Μεγάλες απώλειες στις αγορές καθώς και μεγάλη πτώση του ευρώ προκάλεσαν δηλώσεις εκπροσώπου του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, ο οποίος ανέφερε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παραποίησε στατιστικά στοιχεία. Το γεγονός ότι ο Ούγγρος αξιωματούχος παρομοίασε την Ουγγαρία με την Ελλάδα προκάλεσε βουτιά 5,03% στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ads

Συγκεκριμένα, ο Μιχάλι Βάργκα, υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στην Ουγγαρία, ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα μπορεί να φτάσει το 7,5% του ΑΕΠ το 2010, την ώρα που το φύλλο πορείας που είχε υιοθετήσει η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ, προέβλεπε ότι θα φτάσει μόλις το 3,8%. Ο αντιπρόεδρος του Fidesz Λάγιος Κόζα ανακοίνωσε ότι η οικονομική κατάσταση της Ουγγαρίας είναι «πραγματικά κρίσιμη, συγκρίσιμη με αυτή της Ελλάδας» και ότι «η χρεοκοπία του κράτους είναι κοντά».

Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2003, χαμηλότερα των 1.500 μονάδων και συγκεκριμένα στις 1.484,90 μονάδες. Αρνητικό πρόσημο σχημάτισαν τα 2/3 των μετοχών, καθώς η κατάσταση έλαβε ανησυχητικές διαστάσεις, δεδομένης της απουσίας αγοραστών. Το spread στα 10ετή ομόλογα συνεχίζει να κινείται μεταξύ 540-560 μονάδων βάσης.

Το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου στο 1.2019, στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας. Προς στιγμήν διακυμάνθηκε και στο 1,1993, κάτι που οδήγησε τον Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν να κάνει επισήμως λόγο για «καλά νέα» και για μία «κατάλληλη διμερή ισοτιμία». Αργότερα, εκπρόσωπός του αναγκάστηκε να κάνει διορθωτική δήλωση, ότι δηλαδή ο κ. Φιγιόν αναφερόταν «στην εξέλιξη της διμερούς ισοτιμίας, όχι στην ισοτιμία αυτήν καθ’ εαυτήν».

Ads

Στην Ευρώπη, οι δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος.
Το χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε με πτώση 1,65%, η Φρανκφούρτη 1,91%, το Παρίσι 2,86% και η Ζυρίχη 1,87%. Με πτώση γύρω στο 1,5% άνοιγε και o Dow Jones στις ΗΠΑ.

Στην πτώση συνέβαλε και μία κατώτερη του αναμενόμενου επίσημη αναφορά για την αμερικανική αγορά εργασίας, συνδυασμένη με τους διάχυτους φόβους για την ισχύ πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Οι αγορές περίμεναν περίπου 515 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, άλλα αυτές ήταν μόνον 413 χιλιάδες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, και το ποσοστό των ανέργων είναι τώρα +9,7% του “ενεργού” πληθυσμού

Στην Ουγγαρία, το φιορίνι υποχώρησε σήμερα έναντι του ευρώ στο ναδίρ 12μήνου. Μέσα σε 24 ώρες το φιορίνι υποτιμήθηκε 5,5%, ενώ το χρηματιστήριο της Βουδαπέστης, που χθες Πέμπτη είχε κλείσει με πτώση 1%, σήμερα εξακολουθούσε να πέφτει κατά 3,14%. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι η Ουγγαρία θα ζητήσει άμεσα νέα βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ενισχύθηκε τέλος το γεν, που σήμερα διαμόρφωσε ισοτιμία 92,05 γεν το αμερικανικό δολάριο, πιθανόν λόγω της ανάληψης της πρωθυπουργίας στο Τόκιο από τον “άφθαρτο” κ. Ναότο Καν.

Πτώση του ρυθμού ανάπτυξης

Παράλληλα, στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, δείχνουν πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν στο -0,8% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009.

Όσον αφορά το Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Μάιο μετά την προσωρινή σταθεροποίησή του τον Απρίλιο κατέγραψε νέα υποχώρηση. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΙΟΒΕ, ο δείκτης στην Ελλάδα διαμορφώνεται στις 61,9 μονάδες, μέγεθος το οποίο ωστόσο δεν είναι συγκρίσιμο με τους δείκτες των προηγούμενων μηνών, παρόλο που είναι ενδεικτικό της επιδείνωσης στο οικονομικό κλίμα της χώρας.

Ακόμα, από τη Νότια Κορέα όπου διεξάγεται η σύνοδος των G-20, ο επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής αξιολόγησης του ΔΝΤ, Γιουσσέφ Μπούτρος Γκάλι, διαπίστωσε ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα μπορεί να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα λιτότητας και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Γνωστοί οικονομολόγοι για την Ελλάδα

Στην ελληνική οικονομία αναφέρθηκαν οι γνωστοί οικονομολόγοι Νουριέλ Ρουμπίνι, Αμάρτια Σεν και Πολ Κρούγκμαν κατά τη διάρκεια ομιλιών τους τις τελευταίες μέρες στην Ελβετία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην “Tribune de Geneve” ο Νουριέλ Ρουμπίνι υποστήριξε ότι οι επιθέσεις που δέχεται η ευρωζώνη αποτελούν το δεύτερο στάδιο της κρίσης, που ξεκίνησε από τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες. Για την Ελλάδα πιστεύει ότι θα προβεί τελικά σε αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ δεν αποκλείει έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο, η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τη στάση πληρωμών προς τους πιστωτές της, τύπου Αργεντινής, αλλά να προτείνει στους δανειστές της να ανταλλάξουν τους τίτλους που κατέχουν με άλλους που λήγουν αργότερα, όπως έκανε η Ουκρανία και το Πακιστάν.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος, Αμάρτια Σεν, σε ομιλία που πραγματοποίησε προχθές στη Λωζάννη, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην Ελλάδα δήλωσε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Αθήνας είναι οι κυριότεροι ένοχοι της ελληνικής κρίσης, όμως οι αγορές την ενίσχυσαν στοιχηματίζοντας στη χρεοκοπία της.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο πανικός που ακολούθησε κατέστησε πολύ δύσκολη την πρόσβαση στα κεφάλαια και αύξησε το κόστος δανεισμού. Και αντί ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, κυρίως η Γερμανία, να φανούν αλληλέγγυες, άρχισαν να δίνουν μαθήματα. Κι έτσι χρειάστηκε να επιβληθεί στην Ελλάδα ένα πρόγραμμα λιτότητας πολύ πιο αυστηρό από αυτό που θα ίσχυε, εάν είχε ληφθεί εγκαίρως, με αποτέλεσμα η χώρα να βυθισθεί στην ύφεση».

H εφημερίδα «Le Temps» δημοσιεύει άρθρο για την ομιλία που πραγματοποίησε χθες στο Ιντερλάκεν ο Πολ Κρούγκμαν, κάτοχος του Νόμπελ Οικονομικών 2008, προσκεκλημένος του Ελβετικού Οικονομικού Φόρουμ.

Αναφερόμενος στην ελληνική κρίση, ο Αμερικανός οικονομολόγος δήλωσε ότι υπάρχει 50% πιθανότητα η Ελλάδα να χρειαστεί να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, αφού είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς πώς το πρόγραμμα λιτότητας, που επέβαλε το ΔΝΤ στην Ελλάδα, θα μπορούσε να λειτουργήσει. Η Ελλάδα συμπεριφέρθηκε με ανεύθυνο τρόπο και εξαπατούσε για μία δεκαετία, αλλά τα προβλήματά της οφείλονται επίσης και στο προβληματικό οικοδόμημα της νομισματικής ένωσης, πρόσθεσε. Η Ελλάδα θεωρούνταν για χρόνια ως ενταγμένο μέρος ενός συνόλου και μπορούσε να δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια, όπως και η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία. Όμως, ούτε η Μαδρίτη ούτε το Δουβλίνο «εκτροχιάστηκαν», όπως η Ελλάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πάντως, η κρίση της υπερχρέωσης βρίσκεται ενώπιον μας. Και εάν δεν καταρρεύσει το ευρώ – ίσως με την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα -η λύση θα ήταν η ενοποίηση των δημοσιονομικών και φορολογικών πολιτικών της ευρωζώνης. Η αγορά εργασίας θα πρέπει να εξελιχθεί προς μία μεγαλύτερη ευελιξία, ενώ η ΕΚΤ θα πρέπει να λειτουργεί όπως η αμερικανική κεντρική τράπεζα αγοράζοντας τίτλους, που κανείς δεν επιθυμεί», κατέληξε.