Υπέρ των απολύσεων στο Δημόσιο τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, σημειώνοντας ότι προτεραιότητά πρέπει να είναι το τέλος του υπερτροφικού κράτους, η εξυγίανση των «άρρωστων» ΔΕΚΟ και η κατάργηση «άχρηστων» Οργανισμών και θέσεων του Δημοσίου.

Ads

Ο κ. Δασκαλόπουλος εξήγησε ότι ο μόνος τρόπος να πειστούν οι δανειστές και οι εταίροι ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλες περικοπές μισθών και αυξήσεις φόρων είναι η να εφαρμοστούν άμεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές και όσα προβλέπει το Μνημόνιο. «Ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει υπεράριθμους, ωστόσο έχει απολέσει ήδη 160 χιλιάδες υπαλλήλους επειδή χρεοκόπησε το Δημόσιο. Και για αυτούς δεν ακούγονται παρά μόνο κροκοδείλια δάκρυα» κατέληξε.

Τις θέσεις αυτές, μαζί με αναλυτικό υπόμνημα για την αναδιάταξη του Μνημονίου, θα παρουσιάσει ο ΣΕΒ αύριο στις Βρυξέλλες, στον Επίτροπο των Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, μεθαύριο στην κυβέρνηση και την Πέμπτη στους εκπροσώπους της Τρόικας, που βρίσκονται στην Αθήνα.

Τα βασικά σημεία που επισημαίνει ο ΣΕΒ ως προς το Μνημόνιο είναι τρία:

Ads
  • Πρώτον, ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2010 και το 2011 είναι αμφίβολη έως αδύνατη, ενώ η λήψη πρόσθετων φορολογικών ή εισοδηματικών μέτρων δεν θα έχει αποτέλεσμα και θα διαταράξει επικίνδυνα την κοινωνική σταθερότητα.
  • Δεύτερον, ότι απαιτείται επιτάχυνση όλων των διαρθρωτικών αλλαγών και η άμεση λήψη μέτρων προωθούν την εξωστρέφεια και την επιχειρηματικότητα.
  • Τρίτον, ο περιορισμός του κράτους πρέπει να αποτελεί τον σκληρό πυρήνα των μεταρρυθμίσεων και η απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας τον σκληρό πυρήνα της επιστροφής στην ανάπτυξη. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επανέλαβε ότι αν δεν υπάρξει το αναγκαίο πολιτικό θάρρος ώστε να προχωρήσουμε στην κατάργηση θέσεων του δημοσίου, η προσπάθεια ανόρθωσης θα πέσει στο κενό και με μαθηματική ακρίβεια θα πτωχεύσουμε.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η κυβέρνηση καθυστερεί την προώθηση των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, που προϋποθέτουν σύγκρουση με το βαθύ κομματικό κράτος, με αποτέλεσμα να βαθαίνει η ύφεση και να κινδυνεύουμε να παγιδευτούμε σε φαύλο κύκλο. Αναφορικά με τις προτάσεις για αναδιάρθρωση του χρέους είπε ότι μέχρι να αποκτήσουμε ένα στοιχειώδης κεφάλαιο αξιοπιστίας, υλοποιώντας με συνέπεια αυτά που έχουμε δεσμευθεί να εφαρμόσουμε, κάθε τέτοια συζήτηση είναι άκαιρη.

Τάχθηκε, τέλος, κατά των κυβερνήσεων συνεργασίας, λέγοντας ότι δεν θα μας λύσουν το πρόβλημα, τόνισε, ωστόσο, ότι ευθύνη του πολιτικού συστήματος συνολικά είναι να ανταποκριθεί στην κρισιμότητα της στιγμής και να πράξει ότι απαιτείται για να απαλλαγούμε από το φάσμα της χρεοκοπίας. Το μνημόνιο, κατέληξε, δεν πρέπει να μας διχάζει αλλά να μας ενώνει.

Ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά του κ. Δασκαλόπουλου για απολύσεις στο δημόσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, επεσήμανε ότι «ο κ. Δασκαλόπουλος εκφράζει τις απόψεις του συνδέσμου, του οποίου είναι πρόεδρος. Η κυβέρνηση έχει τις δικές τις απόψεις, έχει χαράξει τη δική της πορεία και το δικό της προγραμματισμό».

Κληθείς να επιβεβαιώσει ότι στη χθεσινή συνάντησή της στο υπουργείο Οικονομικών, η τρόικα έθεσε ζήτημα περικοπής μισθών στο δημόσιο, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει, ούτε να διαψεύσει, ωστόσο τόνισε πως είναι πάγια θέση της κυβέρνησης ότι δεν θα περικόψει μισθούς και συντάξεις.

Για το εάν στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά θα υπάρχουν διαφορές από ό,τι περιγράφει το μνημόνιο, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι θα αποδεικνύεται τι θα περιλαμβάνει όταν κατατεθεί μετά τη διαβούλευση.

Βολές κατά του ΣΕΒ από τη ΓΣΕΕ

Βολές κατά του ΣΕΒ με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, εκτόξευσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, σημειώνοντας πως «η στάση και οι δηλώσεις του ΣΕΒ παραπέμπουν στην παροιμία ”ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται”».

«Οι υπεύθυνοι για τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, για τη μεγάλη στρατιά ανέργων, τολμούν να υποδείξουν στη κυβέρνηση και την τρόικα, απολύσεις στο δημόσιο τομέα της οικονομίας», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «αν ο δημόσιος τομέας χρεοκόπησε όπως λένε, αυτό οφείλεται πέραν των άλλων γιατί οι επιχειρηματίες φοροδιαφεύγουν, φοροκλέπτουν και δεν πληρώνουν εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία».

Έκανε επίσης λόγο για «κρατικοδίαιτη και επιδοτούμενη επιχειρηματικότητα», η οποία, όπως είπε, «κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Προτρέπει σε απολύσεις εργαζομένων, όταν πολλοί εκ των εκλεκτών μελών τους, λεηλάτησαν το κράτος και εξακολουθούν να το λεηλατούν. Προτρέπει σε απολύσεις, την ίδια ώρα που κινδυνεύει να διαλυθεί πλήρως το σύστημα των ΣΣΕ, γιατί αυτό απαίτησαν να συμπεριληφθεί στο απαράδεκτο μνημόνιο».

“Άνοιξε η όρεξη του ΣΕΒ” – Αντιδράσεις από την Αριστερά

Δούρειο Ίππο για περισσότερες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και εργοδοτικές αυθαιρεσίες εις βάρος των εργαζομένων θεωρεί ο Δημήτρης Στρατούλης την πρόταση του Δημήτρη Δασκαλόπουλου για την κατάργηση οργανισμών, φορέων και θέσεων του Δημοσίου.

“Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, με ανοιγμένη την όρεξη από τα ‘ορεκτικά’ που η κυβέρνηση προσέφερε μέχρι τώρα στους βιομηχάνους (πιο φθηνές και εύκολες απολύσεις, επιδοτήσεις εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, μείωση φορολογίας, κλπ), ζητάει τώρα ως «κύριο πιάτο» εκτός από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο”, ανέφερε το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι μεγαλοεπιχειρηματίες προκαλούν με θράσος όταν αναφέρονται στο πελατειακό κράτος του οποίου αποτελούν προνομιακούς πελάτες, με αποτέλεσμα την διόγκωση του δημόσιου χρέους» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. «Αξιώνουν να μη μείνει τίποτα όρθιο από τις εργατικές κατακτήσεις στο εργασιακό και στους μισθούς, για να γίνουν αυτοί πιο ισχυροί και ανταγωνιστικοί» προσθέτει.