Μέχρι το τέλος Ιουνίου πρέπει να ψηφιστούν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος, προκειμένου να εκταμιευθεί η 5η δόση προς την Ελλάδα, δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στο περιθώριο του συμβουλίου του Eurogroup που συνεχίζεται καιθ σήμερα. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroupe Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ανακοίνωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν εκ νέου στις 3 Ιουλίου για μια έκτακτη σύνοδο με στόχο την οριστικοποίηση της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.
Ads
«Σε αντίθεση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία που εμφανίζονται με υψηλό βαθμό εσωτερικής πολιτικής συναίνεσης, για την Ελλάδα η εθνική ενότητα τίθεται ως προϋπόθεση από τους εταίρους μας, ενώ έπρεπε να είναι αποτέλεσμα του ενστίκτου αυτοσυντήρησης του έθνους μας», επισήμανε ο υπουργός και τόνισε πως «Το προέχον είναι να διαμορφωθεί μια καθαρή σχέση εμπιστοσύνης, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να εκταμιευτεί η πέμπτη δόση. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να ψηφιστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος».
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνόδου του Eurogroup, σημείωσε πως «έγινε ένα σημαντικό βήμα για την προετοιμασία της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης πριν τις κρίσιμες ημερομηνίες. Έγινε επίσης αποδεκτό από όλους ότι δεν αρκεί η θεσμική συμμετοχή, αλλά απαιτείται και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση του προβλήματος του ελληνικού δημοσίου χρέους. Αυτό αφορά την απολύτως εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών με τη μορφή διακράτησης υφισταμένων ομολόγων, τα οποία λήγουν, έτσι ώστε να μειωθούν πρακτικά οι δανειακές ανάγκες των επομένων ετών. Είναι προφανές ότι όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει έτσι ώστε να μην προκαλεί πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα».
«Αυτά όλα συνιστούν και την πολιτική βάση για τη νέα χρηματοδοτική στρατηγική, δηλαδή για το νέο πρόγραμμα το οποίο αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται. Έχουμε συνεπώς πάρα πολλά να κάνουμε κάθε μέρα. Ο πολιτικός χρόνος έχει συμπυκνωθεί πάρα πολύ, κάθε μέρα έχει τεράστια αξία κι άρα δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε ώρα. Ενημέρωσα ήδη τον πρωθυπουργό και αύριο θα ενημερώσω αναλυτικά τη Βουλή για το πού βρισκόμαστε», κατέληξε ο υπουργός.
Έκτακτη σύνοδος του Eurogroup στις 3 Ιουλίου
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Eurogroupe Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ανακοίνωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν εκ νέου στις 3 Ιουλίου για μια έκτακτη σύνοδο με στόχο την οριστικοποίηση της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα. «Αποφάσισα να συγκαλέσω έκτακτη σύνοδο του Eurogroupe την Κυριακή 3 Ιουλίου», δήλωσε.
Ο Γιούνκερ εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι εκείνη την ημερομηνία, το ελληνικό κοινοβούλιο θα έχει υιοθετήσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Ο πρόεδρος του Eurogroupe αναμένει επίσης ότι στις 3 Ιουλίου θα αποφασιστούν οι βασικές γραμμές του νέου σχεδίου δανεισμού για την Ελλάδα.
Βέλγιο: Βοηθώντας την Ελλάδα, βοηθάμε την ευρωζώνη
Σύμφωνα, πάλι, με τον Βέλγο υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς, τρεις είναι οι προϋποθέσεις προκειμένου να δοθεί η πέμπτη δόση στα μέσα Ιουλίου, αλλά και να εγκριθεί ένα δεύτερο πακέτο στήριξης. Να δώσει η ελληνική Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, να εγκριθεί το μεσοπρόθεσμο και να υποστηριχθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις συμπεριλαμβανομένης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα πρέπει «να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα του εν λόγω προγράμματος εξυγίανσης».
Μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe1, o Βέλγος υπουργός επισήμανε πως η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα γιατί θα την οδηγήσει στην χρεοκοπία, θα είναι όμως καταστροφική και για το σύνολο της ευρωζώνης. «Η πρόκληση για τις ερχόμενες μέρες είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι το να βρούμε μια λύση για την Ελλάδα ισοδυναμεί με το να βρούμε μια λύση για το σύνολο της ευρωζώνης», τόνισε και πρόσθεσε: «Όλη η οικονομία βασίζεται στην εμπιστοσύνη, εάν πάψουμε να πιστεύουμε ότι ένα κράτος της ευρωζώνης είναι ικανό να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, θα βρεθούμε σε μια αντίστοιχη περίπτωση με αυτή που βρεθήκαμε πριν από 3 χρόνια με το τραπεζικό σύστημα: μια αμερικάνικη τράπεζα χρεοκόπησε, με συνέπεια κανείς πλέον να μην εμπιστεύεται κανέναν. Στην περίπτωση της Ελλάδας είναι ακόμα χειρότερα, γιατί έχουμε εδώ ένα κράτος και όχι μια τράπεζα».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >