Την αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι αποχώρησαν για λίγη ώρα από τη Βουλή, προκάλεσαν δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου ότι η Ελλάδα απέκτησε την πρώτη ανεξάρτητη δημοκρατική κυβέρνηση το 1981.

Ads

Ο κ. Πάγκαλος δήλωσε ότι με την εκλογή του ΠΑΣΟΚ υπήρξε «η πρώτη ανεμπόδιστη κι αναμφισβήτητη εκδήλωση της λαϊκής κυριαρχίας με 48% του ελληνικού λαού» και αναφέρθηκε στο καθεστώς των κοινωνικών φρονημάτων που ίσχυε παλαιότερα.

Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τασούλας ζήτησε από τον κ. Πάγκαλο να ανακαλέσει αμέσως τονίζοντας: «Δεν μπορεί να λέει ότι η Δημοκρατία ήρθε στον τόπο το 81. Θα αποχωρήσουμε από την αίθουσα». «Είπα χωρίς εσωτερικούς και χωρίς άλλους εξαναγκασμούς. Το 74 ψηφίσαμε ελευθέρως. Μην μου πείτε ότι δεν επηρέαζε τους ψηφοφόρους το “Καραμανλής ή τανκς;” Η εκλογή του 63 και του 64 ανετράπη το 65 κατά τον γνωστό τρόπο, το 61 ήταν η εκλογή βίας και νοθείας, το 58 ήταν το ειδικό εκλογικό σύστημα με αναλογική στις μεγάλες πόλεις…» απάντησε ο κ. Πάγκαλος.

Μπροστά στην άρνηση του κ. Πάγκαλου να ανακαλέσει, οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την αίθουσα όπου διεξάγεται η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης. Τελικά, το λόγο έλαβε ο πρωθυπουργός, ο οποίος κάλεσε τη ΝΔ να μην βρίσκει αφορμή για να αποχωρήσει γιατί κάτι τέτοιο θα δώσει άσχημη εικόνα στο εξωτερικό και παρακάλεσε τον πρώην πρόεδρο της Βουλής κ. Σιούφα να καλέσει τους βουλευτές του για να συνεχίσει ήρεμα και δημοκρατικά η συνάντηση και να αποδείξουν ότι μπορούν να διαφωνούν σε πολιτισμένο κλίμα. «Κανείς δεν είπε πως η Δημοκρατία δεν ήρθε το 1974 παρά τις αδυναμίες και τα θεσμικά της κενά», σημείωσε, συμπληρώνοντας ωστόσο πως οι κοινωνικές τάξεις που τις προηγούμενες δεκαετίες είχαν διωχθεί βρέθηκαν στην εξουσία το 1981.

Ads

Στο περιστατικό παρενέβη και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος επαίνεσε την πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου «να ανακαλέσει στην τάξη επί της ουσίας τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεώς του», ενώ ζήτησε να στηθεί ανδριάντας του Κ. Καραμανλή στο προαύλιο της Βουλής! «Η Δημοκρατία ήρθε το 1974 και την εμπέδωσε ο Κ. Καραμανλής στις 23 Ιουλίου που ήρθε και ένα μήνα μετά όταν ήρθε ο Ανδρέας Παπανδρέου», δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης και καταλόγισε μεγάλο ατόπημα στον κ. Πάγκαλο.

Οι βουλευτές της ΝΔ επέστρεψαν τελικά έπειτα από λίγη ώρα, την ώρα που στο βήμα βρισκόταν ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Σαμαρά, ο οποίος αμέσως μετά την επιστροφή στην αίθουσα, τόνισε πως «σήμερα έπεσε το προσωπείο της πολυδιαφημισμένης από το ΠΑΣΟΚ συναίνεσης». Απέδωσε ευθύνες στον πρωθυπουργό, κάνοντας παράλληλα λόγο για «μαύρη μέρα για το ΠΑΣΟΚ». «Τόλμησε αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης να πει ότι η δημοκρατία γεννήθηκε το 1981;», υπογράμμισε.

Νωρίτερα, σχολιάζοντας την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Πάγκαλος τον επέκρινε ότι περίμενε επί δυο χρόνια και την πρώτη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις την έφεραν οριακά στην πρώτη θέση, ζήτησε εκλογές. «Το σύστημα κινδυνεύει από τη λαίλαπα της ανοησίας και την ασχετοσύνη που έχει κατακλύσει το δημόσιο βίο», συμπλήρωσε, ενώ σημείωσε πως οι δημοσκοπήσεις δεν είναι τυχαίες και ότι οργανώνονται με συγκεκριμένο σκοπό.