό που αντιμετωπίζει κάθε μέρα η κυβέρνηση. Λυπάμαι που κάποιοι οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση. Ως πρωθυπουργός όμως δεν έχω δικαίωμα να το παρατηρώ και να το σχολιάζω. Μας εξέλεξαν για να λύσουμε τα προβλήματα, ακόμα κι αν αυτά ήταν απείρως μεγαλύτερα από αυτά που μπορούσαμε να φανταστούμε», συνέχισε ο Γ. Παπανδρέου.

«Στο υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης θα πάρουμε αποφάσεις για την οικονομία», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα, σημείωσε ότι «έχει γίνει πολύς λόγος, πως συνιστούν μία ανατροπή για όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Αν φερθούμε ανεύθυνα, αν δεν κάνουμε ό,τι πρέπει, κινδυνεύουμε να μην έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Ακούγεται εφιαλτικό, είναι όμως η αλήθεια. Αν η χώρα μας δεν καταφέρει να δανειστεί με τους όρους που δανείζεται μία χώρα της ΕΕ οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές».


Έντονη η αντίδραση της αντιπολίτευσης

Για αλαζονική εμφάνιση του πρωθυπουργού έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «πριν ανακοινώσει τα νέα σκληρά μέτρα και επισκεφθεί σημαντικούς ξένους ηγέτες, αποφάσισε να κατεδαφίσει το εσωτερικό μέτωπο, να αθωώσει για πάντα το ΠΑΣΟΚ και να συκοφαντήσει για όλα τη Νέα Δημοκρατία».

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι «είναι εξωφρενική η άποψη Παπανδρέου, ότι εκείνος θα επιβάλει στην Αντιπολίτευση πότε θα τον ελέγξει στη Βουλή… Ότι μπορεί να κατηγορεί εμάς που δεν δεχόμαστε κοινοβουλευτική συζήτηση, για τα μέτρα που ακόμα δεν πήρε! Ευτυχώς που δεν έγινε η κοινοβουλευτική συζήτηση σήμερα και έτσι γλιτώσαμε μιαν ακόμα επανάληψη από το γνωστό «ποίημα» του Πρωθυπουργού:

“Για το χθες φταίνε οι άλλοι. Για το σήμερα φταίνε οι κερδοσκόποι. Για το αύριο… βλέπουμε”.

Τι άλλο να πει κανείς πλέον για τον κύριο Παπανδρέου; Άβυσσος…».

«Τις γενναίες αποφάσεις, για τις οποίες μίλησε ο Γ. Παπανδρέου, ας τις πάρει σε βάρος αυτών που λήστεψαν και ληστεύουν το λαό, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων. Επειδή αυτών τα συμφέροντα υπηρετεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, παίρνει άγρια μέτρα σε βάρος των θυμάτων, των εργαζομένων, χρησιμοποιώντας τεράστια ψέματα και τεχνάσματα για να τα δικαιολογήσει», σχολίασε το ΚΚΕ.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «οι αποφάσεις έχουν παρθεί προτού να γίνει το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση. Οι κατευθύνσεις τους υπήρχαν και στο πρόγραμμά του», ενώ ζήτησε από τον κόσμο «να βγει στο δρόμο σε γενικό ξεσηκωμό για να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα κυβέρνησης και Ε.Ε., που υποστηρίζουν η Ν.Δ. και το ΛΑΟΣ».

Τα νέα μέτρα αποτελούν ισοπέδωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων επισήμανε ο ΣΥΝ. Με ανακοίνωσή του, εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι «Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε το περίγραμμα μέτρων που θα ισοπεδώσουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, που βυθίζουν τη χώρα σε ακόμα μεγαλύτερη κρίση, που την παραδίδουν στους κερδοσκόπους και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα».

«Φυγομαχεί όποιος δε θέτει ζητήματα αλλαγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παραδίδεται όποιος δεν αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία των αγορών. Φυγομαχεί όποιος θέλει παράλληλους μονολόγους εν κενώ, χωρίς καθαρές κουβέντες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: Ευθύνη της Ελλάδας η λήψη πρόσθετων μέτρων