Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες των κομμάτων ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου. Από τις προεκλογικές ζυμώσεις δεν λείπουν οι βολές και οι ανακοινώσεις, με τον Γ. Καρατζαφέρη να κατηγορεί τον Α. Σαμαρά ότι κάνει συνεχώς λάθη, την Ντόρα Μπακογιάννη να δηλώνει ότι θα προχωρήσει στη σύσταση κόμματος μετά τις εκλογές και τον Θ. Πάγκαλο να προβλέπει μεγάλη αποχή στις επερχόμενες εκλογές.

Ads

Μιλώντας στο ρ/σ Real News, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας πως « Η υποψηφιότητα Κικίλια είναι άλλο ένα μεγάλο λάθος του κ. Σαμαρά» είπε ο κ. Καρατζαφέρης για την επιλογή της ΝΔ για το Δήμο της Αθήνας στις εκλογές του Νοέμβρη και υποστήριξε ότι «με Κικίλια η παράταξη είναι καταδικασμένη να μην κερδίσει. Για αυτό το λόγο πρότεινα Αβραμόπουλο που έχει τεράστια εμπειρία. Έλειψαν τα στελέχη με εμπειρία από την Νέα Δημοκρατία; Δεν υπάρχουν άλλα ικανά πρόσωπα; Όσο για την υποψηφιότητα Κακλαμάνη που πρώτος πριν από τη ΝΔ υποστήριξα αποτελεί αυτή τη στιγμή την εγγύηση να κερδηθεί ο Δήμος από την παράταξη».

Σχετικά με τον Κώστα Καραμανλή και τη Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Καρατζαφέρης σχολίασε πως «Ο Καραμανλής έχει κάνει λάθη και συνεχίζει. Έπρεπε να έχει μιλήσει και να μην κρύβεται. Δεν μπορεί να δικάζεται ο στενότερός σου συνεργάτης και συ να ταξιδεύεις για το Παρίσι. Ποια εικόνα δίνεις στους ανθρώπους που σε στηρίζουν; Η στάση του αυτή δεν είναι καλό μήνυμα. Η κ. Μπακογιάννη κάνει κόμμα από γινάτι. Εκβιάζεται από τον χρόνο. Τραβά το χαλί και ξιφουλκεί συνεχώς. Οι κινήσεις της φαίνονται σαν προδοσία και η προδοσία ως γνωστόν δεν αρέσει στο κόσμο. Θα μου πείτε πως έγινε Πρόεδρος της ΝΔ ο κ. Σαμαράς; Όπως και να’ χει, η προδοσία δεν αρέσει σε κανέναν».

Υπογράμμισε πως «ο Σαμαράς κάνει συνεχώς λάθη και έχει συνεχή πτώση. Παρέλαβε ένα κόμμα του 34% και τώρα είναι στο 21% και συνεχώς βουλιάζει. Έχει αποκόψει το κόμμα από τον κορμό του και τις σοβαρές και καταξιωμένες προσωπικότητες που το απαρτίζουν. Δείχνει μια αδικαιολόγητη ανασφάλεια. Δεν λειτουργεί συλλογικά. Έχει μια άλλη λογική που δεν καταλαβαίνω».

Ads

Στο μεταξύ, σε ευρεία σύσκεψη στελεχών από την Κεντρική Μακεδονία, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη υπό τον Γιώργο Καρατζαφέρη, συζητήθηκε η στρατηγική του κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Μακεδονία» απορρίφθηκε η πρόταση να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του Κώστα Γκιουλέκα, όπως και άλλες προτάσεις που ήθελαν στήριξη του Σάκη Τζακόπουλου ή του Στέλιου Παπαθεμελή. Από την πλειοψηφία προκρίθηκε η αυτόνομη κάθοδος με επιλογή ενός προσώπου από την κεντρική πολιτική σκηνή. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε στη «Μακεδονία» πως οι τελικές αποφάσεις του κόμματός του θα ληφθούν μετά την ανακοίνωση του υποψηφίου, που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ αποφεύγοντας να δεσμευθεί αν ο ΛΑΟΣ θα κατεβάσει δικό του υποψήφιο ή αν θα υποστηρίξει κάποιον άλλον.

Την ίδια στιγμή, η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη ανακοίνωσε ότι δημιουργήσει νέο κόμμα, μεταθέτοντας ωστόσο την ίδρυσή του για μετά τις εκλογές. Η κα Μπακογιάννη κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια ενώ χαρακτήρισε την επιλογή της ΝΔ για το Δήμο της Αθήνας «επιλογή υψηλού πολιτικού ρίσκου», εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή της στον Νικήτα Κακλαμάνη.

Σε δηλώσεις της σε πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του Σκάι, η κ. Μπακογιάννη αμφισβήτησε την επιλογή Σαμαρά για το Δήμο της Αθήνας, μίλησε για τα σχέδιά της για τη δημιουργία νέου κόμματος, ενώ εξέφρασε την άποψή της για την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα.

Η Ντόρα Μπακογιάννη απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να πολιτευθεί στις εκλογές του Νοεμβρίου, υπογραμμίζοντας πως «για μένα η Αυτοδιοίκηση έκλεισε τον κύκλο της». Για το Δήμο της Αθήνας η κα Μπακογιάννη δήλωσε πως «θα στηρίξω τον Νικήτα Κακλαμάνη» ενώ χαρακτήρισε την υποψηφιότητα Κικίλια «επιλογή υψηλού πολιτικού ρίσκου». Απέρριψε επίσης την υποψηφιότητα Πλακιωτάκη λέγοντας ότι στόχος είναι να διατηρηθεί ο μηχανισμός της Ν.Δ. στην Κρήτη. Η πρώην βουλευτής της ΝΔ χαρακτήρισε, ωστόσο, τα 23 μέτρα που προτείνει η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς «σωστά και απολύτως λογικά».

Στη ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς και Θανάσης Γιαννόπουλος έλυσαν σήμερα τις διαφορές τους εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοέμβρη, καθώς μετά τη συνάντηση των δύο στα γραφεία του κόμματος στη Ρηγίλλης, ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε πως θα στηρίξει της επιλογές της παράταξης.

Μετά την Έλσα Παπαδημητρίου, ένας ακόμη δυσαρεστημένος βουλευτής, ο κ. Θανάσης Γιαννόπουλος συντάχθηκε σήμερα με τις επιλογές του κόμματος για την περιφέρειά του, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της ΝΔ στη Ρηγίλλης. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Γιαννόπουλος είχε εκφράσει ενστάσεις σχετικά με την υποψηφιότητα του Αθ. Χειμαρά για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. «Θα στηρίξω της επιλογές της ΝΔ, ανήκω στη ΝΔ και την έχουμε χτίσει όλοι μας λιθάρι λιθάρι», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής. Ξεκαθάρισε ακόμα ότι δεν θα κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στη συγκεκριμένη περιφέρεια, εξηγώντας: «Μπορεί να έχω οποιαδήποτε ένσταση ή ενδεχομένως ανθρώπινη πικρία της μη επιλογής μου ως υποψηφίου, αλλά επειδή είναι καθαρώς προσωπικό θέμα, δεν θέλω να κάνω μεγαλύτερα και περισσότερα σχόλια».

Εντατικές είναι και οι διαβουλεύσεις στο ΣΥΡΙΖΑ για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Την Τετάρτη συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, για να συζητήσει όλη την εκλογική ατζέντα. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν πως στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν οι υποψηφιότητες για την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υποψηφιότητα Αλαβάνου στην Περιφέρεια Αττικής εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται αρνητικά από το ΣΥΝ, ωστόσο υπάρχει η διάθεση για κοινή δράση και συνεργασία με τον πρώην πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλους τομείς, που προς το παρόν δεν προσδιορίζονται.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, από την πλευρά του, προέβλεψε μεγάλη αποχή στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, εκτιμώντας παράλληλα πως οι εκλογές αυτές θα εκφράσουν τοπικά προβλήματα και πραγματικότητες.

«Θέλω διακαώς οι (αυτοδιοικητικές) εκλογές να μην είναι δημοψήφισμα. Χαίρομαι κάθε φορά που συναντώ δημάρχους που εκλέγονται με πολυσυλλεκτικό τρόπο και έχουν δημοτικά συμβούλια από όλα τα κόμματα, όχι του ΚΚΕ γιατί δεν συμμετέχει» δήλωσε στο Mega ο κ. Πάγκαλος και πρόσθεσε πως «Το χρίσμα δεν έχει καμία σημασία. Βάζεις μια σφραγίδα, η οποία εκτιμάται. Όσο αργούμε να δώσουμε τα χρίσματα τόσο περισσότερο εκτιμούνται καταστάσεις».

Διαβάστε επίσης: Τελεσίγραφο Σαμαρά προς Ψωμιάδη: Παίρνω πίσω το χρίσμα, αν ο αδελφός σου μπει στο ψηφοδέλτιο!