Με την επανανομιμοποίηση «της εμπιστοσύνης του πολίτη απέναντι στην κυβέρνηση» συνέδεσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής, επιμένοντας στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αν οι υποψήφιοι της κυβέρνησης ηττηθούν. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το «Βήμα», Βρυξέλλες και τρόικα θεωρούν σοβαρό πολιτικό ρίσκο το δίλημμα για πρόωρες κάλπες.

Ads

Μάλιστα, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», πληροφορίες που διέρρευσαν έφερναν τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, να εκμυστηρεύεται ότι το Μαξίμου έχει ήδη προετοιμάσει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που καταργεί τη δεύτερη εβδομάδα των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 14 Νοεμβρίου και ανακοινώνει πρόωρες εκλογές μέσα στον Δεκέμβριο, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, κυβερνητικός παράγοντας που επικαλείται η «Ελευθεροτυπία», διέψευσε την περίπτωση αυτή, τονίζοντας ότι ο δεύτερος γύρος θα γίνει κανονικά, ακόμα κι αν εξαγγελθούν εκλογές για τον Δεκέμβριο. Ο ίδιος πάντως επιβεβαίωσε ότι στο Μαξίμου υπήρξε προβληματισμός πριν από πολλές μέρες για το αν θα πρέπει να αναβληθεί ο δεύτερος γύρος στην περίπτωση που μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακή εξαγγελθούν πρόωρες εθνικές εκλογές. Επέμενε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπλοφάρει όταν λέει ότι αν η κυβέρνηση βρεθεί σε αδιέξοδο θα μιλήσει ο λαός, γιατί, όπως είπε, «θέλει καθαρή εντολή και δεν μπορεί να σέρνεται όταν θα χρειασθεί στους επόμενους μήνες να πάρει δύσκολες αποφάσεις…».

Την ίδια στιγμή, το δίλημμα περί εθνικών εκλογών έχει προκαλέσει ερωτήματα σε Βρυξέλλες και τρόικα, σύμφωνα με το «Βήμα», καθώς δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να επαναφέρει την εικόνα της αναξιοπιστίας της Ελλάδας. Ξένοι διπλωμάτες στην Αθήνα αλλά και αξιωματούχοι τόσο στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εκτιμούν, μιλώντας ανώνυμα στην εφημερίδα, δήλωσαν ότι οι πρόωρη προσφυγή στην κάλπη από μια κυβέρνηση που μόλις συμπλήρωσε έναν χρόνο ζωής «δεν είναι ένδειξη υπευθυνότητας και ενέχει σοβαρό πολιτικό ρίσκο».

Ads

«Η Ελλάδα δεν έχει το περιθώριο να εισέλθει σε μια εκλογική περιπέτεια όταν εκκρεμούν βαρύνουσες αποφάσεις που απορρέουν από το μνημόνιο το οποίο υπεγράφη με την τρόικα» προσθέτουν, διευκρινίζοντας όμως ότι «η τελική απόφαση ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση και τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο».

Ακόμα, ορισμένοι, σύμφωνα με την εφημερίδα, λένε ότι αν προκηρυχθούν εκλογές «κανένας δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει το αποτέλεσμα. Γιατί να θυσιάσει κάποιος μιαν άνετη πλειοψηφία,όταν μάλιστα έχει ήδη υποστεί το κόστος επώδυνων αποφάσεων από τον Μάιο και μετά;». Τέλος, γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει, όπως ορίζει το μνημόνιο, στην αλλαγή του οικονομικού μοντέλου με τις μεταρρυθμίσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ κτλ.), αναφέρουν ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο παρά, όπως παρατηρούν, «τη γενικά συναινετική στάση που έχουν τηρήσει τους τελευταίους μήνες τα μεγάλα συνδικάτα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ». «Αυτό φαίνεται άλλωστε και από την έκλειψη μεγάλων διαδηλώσεων» προσθέτουν.