Σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι γιατροί, από τις αρχές Φεβρουαρίου, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας “Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις” που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Οι νοσοκομειακοί γιατροί, εξάλλου, έχουν κηρύξει και σήμερα 4ωρη στάση εργασίας (9π.μ.-13:00), προκειμένου να συμμετάσχουν στην πανιατρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί, έξω από το υπουργείο Υγείας.

Ads

Συγκεκριμένα, σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες πανελλαδικά από την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε πως προχωρά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ). Την Παρασκευή η Ομοσπονδία θα συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου να εξετάσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ένταση, πάντως, επικράτησε τη Δευτέρα έξω από το υπουργείο Υγείας όπου βρίσκονται από χθες συγκεντρωμένοι νοσοκομειακοί γιατροί, καθώς μέλη της ΕΥΝΑΠ που πραγματοποιούν κατάληψη στην είσοδο του υπουργείου καταγγέλλουν ότι δέχτηκαν επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και τη μεταφορά της στον Ερυθρό Σταυρό. Ο υπουργός Υγείας, πάντως, Αν. Λοβέρδος, αρνήθηκε ότι ζήτησε την παρέμβαση των ΜΑΤ κατά των διαδηλωτών γιατρών, οι οποίοι, όπως ανέφερε, «απεργούν χωρίς αντικείμενο».

Βασικό αίτημα των γιατρών είναι η απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας ,”Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις”, που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή. Συγκεκριμένα, οι γιατροί αντιδρούν στο νέο σύστημα προμηθειών, στην ένταξη των κλάδων υγείας τεσσάρων ταμείων στο ΕΣΥ, στις συγχωνεύσεις που ξεκινούν με την ένταξη νοσοκομείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ και στην καταστρατήγηση της συλλογικής τους σύμβασης.

Ads

«Καταστροφικό» το νομοσχέδιο και η δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας

Την αντίθεση στη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας εκφράζουν, λοιπόν, οι γιατροί. Ο οργανισμός αυτός, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, θα δημιουργηθεί με τη συνένωση των κλάδων υγείας των ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ, αλλά οι γιατροί υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν απαντά στο αίτημα για ενιαία πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη χώρα και «θα υποβαθμίσει την περίθαλψη και θα ισοπεδώσει τους εργαζόμενους γιατρούς».

Η ενοποίηση των κλάδων υγείας γίνεται για καθαρά «λογιστικούς λόγους» και οδηγεί στην «αποδιάρθρωση του συστήματος Υγείας, στην ισοπέδωση προς τα κάτω των παρεχόμενων υπηρεσιών», όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Σ. Ραγάκης, κάνοντας παράλληλα λόγο για υποβάθμιση της Υγείας και ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας.

Κάνοντας λόγο, λοιπόν, για «καταστροφικό» νομοσχέδιο, ζητούν την απόσυρσή του και προβάλλουν το αίτημα «μέσα από ουσιαστικό διάλογο, να θεσμοθετηθεί ενιαία πρωτοβάθμια περίθαλψη με ελεύθερη επιλογή γιατρού, με συμβάσεις των γιατρών κατά πράξη και περίπτωση, με προσωπικούς γιατρούς και αστικά Κέντρα Υγείας, με νοσοκομεία που θα ασχολούνται με δευτεροβάθμια – τριτοβάθμια και όχι με πρωτοβάθμια περίθαλψη και με παροχές που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των ασφαλισμένων».

«Λογιστικοί» λόγοι για την ενοποίηση των κλάδων υγείας και παραβίαση κλαδικής συμφωνίας

Ακόμη, οι γιατροί τονίζουν ότι το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων, παραβιάζει την κλαδική συμφωνία που έχουν υπογράψει με το υπουργείο Υγείας. Ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΙΝΑΠ) Στ. Τσούκαλης, συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «μειώνει ποιοτικά και ποσοτικά τις υπηρεσίες υγείας και παραβιάζει σε βαθμό κατάργησης τις συλλογικές συμβάσεις».

Προειδοποιούν, λοιπόν, ότι θα εφαρμόσουν το ωράριο όπως αυτό ορίζεται από κοινοτική οδηγία και δύο προεδρικά διατάγματα, το οποίο μεταφράζεται σε τέσσερις εφημερίες τον μήνα για τους ειδικευμένους γιατρούς και έξι για τους ειδικευόμενους.

Στην περίπτωση αυτή αναμένεται να υπάρξουν κενά στις εφημερίες πολλών τμημάτων νοσοκομείων. Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, εάν δεν πραγματοποιηθεί συνάντηση ή ο διάλογος που θα γίνει δεν έχει κάποιοι αποτέλεσμα, οι γιατροί θα σταματήσουν να συνταγογραφούν και να χορηγούν παραπεμπτικά, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στις κινητοποιήσεις, τις διαμαρτυρίες και το αίτημα για απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας συμπράττουν επίσης η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής (ΕΕΛΙΑ), η Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων, η Επαγγελματική Ένωση Ακτινολόγων – Απεικονιστών Ελλάδας, η Επαγγελματική Ένωση Γαστρεντερολόγων Ελλάδας, η Ένωση Ελλήνων Ωτορινολαρυγγολόγων ΕΛ.ΕΠ., η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Καρδιολόγων ΣΕΙΙΝΑΠ.